Najdi forum

Če hočeš ozdravet od heroina pojd v reto center v La Coruno in vpraši za Antonja de Ferol

Zdravo!

Ali lahko kaj več zvemo o tej komuni in dotični osebi, res bi bla zlo hvaležna.
l.p.

To je to? Hočete “ozdraveti od heroina”? Spakirajte kovčke, v La Coruno, potrkajte in povprašajte po Antonja de Ferol-u?

Kratko in jedrnato.

Peter pozdravljen,

morda bi pa na forum napisal kako ti krščanske vrednote in smernice, ki si jih sprejel v reto centru pomagajo v vsakodnevnem življenju in vzdrževanju abstinence.
Menim, da moramo ločiti vero in institucojo cerkve. Priznam, da se m tudi sama precej kritična do institucije. Vera in duhovnost (kot jo vsak sam razume9 pa se mi zdi bistvenega pomena za urejanje zasvojenosti in kvalitetno življenje.

Lep pozdrav in srečno

moderator Društvo "Projekt Človek" tel: 01/425 12 14

MOJ RETO V ŠPANIJI
s to turistično agencijo pa ne potujem nkol več.mogoče kermu drugmu pomaga…jst nism za to, od nekdaj vrjamem da si sam krojim usodo do neke mere na pa da mi jo kdo drug sploh pa horsu nepustim da me vodi kaj sele bogu,nism ovca oz. orodje v božjih rokah ampak sm fant ki je sposoben manipuliranja lazi prikrivanja skrivanja trdega dela in kaj jst vem se kerih vseh orodij kater znam zlo dobro uporabt.to je moje subjektivno mnenje ki ni nujno da se vsi strinjate s tem vendar se vam bom pošteno odpru o tem in vam dovolu da pokukate v moj svet inn moje izkušnje na grobo in na hitro,zavedam se da se ni konec mojega življenja toko tudi kot moje borbe proti drogam.trudm se ostat čimdle od tega…in upam na najbolše saj si zaslužm prekleto bolši lajf kr sm pošten in inteligenten.droga pretepi ropi kriminal so le posledica zasvojenosti in zart tega si nezasluzm umret in nism slab zart tega.rad bi se opravicu vsm k stojijo ob men in so tal, k sm jim dal kub bolecine in skrbi,svoje bolečine in skrbi raj ne omenjam kr je najhuj k nvrjams več sam sep.HVALA

hja stanje moje je bilo slabo, vsakodnevno iskanje doze cel dan se mi je vrtel okrog heroina…denar nabava uporaba denar nabava uporaba denar nabava uporaba…..

