Najdi forum

Po recidivu se je sin vključil v program DTO. Tam se je seznanil z možnostjo vzdrževanja abstinence z REVIO (na oddelku jo zelo priporočajo). Kje lahko najdem podrobnejše informacije o učinkih, stranskih učinkih in možnostjo odvisnosti od tega preparata?

Pozdravljeni!

REVIA (naltrekson, Naltrexonum) je pripravek za zdravljenje zasvojenosti z alkoholom in opioidi.

Farmacevtska oblika, sestava in oprema:

1 filmsko obložena tableta vsebuje 50 mg naltreksonijevega klorida.
Pomožne snovi: laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, krospovidon, koloidni silicijev
dioksid, magnezijev stearat, barvilo.
Oprema: Škatlica vsebuje 28 tablet naltreksonijevega klorida.

Terapevtske indikacije
Spremljevalno zdravljenje oziroma medikamentozna podpora pri zdravljenju odvisnosti od alkohola.
Spremljevalno zdravljenje oziroma medikamentozna podpora pri zdravljenju odvisnosti od opioidov.

Farmakodinamiène lastnosti
Naltrekson je èisti antagonist opioidov in nima potenciala za nastanek odvisnosti. Zmanjšuje odstotek recidivov po odtegnitvi alkohola oz. opioidov. Abstinenco pomaga ohranjati tako,da zmanjša željo po drogah. Jemanje naltreksona zmanjšuje obèutek evforije, ki ga zaradi sprošèanja endorfinov povzroèa alkohol. Prav tako se ob jemanju naltreksona zaradi
kompetitivne inhibicije moèno zmanjša evforizirajoèi uèinek opioidov. Na ta naèin uspešno zmanjšuje stopnjo recidivnosti celo v primerih kršitve abstinence.

Farmakokinetiène lastnosti
Po peroralnem zaužitju se naltrekson hitro in popolno absorbira iz prebavil in se obsežno presnavlja med prvim prehodom. Glavni aktivni presnovek je 6-beta-naltreksol.Razpolovna doba izloèanja naltreksona iz plazme je daljša od 4 ur, medtem ko traja pri 6-beta-naltreksolu približno 13 ur. To omogoèa doziranje enkrat na dan.Veèina zdravila se izloèi skozi ledvice, veèinoma kot 6-beta-naltreksol v pretežno glukuronidirani obliki.

Odmerjanje in naèin uporabe
Naèin jemanja; peroralno.
Odmerjanje pri zdravljenju odvisnosti od alkohola 1 tableta 50 mg na dan.
Odmerjanje pri zdravljenju odvisnosti od opioidov
Pred zaèetkom zdravljenja se je treba preprièati, da bolnik ne jemlje opioidov.
Obièajen dnevni odmerek je 50 mg naltreksonijevega klorida. Ta odmerek, na primer, zadošèa za 24-urno blokiranje uèinkov 25 mg intravenskega heroina.
Shemo jemanja zdravila lahko prilagajamo, na primer tako, da vzame bolnik v ponedeljek in sredo po 100 mg, v petek pa 150 mg naltreksonijevega klorida. Takšen naèin jemanja zboljša bolnikovo sodelovanje v zdravljenju. Pomotoma izpušèene odmerke naltreksona lahko bolnik kadarkoli nadomesti (po 1 tableto vsak preostali dan do dneva, ko mora vzeti naslednji redni odmerek).

Trajanje zdravljenja
Zdravljenje traja razlièno dolgo, najkrajša priporoèena doba je tri mesece.Na voljo so izkušnje z zdravljenjem do enega leta (zdravljenje odvisnosti od alkohola) in dlje (zdravljenje odvisnosti od opioidov).

Kontraindikacije
Prejemanje Revie je kontraindicirano v naslednjih primerih:
*znana preobèutljivost za naltrekson;
*huda jetrna okvara, akutni hepatitis;
*bolniki, ki jemljejo opioidne analgetike;
*od opioidov odvisni bolniki, pri katerih je bila odtegnitev neuspešna;
*bolniki z akutnimi znaki odtegnitve opioidov;
*bolniki s pozitivnim urinskim testom na opioide;
*bolniki, ki se na injekcijo naloksona odzovejo z abstinenènimi znaki.

