Najdi forum

odkar smo članica EU je mogoče potovati po državah Evropske unije samo z osebno izkaznico

Zdenkica, moj brat je pred kratim odšel na zdarvljenje v Španijo. Ali je mogoče odpotovati samo z osebno, ti ne znam povedati. najbolje, da vprašaš v najbližji turistični agenciji, pa ti bodo znali sigurno povedati.

v glavnem vi zrihtatje karto za barcelono. s seboj naj nese nekaj oblek (spodnje perilo, nogavice, kakšne kratke majice, kavbojke, kakšne druge hlače, kakšno vetrovko, ker je zdaj zmeri bolj slabo vreme, telovadne copate, mogoče kakšne druge čevlje, da se bo v njih dobro počutil, tu mislim predvsem za hodit delat) ter pribor za osebno higieno /zobna ščetka, pasta, šampon, glavnik, brivnik, milo). to je moj brat nesel s seboj.

na letališču v barceloni ga bodo čakali fantje iz komune, tako da to nič ne skrbi. imajo zelo dobro organiziran sistem. oni ga potem tudi odpeljejo v komuno, kjer bo nastanjen. lahko pa bo nameščen v bilokateri komuni po španiji. jih je kar nekaj. tukaj imaš tudi link od komun iz španije: http://www.asociacionreto.org/

tudi če bo kaj pozabil nesti s seboj, nič ne skrbi, bo vse tam dobil. stvari mu lahko še zmeraj naknadno pošljete po pošti. aja, na letalo kot pritljago lahko neseš do 20kg brezplačno,kar bo nad 20kg je potrebno plačati. pa mislim, da največ v dveh potovalkah. mi smo kupili kar eno večjo potovalko in smo spravili not ravno za 19.5 kg.

želim, da bi čimprej uspeli porihtati vse za tvojega brata. oglasi se še kaj in sporoči. če pa boš imela še kakšno vprašanje, komot lahko še kaj vprašaš.

aja rada bi ti samo še to svetovala, da preden brat oddide v komuno, da napiše pooblastilo na nekoga, da mu bo urejal papirje tukaj doma. mislim da je za plačati cca 4.000 sit overjen podpis. /če rabiš primer pooblastila, ti ga lahko pošljem na mail) no pa evropsko zdravstveno kartico morate tudi naročiti na zavodu za zdravstveno zavarovanje.

srečno!

Niste nič napisali, kam točno gre, tako da Vam ne morem odgovoriti koliko je še od Barcelone do tam. Moj brat je v Santanderju, je pa v Barceloni prestopil na avion, ki ga je odpeljal do Bilbao-a, od tu do Santanderja pa je še približno 100km..od Barcelone do Santanderja pa mislim da je še 600 km. Ampak, kot ste napisali, pridejo po njega, tako da ni problema.
S seboj naj vzame minimalno – za oblečt, zobno ščetko..drugače vse dobijo tam.
Če Vas še kaj zanima, mi pošljite mail na [email protected], pa si bova magar izmenjali tel. št.

Lep pozdrav

URŠA,
žal v el.naslovu nekaj ne “špila”, ker je bil meil, ki sem ga vam poslala zavrnjen.
Saj zdaj imam že dosti bolj jasno sliko o tem kako in kaj. Tudi glede dokumentov, je g.Milan napisal kako in kaj. Letalo pa leti še samo do 5. novembra ob četrtkih in v nedeljo pol pa do pomladi nič več. Upam, da bo šel v nedeljo ali pa zadnja možnost naslednji četrtek. Fantje iz Reto-ta se namreč niso vrnili iz ZG danes, ampak pridejo komaj jutri. Je pa povezava sedaj odvisna od njih. Upam, da se bo dobro končalo in predvsem pravočasno.
Lepo vas pozdravljam in sporočim, ko bo kaj novega.

Zdenka Š.

p.s.
to Zdenkico sem sicer že zdavnej prerasla, ampak Zdenka pa je že bilo registrirano…

Milan,
hvala za informacijo. Sem si kar oddahnila…

lp,

Zdenka Š.

Hvala,
vsi nasveti so še kako dobrodošli. Prosim, če lahko dobim vzorec pooblastila in bom uredila tudi to. Ni ta oseba moj brat, ampak sin. Saj nič za to, problemi so isti…
Upam, da bo ujel še pravi čas avion, ker v Barcelono leti letos še samo 3x, potem pa do spomladi nič več.
Hvala še enkrat in se še slišimo na forumu.

Lep večer še v naprej,

Zdenka Š.

[email protected]

Ko je šel moj brat v komuno, tudi nismo vedeli v kateri koumni bo. so nas pa še isti dan, ko je šel tja, obvestili v kateri koumni bo. Kar smo mi govorili z kontaktnim centrom v Sloveniji, so nam dejali, da odloča njihov center kam bo kdo nameščen.

ana
hči je že 6mesecev v Španiji v Reto centru pa se še vedno upira in hoče domov je to pri drugih tudi tako.

naš spsed je po dveh mesecih eže silil domov. kar so ga še starši pregovarjali je komaj zdržal tam 3 mesece. doma ni zdržal čist dosti časa, sedaj išče novo obliko zdravljenja, a o retu niti slišat noče.

Pri kakšnih je, pri kakšnih pa ni..Odvisno, koliko se je ta oseba pripravljena prilagajat in ali ima res željo po življenju brez drog.

