Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja revakcinacija

revakcinacija

Pozdravljeni!

Imam 20 mesečno hčero, ki bi jo morali že konec septembra letos cepiti (1. revakcinacija),vendar nam vse do danes to ni uspelo, ker je nenehno prehlajena. Sedaj imamo datum 29.11, to je v četrtek, punčka pa je v soboto spet dobila nahod, zaenkrat še ne kašlja in nima vročine, vendar me vseeno skrbi. Ali se lahko cepi, čeprav je prehlajena, kaj se bo zgodilo, če se še nekaj časa ne bo mogla cepiti. Ali revakcinacija (če prav razumem gre za t.i. osvežitveno cepljene) še ima pomen, če ni dana določen čas po zadnjem cepljenju? Strah me je, da ne bi bilo kaj narobe s punčko, če bo cepljena, pa ne bo popolnoma zdrava!

Pa še vprašanje zame. Star sem 31 let, odločili smo se, da bomo imeli še enega otročka. Ali je res, da učinek cepljenja proti rdečkam (cepljena sem bila v 7. razredu) po 30 letu izgine, zaradi česar se priporoča bodočim mamicam, da se nekaj mesecev pred načrtovano nosečnostjo ponovno cepijo?
Hvala za odgovor in lep dan Vam želim

Spoštovana Neža!
Blag prehlad nikakor ni kontraindikacija za cepljenje. Kontraindikacijo za cepljenje predstavlja akutna bolezen, ki jo spremlja vročina, znane alergične reakcije ali težje druge reakcije po predhodnem cepljenju.
Res pa je, da se zdravniki neradi odločamo za cepljenje otrok, ki imajo prehladne znake. Razlog je naslednji: vsaka bolezen – tudi prehlad, ima pač svoj potek in tudi po navadnem prehladu se lahko zaplete. Ker ne želimo, da bi starši morebitni zaplet bolezni (ki bi nastal v vsakem primeru) pripisovali cepljenju, raje vidimo zdrave otroke. Nikoli pa ne cepimo otrok, ki imajo blago drisko, proti otroški paralizi, saj je takrat cepljenje lahko neučinkovito.
Revakcinacija je res osvežitveno cepljenje, ki “osveži” osnovno “bazično” cepljenje, ki ste ga izpeljali v dojenčkovi dobi. Nekajmesečna zamuda pri revakcinaciji ne igra posebne vloge, praviloma se revakcinacija sicer izvede 1 leto po bazičnem cepljenju, a če ne gre, lahko zamudite tudi več mesecev. Če prav seštevam, pa vedve zamujata šele 2 meseca!
Pri otrocih sedaj izvajamo dvakratno cepljenje proti rdečkam (pri 1 letu in pred vstopom v šolo). Retultati študij kažejo, da je zaščita po dvakratnem cepljenju boljša kot po enkratnem, zato marsikje v tujini proti rdečkam tudi odrasle, ki so bili cepljeni le enkrat, cepijo ponovno, še zlasti, če delajo v otroških kolektivih. Če se boste odločili za cepljenje proti rdečkam, ga izvedite vsaj nekaj mesecev pred načrtovano nosečnostjo. Pozdrav!
Nina

New Report

Close