…no in sm se odloču da neki pač morm narest kr tko več ngre!!!!!sit sm biu vsega pa se folk okol mene je štrik zategnu glih k sm najmn prčakvou…no super, kontakt dubu od enga k je biu u španiji in on zagovarju reto da je gut da bolšga ni…seznanu me je na grobo o stvareh, zaklel se je pred bogom da mi bo pomagu in da bova ostala v kontaktu…cez en tedn evo mene na avionu, grem res zart sebe in odločn da potegnem ta najbol kar se da iz tega, cene druzga najslabsi primer je da se naučim špansk.
no in se je začel…prjela me je kriza(predvidevam da nerabm razlagat posebi)prvi dan ok. pregled vseh stvari zaplemba cikov pranje vseh cunj, super niti en nzna anglesk kaj sele slovensk, mogoce en k razume mal čefursk in je iz ene moldavije al ukrajine, ta fnt itak ga vidm sam med kosilom in večerjo ostale dneve sm zaprt v centru, on dela v eni reto prodajalni kamr hodjo itak vsi.tko da hja pogovarjam se sam s sabo večinoma cajta in ko gledam te špance ko mi glih v največji krizi tm neki kril z roko pa mi hoče neki razlagat,seveda nism v fazi pogovorov in rabm mer ne zdržim več pokonc sesedu bi se najraj ampak bog nedej dab se ulegu kr očitno je za njih to kriminal, jst nevem ocitno niso bli dobr informirani da bojo dobil kriminalca oz. lopova na horsu, in so mislil da bojo dobil pridnga mene k bom zidu kuhu prou brisu umivu tm celo bajto, al pa šmerglu ene dilce,to sm biu prj cist lepo sposobn delat zadet ni vazn kaj tud prat in vse ostalo….hmmm ves da mi pomaga to, men to ni podpora in se mi nezdi niti najmn realno da sm nek v selu zaprt in ce grem vn je ob men saj en tm da me ma na striku jst pa njega.(sato sta vedno 2 skupi).
no po 14 dnevih se to ne sm se odloču da zapustim reto.doma so rekl ne vrači se, ok se nebom.
ostala mi je cesta.zapelal so me s kufrom vred v centr najbliziga mesta.uprašam za avtobusno postajo.prvo se ustavim na dvojni črni kavi in kupm ene marlboro rdeče(koncno kava in cigaret)ostal mi je se 10 eur in se odpravm proti avtobusni.srečam dzankije k na parkingu usmerjajo avtomobile in sluzjo tako denar.nekak KER NEZNAM SPANSK je očitno nekomo od njih potegnil hvala bogu u kakm sranju sm da sm vrjetn miljone stran od doma in me brz besed prime za roko VAMOS VAMOS AMIGO pelu me je v zavetišče za brezdomce in se zmenu z vodilnimi da morm bit tm pac dou list paperja in napisu uro, no cajta kr mi ni cist noben oz. nc ustal v mojm lajfu logično sm se zateku po en šut kar je blo edino kar sm poznov v tem tujem okolju.nadalnih pou leta sm rabu da sm se pobrou z ulce brz ene osebe poznane nauču sm se špansk in nakoncu sm biu cist ene pou leta tm v spaniji.zgodu se je spet čudz u men kr ponoč sm študeru da bi se zaklenu v sobo in naredu samomor in nasledn dan sm najdu neki kar sm prj iskal RAZLOG DA ZIVIM-dober človeški odnos,da nekomu pomenim,da mi nekdo zaupa,da me pozna,da me ceni….in ta dan sm tud nehu sam od sebe,klub temu da sm jedu metadon 3x90mg in bil vklučn v stanovanjsko skupnost v pol leta mojga bluzenja…vrnu sm se nzaj v slovenijo ker nism dubu sluzbe gor v spaniji, tko da sm spet tle in se matram in izogibam starim makadamon in luknjam na moji trnovi cesti da u kaki lukni ne obtičim.zdj je ze 7 let odkar poznam heroin.
piste mi vsazga mejla bom zadovoln [email protected]
al pa sms 040971351
rade vole recem kako in pomagam ce le lahko magar z nasveti kr največ kar lahko dam je moja izkušnja ostalim ko jo rabijo al metadonom,ibogainom,subotex,suboxon,revia,reto,dianova

Pozdravljeni,
zanima me, če lahko nekoga obiščeš v Reto centru v Španiji (Barcelona), če nisi družinski član?

Sama sem bila tudi v komuni, v Reto centru. To je bilo moje prvo zdravljenje, neuspešno, seveda. Ne verjamem v razne komune in podobne izolirane fore, kjer te prepričujejo, da izven nje ne moreš preživeti, oz. živeti. NI se mi slabo godilo, nimam slabih izkušenj na Reto in samo Španijo ampak jaz nisem človek, ki bi celo življenje živel v veliki skupnosti, brez možnosti izhoda. Saj izhod je mogoč ampak ti s pomočjo vere v glavo vtepejo, da se boš takoj vrnil na ulico in začel drogirati. Doživela sem par takih odhodov po 8-10 letih bivanja v komuni, ki so se vrnili po tednu ali mesecu- zadeti. Žalostno. Menim, da bi morali človeku, ki je toliko let vložil v sebe in svoje zdravljenje, stati ob strani tudi, ko se odloči odditi, prerezati popkovino. Spominjam se jutranjih molitev in prepričevanj drugih naj ne hodijo ven, da še niso pripravljeni, da ne bodo zmogli. Vsak dan, non-stop. Kdaj si pripravljen niti sam ne veš in malenkost podpore s strani drugih trpinov je vse, kar si ob tako velikem koraku želiš….