čao vsem skupaj..
se opravičujem za zamudo…hja tkole je, nekaj časa je že minilo odkar sem zadnjič pisala. Brat se je vrnil domov po 13ih mesecih in po enem tednu začel staro pot. Skrival in lagal je še bolj kot prej, ampak nas ni mogel več pretentati. Tako smo videli, da je bilo vse zaman. Ker zdravljenje v komuni poteka v verskem duhu je zahteval od matere naj iz vseh sten pospravi kakršne koli verske simbole, saj so jih tam učili da je treba verjeti v duha in ne v ikone. Čez nekaj dni je začel govoriti, da so itak tam vsi butasti, da kar nekaj govorijo, da niso normalni itd itd. Mama je v času njegovega zdravljenja večkrat govorila z njegovim mentorjem in vedno je bil isti odgovor “saj je priden ampak ne sodeluje – mi ga ne poznamo”..Krize ko je hotel domov so bile po 2h,3h,6h in 8h mesecih..Hotel je na vsak način domov…Ko smo videli da ga ni več smisla zadrževati je prišel domov in rekel da je od prvega dne samo čakal kdaj se vrne…Brez uspeha..in takih je še veliko. Poznam tudi nekaj ljudi, katerim je reto zelo pomagal. Komune so dobra ideja za ljudi ki se 100% odločijo da hočejo spremeniti svoje življenje. Večina se jih odloči za to ker ne morejo več naprej in gredo tja ker druge možnosti nimajo in ker to zahtevajo starši..itak bo vsak rajši izbral komuno kot cesto..in ko pridejo tja mislijo da so tam zaradi drugih in ne zaradi sebe…

Moj sin je pobegnil iz RETA čim je bil star 18 let( PO PETIM MESECIH),ker je vedel, da ga policija ne bo več iskala. Od tega je že skoraj dve leti in ga še ni domov, zaposlen je v gradbeni firmi, a še vedno po malem kadi travo. V RETU je stalno grozil, da bo pobegnil, ni mogel prenesti stalnega pritiska ozdravljenih, a po njegovo SKURJENIH tipih, in siljenja v pretirano versko ODVISNOST. Naj pripomnim, da je bil sam sicer vzgojen v veri in mu to ni bilo tuje. V komuni je bil samo zaradi trave, ki ga je delala pasivnega za drugo življenje. Za SKURJENE je imel fante, ki so bili dosti let na trdi drogi in zato možgansko že deformirani in posledično bolj nasilni do novincev.

Verjetno je potrebno gledati na odvisnost vsaj z dveh vidikov. Eden je vidik bolezni, ki se razvije zaradi uporabe droge. Tu sta v igri tako biološka sprememba možgan, kot tudi posledično pogojni refleks, ki sili človeka, da hlepi po drogi. Pogojni refleks je podzavesten zato je toliko bolj nevaren in tudi vztrajen in se soproži nezavedno. Drugo pa je vedenje, ki se razvije zaradi potrebe po drogi in vpeljave vseh mehanizmov, ki človeku omogočijo pridobitev te droge. To vedenje ima nekatere vzvode tudi v konkretni spremembi možganskega tkiva in nevrotransmiterskih prenosov. Skupaj je to bolezen odvisnosti. Vedeti pa je tudi potrebno, da se vsi preprosto ne morejo pozdraviti, kljub temu da imamo veliko različnih programov in da mora družba, ki je socialna in solidarnostna skrbeti tudi za tiste, ki se ne bodo nikoli pozdravili. No pri teh se da z določenimiukrepi omiiliti stranske posledice uživanja drog, da kljub vsemu vzpostavijo neko ravnovesje ob uporabi droge, ki sicer ni idealno a jim kljub temu omogoča dokaj kulturno preživetje in kasnejšo odločitev za spremembo.
Vloga družine pa je, da da jasno vedeti, da se z obnašanjem svojega člana ne strinja in da je do njegove bolezni do neke mere tolerantna in na mu pomaga kot temeljna socialna ustanova, da si uredi življenje vsaj do neke mere.
To stanje lahko primerjate z osebami, ki imajo npr. kronično okvaro hrbtenice, duševnimi bolniki, osebami, ki iamjo diabetes itd… Ni lahko vendar se z veliko truda tako družinskih članov kot tudi ustreznih strokovnih služb da olajšati življenje tako svojcem, kot odvisniku.

Gospa Mima, mi lahko prosim poveste kako je sinu uspelo ostati še do danes? Je imel razen potnega lista oz. osebne še kakšne dokumente s seboj, da je lahko našel delo? Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Zdenka

Zdenkica odkar je EU ni nobenega problema.

oj. reto a la droga, je dobro da se spucas tega(droge, alkohola, tabletov…)toda to ni to da se tam clovek proda nekomu ki …
jst sm bil tam sm vceraj prisel. PRANJE MOZGANOV
potem pa se ni nekaj rezultatov.

Spoštovana Zdenkica,
žal vam podrobnosti o Retu centru ne znam opisata. Kot pa razumem vaš post se tja odpravlja vaš sin.

Želim mu, da zbere pogum in vztraja. Pot iz zasvojenosti je dolga in trnova a se 10000% splača. Sreeeeeečnoooo!!!

Zdenkica vam pa vse dobro in morda nasvet, da se vključite v skupino staršev za podporo pri urejanju sinove zasvojenosti. To, da gre v komuni ne pomeni happy enda!!! marsikaj se lahko zgodi. A dokler ostaja živ ne smete obupati. Možnosti za urejanje je še !

moderator Društvo "Projekt Človek" tel: 01/425 12 14

rada bi navezala stik z bivšim fantom ki je sedaj v barceloni v španiji že 4 leta hkrati pa bi mu iz srca čestitala da mu je uspelo. ime mu je amir odobašič jaz pa sem ines žunko prosim če mu lahko predate sporočilo ali pa me povežere z njim,
hvala in lep pozdrav, ines

Pozdravljena Ines, morda vam lahko pomagajo na telefonski številki 041-835-565.

moderator Društvo "Projekt Človek" tel: 01/425 12 14

Zanimajo me izkušnje iz reta centra

New Report

Close