Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Revija Jana – nedonošenka Alja

Revija Jana – nedonošenka Alja

Čitala sem članek o nedonošenki-deklici Alji, rojeni v 24 tednu in veliki za dobro dlan. In pomislite, preživela bo !!! Kaj dela dandanašnja medicina, se strinjate?? Da dol padeš.

lp

Tudi jaz poznam eno deklico, ki se je rodila s približno enakimi tedni in je danes popoln paraplegik. Obdržali so jo za vsako ceno pri življenju. Ja, kaj dela danes medicina?!?!

Ko sem bila noseča, sem se najbolj bala, da z otrokom ne bi bilo vse v redu. Ampak ali je prav,da medicina gre v to smer ? Kaj ima otrok v življenju, če je totalen paraplegik? Kaj starši? Vem, da takega otroka ni za zavreči (daleč od tega), vendar pa se sprašujem kam to vse pelje… Kar srh me spreleti…

Verjamem pa, da vsak starš ima svojega otroka neznansko rad (kar je tudi več kakor pravilno), pa naj je tak ali drugačen…

po drugi strani pa ta ista dandanašnja medicina ne vidi, ne pogleda ali ne opazi npr. vozla na popkovini in otrok v osmem mesecu nosečnosti umre. ja ta dandanašnja medicina

Treba je ločiti medicino v širšem vidiku… eno je tehnologija drugo pa je malomarnost pri pregledih. Sama sicer nisem ekspert, vendar pa mislim, da bi se vozel na popkovini moral videti na UZ. Imam prav??? Oh, seveda pa sem pozabila, da UZ zdravstvo več ne plačuje več kot 1x, zato je teh pregledov (razen samoplačniških) več kot premalo.

Le čemu plačevati zdravstvo, saj bo z leti tako ali tako manj kritih pregledov. Ne zdi pa se mi fer, da na nosečnicah šparajo… Nekdo, ki pa ima druge težave (brez obsojanj, prosim), pa ima neskončno pregledov znotraj tega zavarovanja… Ja, življenje res ni pravično za vse…

Ali misliš, da paraplegiki ne živijo radi?
Kaj imajo od življenja? Ne vem, najbrž si želijo podobnih stvari kot ti: ljubezen, varnost, zaupanje, poštenje…
Zdravje na kvadrat ne zagotavlja sreče niti zadovoljstva…niti zdravega otroka.
Kar zmrazi me ob taki ozkosrčnosti, pa verjamem, da ni namerna. Prosim, premisli malo, preden rečeš kaj takega. Vsakemu od nas se lahko zgodi nesreča, tudi našim otrokom. Verjamem, da se ob takih trenutkih ne bi spraševali, kaj bo kdo imel od življenja, ampak bi želeli najprej živeljenje samo.

Tudi jaz se strinjam s tvojim mnenjem. Tudi sama poznam veliko takšnih primerov in hudih družinskih travm zaradi tega. Hvala bogu, pa poznam tuid primere , ko se je vse dobro izteklo.

Pred kratkim sem videla deklico, ki se je rodila v 25 tednu. Sedaj je stara malo vec kot leto dni. Vse je O.K., saj smo se starsi srecali pri vpisu v vrtec. Deklica je sicer manjsa od nase velike deklice, videti pa jebilo,da ji nicesar ne manjka.

Poznam veliko paraplegikov ,ki zivijo veliko bolj polno zivljenje ,kot navadni smrtniki.Zato mislim ,da ni konec sveta ,če bog ne daj ,se kaj takega zgodi.Vredno je ziveti ,čeprav si na vozičku!!!LP

marjeta, kot bi mi brala misli…

Marjeta, moje sporočilo je bilo hipotetično. Nikoli se ne bi odrekla mojemu otroku, četudi bi bil paraplegik… Kaj nisem to jasno napisala???