Ojla, iz preverjenih virov vem, da se je v Novi Vasi nad Dragonjo, to je občina Piran, odprla nova komuna evangelijskega gibanja TEEN CHALLENGE za moške. Trenutno imajo dva študenta in program je dolg 18 mesecev. Izgledajo srečni in povsem novi fantje, glede na to, da so nekdaj bili sami narkomani.
Kontakt: 040 88 99 33

http://www.teenchallenge.info/html/home.html

Predvidevam, da Boga še nisi zares doživel, če ne tega nikoli ne bi trdil. Žal je tako, da veliko katoliških kristjanov ni spreobrjenih in ne vem o čem govorijo “nekateri drugi kristjani”. Če enkrat doživiš Jezusovo ljubezen je to nekaj, kar ti da VSE, kar človek rabi. To je takšna radost, ljubezen, veselje, mir, da se to sploh ne da opisati!!!
P.s. nisem odvisnik, sem pa na novo rojen kristjan.
http://www.youtube.com/watch?v=LQaolD8FCwQ&feature=related
Vidiš to ljubezen do Jezusa?

O cerkvi kot inštituciji lahko rečem, da imamo različne poglede, zaradi različnih izkušen. Prav tako imamo različne poglede o Bogu zaradi različnih izkušenj na področju spoznavanja Boga.

Sam lahko s ponosom trdim, da se mi je uspelo osvoboditi od zamer do česar koli že s tem, ko sem odpustil sebi in drugim, ko ne “beračim” za Ljubezen pri ljudeh ampak ko ohranjam, negujem, gojim zavedanje da sem bil še pred spočetjem zaželjen od vesoljne absolutne Ljubezni, ki je Bit mojega življenja, ki mi daje smisel življenja, ne glede na življenjske situacije, s katerimi se srečujem.
Zmeraj bolj se zavedam, da je naš človeški stvarnik poločil v vsakega človeka ogromno dobrega, ki se ga splača odkriti , živeti in se nad vsem tem veseliti.
Iz absolutne nič, še nikoli ni nastalo nekaj.

Vsakemu bralcu želim, da bi bil pripravljen se uzreti v svojo duhovno dimenzijo, kjer lahko zazna svojo dragocenost, odkrije smisel življenja, odkrije svojo vrednost, neponovljivost, enkratnost, zaželjenost…ne glede na sočloveka, ki stoji pred nami.

D.P.

Človek, spomni se kdo v svojem bistvu si, da bi lahko živel sebe. ČLOVEK, LEPO JE, DA OBSTAJAŠ!

ed–mislim,da boga ne bom nikoli doživel…..mogoče luciferja v bljižni prihodnosti..
++angel of death++

Pozdravljen beny!

Čeprav je že nekaj časa od tega prispevka, pa vendar…

Kar nekaj zanimivih izkušenj si podelil v besedilu, kjer vidim omenjenega Boga, Sv. duha, Cerkev, zlorabe, zemljišča, …
Sam si bom dovolil podeliti svoj pogled, svojo izkušnjo.
– Sam sem spoznal, da je obstajala vesoljna Ljubezen, ki si mi je želela, da obstajam, še pred mojimi starši. Ta ljubezen je položila vame veliko lepega, dobrega, ker drugo ni mogla, saj je absolutno dobro, ki obstaja. To ugotavljam, da je značilnost vsakega človeka, tudi takšnega, ki v sebi ni odkril tistega dobrega in ne živi – uživa v tistem dobrem in se je odločil za slabo, ki je manjk dobrega.

– Sam spoznavam, vedno bolj, da smo ljudje vpeti v določene dobro zastavljene zakone v človeku, v naravi. Ti zakoni so dobri in , če se človek nebi odločil delovati proti tem zakonom, bi bilo samo dobro.

– Vem, da obstaja vesoljna Ljubezen, zaradi katere smo nastali ljudje in sem lahko le tej Ljubezni hvaležen, da smem biti poseben, neponovljiv, enkraten, tako tudi ti, Beny.

