Revaskularizacija srca – bypass – kako je potem s športnimi aktivnostmi?
Pozdravljeni,
star sem 46 let.. imam diagnosticirano trižilno koronarno bolezen.. Zadnji poseg sem imel junija 2022, ko so mi zaradi tiščanja v prsih vstavili še dva stenta (restenoza starega stenta). Po posegu je bilo ok.. športno sem aktiven (kolesar, tekač), ne kadim , ne pijem.. Po dobrih 5-6 mesecih opažam spremembe in sicer se mi pojavlja “tiščanje” v prsih in pa ekstrasistole v mirovanju (naključno čez dan in zvečer).. Trenutno sem dobil za spanje lexaurin.. Zdravila za nižanje holesterola, aspirin in brilique jemljem redno. Holesterol LDL sem spravil iz 7.6 na 2.1 z minimalno dozo (10/10 ezetimib/rosuvastatin).
V Izvidu posega piše, da sem ob naslednjem dogodku kandidat za bypass.. Sedaj me zanima kako poteka okrevanje po bpass-ih in kako je s športom potem? Ali je sploh možno še športati v takšni meri kot pred posegom? hvala
Spoštovani
žal v nekaterih primerih po vstavitvi stenta pride do restenoze v samem stentu. Ponavadi se to zgodi znotraj enega leta od posega, seveda lahko tudi kasneje. Po restenozi je možno opraviti ponovno stentiranje vendar ne neštetokrat zato so vam tudi omenili, da boste v primeru ponovitve restenoze, kandidat za by-pass operacijo. Vsekakor je treba pred kakršno koli odločitvijo opraviti diagnostiko (koronarografijo) s ciljem ugotavljanja kje je prišlo (če sploh je) do ponovne zožitve arterije ali pa je vzrok za tiščanje zožitev druge arterije oz. kaj drugega, in šele takrat se bo vedelo ali ste kandidat za ponovno revaskularizacijo s stenti ali z by-pass operacijo. Ne ena in ne druga metoda ne pozdravi osnovne bolezni t.j. ateroskleroze, ki je vzrok za zožitev srčnih arterij. Zelo dobro, da ste zmanjšali raven LDL holesterola iz 7,6 na 2,1 mmol/l. Še naprej je treba imeti pod kontrolo raven holesterola in krvni tlak. Kar se tiče fizičnih (športnih) aktivnosti po operaciji by-pass, je zelo zaželjeno, da se le te redno izvajajo vendar zmerno. Če ste bili pred operacijo relativno fit in aktivni, se boste lažje vrnili na te ravni. Kolesarjenje na sobnem kolesu je možno v nekaj tednih po operaciji, tek pa v dveh mesecih. Torej svetujem redne fizične aktivnosti brez pretiravanj in ekstremnih obremenitev.
LP