Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Retenca urina

Retenca urina

Pozdravljeni!
Stara sem 33 let in imam pogosto vnetje mehurja. Zato me je nefrologinja poslala na preiskavo,če imam refluks. Refluksa niso odkrili, odkrili pa so, da imam precejšen zastanek v KS mehurju. Ker sedaj čakam na datum pri urologu, me zelo zanima kakšne so metode zdravljenja le-tega in ali je lahko samo to razlog za ponavljajoča vnetja mehurja?
Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Spoštovani!

Retenca urina pri mladi ženski je zelo redka. Meritev zastojnega urina je zelo nenatančna preiskava, če jo ponovite npr. 5x zapored boste lahko dobili povsem različne rezultate. Če pa bi se res večkrat zapored izkazalo, da po uriniranju (ki ga opravite sproščeni, brez naglice…) v vašem mehurju ostaja več kot 10% njegove funkcionalne kapacitete (funkcionalna kapaciteta je toliko, kolikor največ naenkrat polulate, kar je seveda treba izmeriti z dnevnikom mikcije – tako da 2 dni nosite s seboj lonček in vsakič natančno izmerite in zapišete, koliko naenkrat polulate in ob kateri uri) ali več kot vsaj 100 ali 200 ml in vam hkrati to res dela težave (škodi ledvicam ali pa imate več kot 4 uroinfekte letno, ki jih morate zdraviti z antibiotiki), bi bilo res smiselno opraviti nadalnje preiskave.
Ena od teh preiskav je gotovo cistoskopija. Najprej se vidi, da ni kakšnega ginekološkega problema (prolapsa…), nato pa se v mehur vstavi kovinska cevka – teleskop in se mehur pregleda od znotraj. Pomembno je samo vstavljanje cistoskopa – ta ima neko debelino in s tako preveri, da je sečnica – uretra prehodna – da ni zožena, kar bi lahko oviralo praznjenje mehurja.

Če bi prišlo res do retence – torej bi se voda povsem zaprla, je lahko eden od vzrokov tako imenovani Fowlerjev sindrom. To je nehoteno krčenje mišic zapiralke sečnice pri ženskah, kar preprečuje uriniranje.

Predvsem je potrebno izključiti morebitne nevrološke težave (multiplo sklerozo, dogajanje na hrbtenici) – torej na živcih, ki koordinirajo krčenje mehurja in sproščanje zapiralke mehurja. To je stvar nevrologa, ne urologa – torej vsekakor je smiseln nevrološki pregled.

Zdravljenje (če ne najdemo specifičnega vzroka, kot je npr. zožena sečnica ali multipla skleroza) je zgolj simptomatsko – to je samokateterizacija – ženska si sama vstavi v mehur cevko (kateter za enkratno uporabo) takrat, ko se zdi, da mehurja ni v redu izpraznila. Cevke predpiše osebni zdravnik, na urološkem ali nevrološkem oddelku pa jo naučijo, kako jih uporablja. Seveda se tako stanje navadno spreminja – ženska cevke uporablja, ko ne more izprazniti mehurja, če pa nekaj časa ugotavlja, da vstavi cevko potem ko je šla lulat in ne zastane več nič ali manj kot npr. 30 ml urina, potem interval “preverjanja s cevko, ali je mehur prazen” podaljša.

V primeru ugotovitve Fowlerjevega sindroma (morda bi to lahko ugotovili na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo v Ljubljani) bi ženski svetovali preizkus sakralnega nevrostimulatorja na kateri od tujih uroloških klinik, npr. v Tuebingenu v Nemčiji, Innsbrucku v Avstriji ali na nevrološkem inštitutu v Londonu. Upam, da v vašem primeru ne bo šlo v to smer.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

31 oktobra letos bo minilo 2 leti od transplantacije leve ledvičke.
Od ponovne operacije po transplantaciji (dilatacija v ledvici zaradi zožanega in precvikanega ureterja so me ponovno operirali urologi (Dr Kmetec – Dr.Vrhovc ). Od sedaj naprej se mi kar pogosto pojavljajo nekakšne okužbe na mehurju (Kbl ) bakterije kar povzroča občasne v zadnjem mesecu pa tudi kar pogost občutek da mi dela težave uriniranje (mehur se ne izprazni Do konca).

Istočasno se mi pojavlja tudi vrtoglavica ki je zelo moteča čez dan ponoči pa se umiri . Izvidi za enkrat v centru za translantacijo solidni, Imam pa sicer napotnico za uz ledvičke Prosim za nasvet tej strani med. over. neta.

Lp. Ivi iz Domžal

Spoštovani!

Glede na to, da ste pod kontrolo dobrih ali morda pri nas najboljših urologov in nefrologov, bom sam težko karkoli dodal. Še posebej zato, ker ne vem niti, katerega spola ste in koliko ste stari. Če ste moški, starejši od 50-let, bi bilo smiselno razmišljati v smer prostate, ki bi lahko začela povzročati težave. Vsekakor je pomembno, da opravite ultrazvok (in morda še kakšno slikovno preiskavo), da se izključijo na primer kamni ali kakšen drug specifičen razlog, ki bi lahko povzročal ponavljajoča se vnetja. Mogoče je tudi, da se je pojavil refluks – torej zatekanje urina nazaj iz mehurja v presajeno ledvičko. Vendar – če ta dobro dela, potem bo s tem potrebno živeti, delate pa lahko seveda vse, kar se dela sicer za preprečevanje ponavljajočih se uroinfektov. Ter seveda ugotovite (npr. z večkratnimi ultrazvočnimi preiskavami), da se po uriniranju mehur dobro izprazni. In, če ste ženska, da je ginekološko vse v redu.

Glede vrtoglavice – za to pa so nevrologi in drugi specialisti.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,

Jaz imam multiplo sklerozo in sem imela težave z inkontinenco, zdj pa naj bi bil sum na retenco. EMG bo potrdil ali je ali ni. Me zanima ali se da to pozdraviti oz kako to zdraviti?

Hvala

 

New Report

Close