– Matematično ali znanstveno gledano je, da iz absolutnega nič ne more nastati nekaj, da iz absolutnega dobrega lahko nastane le samo dobro. (Drugo je, ko se ljudje večkrat odločimo za tisto, kar ni usklajeno z zakoni v nas–>

– Človek kot tak ima fizično dimenzijo, psihično dimenzijo in duhovno dimenzijo. Žal prevečkrat zanemarjamo ravno duhovno dimenzijo, ki po nekaterih znanstvenih dognanjih, vpliva ta del človeka najmanj v 70% tudi na ostali dimenziji.
Torej gre za neke zakone, ki so prisotni. Kaj in kako mi ravnamo z njimi je na naši odločitvi.
Ne glede na religijo in tvoje prepričanje skozi izkušnje, te vabim, da se odločiš za Dobro, da iščeš v sebi in pri sočloveku dobro, da stopiš v proces, ko si boš lahko odpustil na vsem na kar nisi ponosen, da boš lahko odpustil ljudem, ki so te prizadeli, ranili… da boš končno tudi ti lahko okušal dobro tega sveta, se ga veselil, in se zavedal , da smo v nepopolnem svetu, kjer ni vse o.k.a kljub temu je dobro prisotno in vredno – smiselno je živeti.
Kolega, toliko zaenkrat . Dopusti, da vstopi ta mir, toplina, Ljubezen v vse kotičke tvoje Biti, kjer te boli, kjer si razočaran, kjer te jezi, kjer…
TUDI TI SI VREDEN DOBREGA!
(Lepo je, da obstajaš).
D.P.

Človek, spomni se kdo v svojem bistvu si, da bi lahko živel sebe. ČLOVEK, LEPO JE, DA OBSTAJAŠ!

Srečanje z živim Bogom ljudje doživljamo, če se odločiš za to, je tako lahko tudi pri tebi.
Odvisno koliko se ceniš, spoštuješ.
Želim ti, da bi se cenil, spoštoval in si namenil dobro.
L.P.

1leto sem bil tam.. jebeno zivljenje z bogom.. slepis samega sebe.. vse kar je potrebno da si sam razcistis stvari v glavi.. niti jas niti bog niti noben drug ti nebo spremenil zivlenja… sam si ga moras.. kakor hoces ti tako bo.. tak da retocenter je dober da prebolis krizo.. zacnes ziveti kot je treba(nek red v zivlenju) premislis in sam sebi priznas kaj bi rad in potem zapustis ta beden kristjanski center z nekim dobrim planom.. pa ne tisto kot prej(imel bom hisico na obali in ferrarija) ampak normalen lajf z sluzbo in druzino..

lp

Ljudje ki jim je uspelo izstopiti iz reto komun, so mi pripovedovali strašne stvari.