Manica,

jasno si napisala. Pa tudi jasno si napisala, da te srh spreletava, ko se sprašuješ v kakšno smer gre medicina!!!! Upam, da starši nedonošenke ne razmišljajo tako kot ti in katja Prust…

Draga Tajda

Ko sem bila jaz v bolnišnici zaradi nosečnosti sem imela eno cimro, ki je rodila v 23. tednu in še nepolnih 23. ted. Rodila je punčko, ki je tehtala komaj 580.g. Takoj so jo odpeljali v Lj. Ostala je živa bila pa je 3. mes. v bolnici. V aprilu je imela 1. leto.
Sedaj pa skupaj hodimo na nevrofizioterapije, ker je moj tudi nedonošenček….Tako, da se otroci rodijo z tako majhno težo in medicina dela svoje….

Lep sončen dan
Doroteja :-))))))

Razumem, da se nekateri zgražajo nad mojo izjavo. Lahko pa vam razložim, zakaj takšno stališče. Mladi družini, ki bi lahko imela še kopico zdravih otrok, se je mnogo mnogo prekmalu rodila deklica, za katero so že takoj vedeli, da bo hud invalid. Deklico so oživljali neštetokrat in ni šlo za nedonošenčka, ki bi imelo vsaj malo šanse za dokaj normalno življenje. Pa mi sedaj povejte, ali je to uspeh ali neuspeh sedanje medicine?!? Res so prekosali naravno selekcijo, toda za kakšno ceno?

Vso pravico imate, da se ne strinjate z menoj, toda takšno je moje mnenje.

Katja, zgrešila si naslov.
Naslov jasno pove da gre za nedonošenko – torej tema je nedonošenost ne medicina. Vsem, ki se strinjate da se medicina preveč vmešava v naravo in njeno naravno selekcijo vam povem, da so imeli naši nedonošeni pikci in pikice srečanje v soboto 31.5. v Mostecu. Koliko srečnih divjajočih otrok!!!! Ja da dol padeš, ko pomisliš, da marsikateri ni imel niti 1000g ko je privekal na svet.
Jaz se vsak dan zahvalim, za to da je dandanes medicina sposobna tudi kaj pomagati, česar žal moje telo ni bilo zmožno.
Alja – drži se, jaz ( in verjetno nisem sama) navijam in držim pesti za to malo bitje, da bo vse v redu.

Moja sodelavka je rodila v 24. tednu. Še zdaj me spreleti, ko se spomnim, kako smo vsi v službi trepetali… ja, celo molili smo, tudi tisti, neverni. In čez kakšen mesec, ko je kazalo na bolje, smo prvič videli sliko malega bitjeca (tisto, posneto prvi dan) – polno cevčic… Deklica gre septembra v šolo. Je zelo bistra, živahna… čudovit otrok… Upam, da se bo tudi za malo Aljo končalo dobro…

Lp, Yo

Držim pesti za malo punčico.

Draga Katja Pust!

Tvoje izjave zelo zelo nekorektne,lahkomiselne….
Ja današnja medicina dela čudeže takšne in drugačne.dela tudi napake,sama sem to skusila na lastni kozi,ko sem prisla v porodnišnico roditi 10 dni cez rok.Hvala bogu,vse se je dobro izteklo,imam krasnega sina starega eno leto.
Vendar nevem kaj imaš proti temu,da rešujejo življenja nedonošenčkom,tudi tistim,ki tehtajo okoli 500g???Ce bi se tebi zgodilo ,da bi rodila v 24,24 tednu,bi raje videla,da tvoje dete umre…??Ne verjamem!!Vsaka mama si zeli,da bi otrok prezivel,kadarkoli rojen.To,da je veliko otrok invalidov nam je lahko jasno,vendar kdo je parekel,da so samo nedonošenči invalidi???Niti ni jasno kaj bo z malo Aljo!!Vsekakor ji zelomo,da bi bila zdava deklica.
LP

Očitno ste vse le površno prebrale moj post. Tudi meni ni vseeno za nedonošenčke in tudi jaz vedno molim za take, da bi le vse bilo vredu. Hotela sem le poudariti, da ga medicina marsikdaj precej lomi.
Mogoče ima S. najbolj prav, ki pravi, da sem zgrešila naslov.

Katja in Manica, pozabita… očitno nekatere ne zastopijo sporočila. Četudi sem navedla naslov : nedonošenka Alja, so dekleta vzela naslov zelo ozko. Morda niso prebrale članka, morda pa so medicino vzele v drugačen precep kot je bilo mišljeno.

lp

New Report

Close