Posebna opozorila in previdnostni ukrepi
Naltrekson lahko pri odvisnikih od opioidov sproži abstinenèni sindrom.
Zato se moramo pred zaèetkom zdravljenja z naltreksonom preprièati, da bolnik najmanj 7 dni (heroin) ali 10 (14) dni (metadon) ni jemal opioidov (kontrola urina). Pri bolnikih, odvisnih od opioidov, je treba pred zaèetkom zdravljenja opraviti intravenski test z naloksonom.
Priporoèeni naèin je vbrizganje 0,2 mg naloksonijevega klorida. Èe se v 30 sekundah ne pojavijo odtegnitveni znaki, vbrizgamo nadaljnjih 0,6 mg naloksonijevega klorida in bolnika opazujemo še 30 minut. Èe se pojavijo odtegnitveni znaki, zdravljenja z naltreksonom ne smemo zaèeti. Èe je test negativen, lahko zaènemo z zdravljenjem. Èe obstaja dvom glede
prisotnosti opioidov v telesu pacienta, lahko test z naloksonom èez 24 ur ponovimo. Èe nanj ni reakcije, lahko bolnik zaužije 25 mg naltreksonijevega klorida, po eni uri pa drugo polovico tablete.Testa z naloksonom ne smemo opraviti pri bolnikih s kliniènimi znaki odtegnitve
opioidov in kadar urin vsebuje opioide. Test z naloksonom lahko po primerno dolgem presledku (na primer vsak dan) ponavljamo,dokler ne ugotovimo odsotnosti opioidov. Pred zdravljenjem in po potrebi med njim je priporoèljivo nadzorovati delovanje jeter(transaminaze). Priporoèljivi so še redni laboratorijski pregledi za odkrivanje opioidov in drugih snovi, ki povzroèajo odvisnost. Z naltreksonom ne moremo zdraviti odvisnosti od alkohola in opioidov, lahko pa ga uspešno
uporabimo kot medikamentozno pomoè pri ohranjanju abstinence po uspešni odtegnitvi psihoaktivne snovi. Ob tem pa ne smemo zanemariti drugih, predvsem psihosocialnih postopkov zdravljenja.
Bolnika je treba opozoriti, da mora vse zdravnike, pri katerih se zdravi, obvestiti o jemanju naltreksona in da predpisanih tablet naltreksona nikakor ne sme dajati drugim osebam.

Neželeni uèinki
Stranski uèinki so lahko podobni kroniènemu abstinenènemu sindromu in jih lahko opazujemo tudi pri pacientih, ki ne jemljejo naltreksona. V veèini primerov pa stranski uèinki izginejo v prvem tednu jemanja naltreksona.
Pri uporabi naltreksona pri odvisnih od alkohola lahko opazujemo slabost, bruhanje, boleèine in krèe v trebuhu, glavobol, vrtoglavico, nemir, utrujenost, izgubo teka, hujšanje, nespeènost,znake anksioznosti.

Pri uporabi naltreksona pri odvisnih od opioidov:
*uèinki na prebavila – boleèine v trebuhu, želodèni ali èrevesni krèi, slabost, bruhanje, driska,zaprtje;
*uèinki na živèni sistem – glavobol, motnje spanja, utrujenost, spremembe razpoloženja (npr.razdražljivost, disforija), stanja strahu, pasivnost, zmedenost, halucinacije, nemir, vrtoglavica,omamljenost, motnje vida;
*uèinki na kožo – izpušèaj, srbenje;
*drugi uèinki – znojenje, poveèano solzenje, boleèine v nogah, otekanje, sklepne in mišiène
boleèine, boleèine v ušesih, obèutek žeje, hujšanje, motnje potence, zapoznela ejakulacija,neznatno zvišanje krvnega tlaka, mrazenje.
V raziskavah, v katerih so sodelovali bolniki po odtegnitvi alkohola, naltrekson ni povzroèil zvišanja jetrnih transaminaz. V eni od zgodnejših raziskav, v kateri so sodelovali adipozni bolniki, so pri nekaj bolnikih po dolgotrajnejšem jemanju odmerka naltreksona po 300 mg dnevno (6-kratni dnevni odmerek) poroèali o zvišanju jetrnih transaminaz. Zvišanje je bilo
po ukinitvi zdravila reverzibilno, povezati pa ga je možno z velikim odmerkom naltreksona.

Medsebojno delovanje z drugimi zdravili in druge oblike interakcij
Med zdravljenjem z naltreksonom bolnikom ne smemo predpisovati zdravil, ki vsebujejo opioide. Naltrekson oslabi uèinek zdravil proti kašlju, antidiaroikov ali analgetikov, ki vsebujejo opioide.Èe bolnik v kritiènih situacijah potrebuje opioidne analgetike, je za ustrezno analgezijo
lahko potreben veèji odmerek. Ob tem pa moramo pacienta stalno nadzorovati, saj je možno,da se pojavijo motnje dihanja in drugi znaki zastrupitve z opioidi. Pri bolnikih, ki jemljejo manjše odmerke heroina ali drugih opioidov, naltrekson prepreèi pojav opioidno agonistiènih
uèinkov. Naltrekson nima interakcij z anksiolitiki, antiepileptiki in antidepresivi.Potencial za nastanek odvisnosti – doslej ni znano, da bi med zdravljenjem z naltreksonom prišlo do razvoja telesne ali duševne odvisnosti. Tudi dolgotrajno jemanje naltreksona ne manjšuje njegovega antagonistiènega uèinka.

Preveliko odmerjanje
Znaki prevelikega odmerjanja doslej niso znani; bolniki so dobro prenašali dnevne odmerke do 800 mg naltreksona tudi en teden.
Zdravljenje morebitnih znakov prevelikega odmerjanja je simptomatièno.
Vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji Naltrekson lahko prizadene mentalne in/ali fiziène sposobnosti, potrebne za izvajanje
potencialno nevarnih dejavnosti, kot so vožnja avtomobila in upravljanje strojev.

Lep pozdrav! Suzana Društvo Projekt Človek Tel:059 711 796

New Report

Close