Predvsem v Španiji je baje hudo. V ogromnih centrih (po več sto ljudi) bivaš z odvisniki iz celega sveta, različnih ras, starosti, vrednot, kriminalnih preteklosti, morilci, lopovi od katerih jih je ogromno okuženih z virusom HIV in različnimi hepatitisi. Velika večina jih pride iz ulice, higienskih navad nimajo.
Detoksicirajo te “na suho”, kar je izredno fizično in duševno trpinčenje!!! Ob takem načinu detoxa, so možni resni zdravstveni zapleti(posebej pri pridruženih kroničnih boleznih), saj je nenadna odtegnitev droge za delo in duha izjemno stresna. Bolečin ti ne lajšajo, verjamejo v to, da je samo trda pot, polna trpljenja prava pot.
Vse skupaj vodijo bivši odvisniki, velika večina od njih živi v teh komunah že po 15 ali 20 let ker nimajo kam drugam za it in so prekaljeni mački v temu kako z čustveno manipulacijo, trdo roko in izdelano usmerjeno sugestijo, podjarmiti uboge ranljive duše ki iščejo pomoč. Nobenega strokovnega vodstva, nobenega nadzora kakovosti dela z ljudmi, napredka posameznika. Popolnoma si prepuščen njihovi volji in volji množice z že spranimi možgani, v glavo ti hočeš nočeš tupijo verska prepričanja, ki jih kmalu začneš sprejemati za svoja, saj je to edini možni način, da preživiš bogu za hrbtom, tisoče kilometrov od doma. Tudi sam kmalu postaneš del te množice, saj ničesar drugega nimaš na izbiro in nagon preživetja prevlada. Hkrati izgubiš svoj jaz, postaneš pa to v kar te želijo spremeniti drugi. Dneve premoliš, delaš, promoviraš komuno ter zbiraš prispevke zanjo in tako polniš nekomu žepe.
Izstop iz komune je izredno težaven. Nimaš svobodne volje. Podvržen si močnim pritiskom s strani tistih ki ostajajo, vzbujanju strahu kako ti ne bo uspelo in manipulativnim metodam s katerimi te želijo zadržati. Za vozovnico domov nimaš denarja, tvoj potni list hrani nekdo drug in ne boš ga kar tako zlahka videl v svojih rokah.
Če ti glavače uspe prepričati do te točke, da ti dovolijo oditi, ti ponudijo prevoz do postaje, odložijo pa te v kaki ulici polni dilerjev in narkomanov ki se kar na ulici zadevajo, v glavnem čim bližje drogi in staremu načinu življenja. Ustvarijo takšne pogoje, da bi te čim prej zamikalo in bi se zadel ter nato prikrevsal nazaj k njim cel zlomljen kako ne moreš brez njih. Če se ne vrneš, jih pa tudi boli k… V bistvu jim ni mar zate. Raje vidijo da se zadaneš ali umreš na tisti ulici, kakor pa da nisi več pri njih.
Samo naj mi še kdo reče, da ti želijo pomagat, pa da te majo radi in podobne bruharije. Kdor ti resnično želi pomagat in mu nekaj pomeniš, te ne bo zajebal in te porival nazaj proti pogubi droge, četudi ga zapuščaš. Spoštoval bo tvojo odločitev, saj si oseba z lastno glavo.
No v reto centrih te ne vidijo tako….

V bistvu je vsa zadeva prav mojstrsko skonstruirana in zastavljena. Največ pa seveda profitira na ta način naša preljuba dobrotniška katoliška cerkev. Tisti aktivno vključeni v centre zanjo zbirajo prispevke dobrih ljudi, ter opravljajo druge oblike dela. Tisti ki končajo reto “rehabilitacijo” se pa vrnejo kot pobožni, bogaboječi farani ki prav tako krmijo cerkev vsak dan ob 18:00 pri maši.
oliti ne

Reto komune močno odsvetujem vsem, ki se želite rešiti odvisnosti in pri tem ohraniti osebno integriteto.
Vse kar boste naredili v reto centru je premik iz odvisnosti od drog v drugo skrajnost duha. V odvisnost od vere.

hendo dobro napisano ampak eno stvar si napacno opisal! odideš lahko kadar hoces!

Povedal bi pa da je to res zgrešen center. V bistvu ti ljudje tako verujejo v boga da ti pravijo da ni problem droga ampak greh ki prebiva v tebi!Wtf? Vsak dan so kristjanski sestanki, polnijo ti glavo z bogom.. to je kristjanski center zato moras hoditi na te sestanke če hoces ali noces.. moraš tam poslušat te bedarije od boga in iskat po bibliji te bedne verze.. Delaš cele dneve od pol 9zjutraj do 8zvečer.. nekdo si res polni žepe.. potem pa še ti kristjanski sestanki… si predstavljaš delaš cel dan selitve(hodiš po stopnicah in nosis teške omare), potem pa prideš v hišo zmatran(komaj čakaš tuš in počitek,) ko pes pa greš na ta beden sestanek ki traja najman 1 uro in ti tam solijo pamet kako je bog spremenil njim zivlenje.. Bog in DELO je vse.. vglavno je da ti delaš cele dneve ko črnec… Zjutraj se vstaja ze ob 6:45 Hrana je vse rekuperirana oz.dobljena(nekupi se čist nič).. tako da hrana je pretečena tudi do 1leto ali še več(mleko in podobne stvari) tako da z hrano ni stroška nobenega… ampak res nobenega!!!. Če hočeš kaj svetovat ti rečejo odgovorni to tako funkionira ze 20 let in tako bo tudi naprej stabo ali bres tebe. Pravzaprav če neveruješ v boga si odpad kot največja smet tam… brezveze.. Ljudje zivijo tam tudi po 20 let brez punc.. v bistvi nimajo kam za it oz. se bojijo zunanjega sveta.. Odgovorni se izzivlajo nad drugimi.. v zivljenju ni naredil nič iz sebe ni imel nobene odgovornosti zdaj naeenkrat pa je našel boga in s tem pridobil odgovornost v komuni. Če se hocečeš poročit, ti najvisji najde puncu(so tudi komune z puncami) in potem po 8 letih bivanja v komuni lahko imaš punco z njo ^hodiš^ najman 2 leti ali več nesmeš je niti za roko prijeti. samo 1x na teden lahko z njo sediš 2uri in poslušaš bedarije od boga. potem ko si več kot 10let tam se lahko poročiš in s tako punco ki je sploh nepoznas..In potem ko se poročiš živiš isto kot prejsnih 10 let toliko da spiš z svojo ženo.Kakšno življenje! Spi se v sobah kjer so tudi po 16 postelj.. Si predstavljas 16 ljudi v eni mali sobi z nadstropnimi postelji!? Ob 10zvecer moras biti v postelji.. poleti!? si predstavljate to? ob 10zvecer poleti v posteljo!? Vse drugo je nicvredno nespostujejo nobene druge vere oz drugega mnenja.. Samo kristjanizem je tisti pravi za njih.. Slepijo samega sebe… Pobirajo folk.. klošare.. đankije.. pijance.. hodijo po zaporah in govorijo ljudem naj pridejo v retocenter. ampak to delajo samo zaradi tega ker bi bilo čim več ljudi.. več ljudi več denarja.. Delaš cel dan v bistvi da ješ rekuperirano hrano(dobljeno,pretečeno) in spiš ter poslušaš bedarije koko jim je dal bog novo zivlenje.. Če te boli glava ti z teškim srcem dajo tableto proti bolečinam.. V nedeljo pridejo na sestanek tudi punce z komune(se pripeljejo) Z njimi nesmeš komunicirat.. Punce nesmeš niti pogledati kaj šele govoriti z njimi.. Odsekan si od mobitela, radia,tv-ja,muzike,racunalnika,interneta,knjig, imaš samo bibilijo in boga.. kakšna brezvezna. V soboto zvecer se pogleda film.. ampak najbol brezvezni filmi se dajejo gor.. če je kakšen prizor da nastopa zenska in je v kopalkah kaj šele slečena se takoj vse zvrti naprej.. kakšen film?če pol nevidiš!! tako ali tako je skoraj v vsakem filmu kakšna na pol naga punca. Težko je živeti z 60fanti(od tega je 15odgovornih) in vsak je po svoje trmast.. Zjutraj ko prideš iz sobe te v jedilnici gleda 60ljudi, in ti še na pol zaspan.. kakšno dobro jutro!?a ne? popoldan po kosilu je 1 ura počitka.. ampak nesmeš spati oz. ležati.. moraš sedeti in gledati te bedne ljudi.. V bistvu je vsak dan.. ampak res vsak dan isti…. Tuširaš se lahko vsak dan, razen nedelje! Zdaj pa poglej to.. v nedeljo se lahko igra košarka,pingpong.. in se potem prepotiš od glave do gleznov da vse teče s tebe in se nesmeš stuširat!! Kak dobro ne? Tam je povprečna starost fanta 45let.. Dosti je tudi HIV-a in Hepatitis-a ampak potem se že navadiš tega…. Tvoja oblačila se perejo na mrzli vodi(ni v vseh retocentrih enako.. so mi povedali da se v enih prerejo z toplo vodo) ampak vseeno.. Si predstavljas pride en klošar in spi na rjuhah vzglavinku in blazini in potem za 2 tedna dobiš ti te rjuhe oprane z mrzlo vodo ne na 30°C kaj še le na 90°C.. Na 0°C se pere z pralnim strojem.. Groza.. Blazine se sploh ne perejo.. Včasih ko ti perejo oblačila(enkrat tedensko) pridejo potem še bolj umazana kot tokrat ko si jih dal prat. ..Z kurjavo tudi varcujejo.. Pozimi je vcasih tako mrzlo in se nezakuri. Zakuri se samo v soboto oziroma kadar pridejo punce.. dosti krat pride folk ki mu sodišče določi zapor ali reto center npr: 5let zapora ali pa 10mesov retocenter. pa sem videl primere da je rekel po enem tednu da gre rajši v zapor za 5let kot pa ostane v retucentru še naslednih 10mescev.. Kao v zaporu večja svoboda… Še marsikaj bi lahko naštel.. ampak se mi neda več..
Jas osebno tudi odsvetujem Reto centre… Zato ker tja bi morah hoditi folk ki hoče vrjet v boga ne pa ljudje z odvisnostjo od drog.. Ampak tisti kdo ti predstavlja retocenter pravi da je to dobro za odvisnost od droge in nevem kaj ti ga predstavi na zelo taktičen način.. Zelo pomanjklivo razlozi.. Ne omeni ti da je to božja hiša.. ne omeni nič da je kaj zvezi z bogom.. Zato potem ljudje nasedejo in grejo, ker če bi poznali center nebi šli in kot je v prejšnem postu opisal hendo ko si par tisoč km stran brez denarja in nepoznaš njihovega jezika, ker španci, italjani govorijo samo svoj jezik na vse druge se pozvizgajo(90%spancev zapusti komuno po 1 tedno, ostanejo pa v galvnem grki,bulgari,rusi,hrvati,slovenci(sta samo dve moznosti. ostanes tam ali pa greš na ulico in propadeš do konca))…zato ti nepreostane drugega kod da ostanes tam in pač na svoj način razčistiš v glavi.. in ko je glava na mestu je vse drugo tudi. Preboliš krizo, dobro vse premislis in zapustiš to bedno komuno brez boga in z dobrimi nameni.

lp

hendo—bravo majstr tako se govori-respect

Clovek nikoli ne more obsojati delo socloveka, ce ga sam prej ni poiskusil narediti. V Reto centru je zelo veliko napak, ker ga vodijo ljudje. Jaz tudi kot clovek imam zelo veliko napak, vsak dan se trudim da ne obsojam drugih, se bolj pa tistih katerih ne poznam. V tem primeru ne morem isto reci za Reto, ker sem tam prezivel skoraj celo desetletje. Skratka poznam zelo dobro te ljudi in vem iz kaksnega razloga to pocnejo in tudi s kaksnim ciljem. Vem kaksni so prihodki Reta in tudi kaksni so odhodki, in lahko iz prve roke recem, da si nobeden ne polni zepov. Vem tudi kaksna je statistika ozdravljenih iz Reto centra Spanije, in lahko ti ponovno iz prve roke recem, da je visja od vseh drugih centrov in ustanov za zdravljenje odvisnosti v Spaniji. To bi bilo glede samega centra.
Glede vere v Jezusa, to moramo lociti od samega centra. Saj vera ni zaradi centra, ampak je center zaradi vere. Iz vere enega cloveka v Boga, se je leta 1985, uradno odprl prvi Reto center iz samega razloga da pomaga odvisnikom in s ciljem za novo zivljenje. Ta clovek – misijonar, je na samem zacetku sprejemal odvisnike kar k sebi domov, med svojo druzino. Tam so ga tudi veckrat okradli in je moral iti cez taksne in drugacne situacije z njimi. Vendar on je vztrajal v veri v Boga in 26 let pozneje, vidimo sadez njegove vere. Danes vodijo center bivsi odvisniki, kateri so tudi sami sprejeli vero v Jezusa, ljudje kateri so pustili svoja zivljenja na strani, da bi tako lahko pomagali drugim. Vsak dan se spopadajo z problemi ljudi, kateri trkajo na njihova vrata, in poskusajo pomagati kot najbolje znajo. Poleg tega se borijo se s svojimi napakami, s svojimi problemi, s svojimi tezavami….so samo ljudje kot jaz in ti. Premisli.

Potem je nesmisel še večji. Odvisniki redko, če sploh kdaj, ozdravijo, leta in leta delajo brez plačila, na koncu pa še nobenega profita od vsega tega. Morda bi bilo odvisnike bolje pošiljati v kake tovarne, da se od vsega tega vloženega dela ustvari vsaj neka tzv. dodana vrednost.

Leiito se strinjam s tabo..

New Report

Close