Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo RE:STRAH PRED ZOBOZDRAVNIKOM

RE:STRAH PRED ZOBOZDRAVNIKOM

Imam hud strah pred zobozdravnikom in ker je po letih neobiskovanja in dveh nosečnostih stanje mojih zob katastrofalno, si navse želim to popraviti… Imam ma hud strah, ki verjetno izvira še iz otroških časov, ko sem se svoje zobozdravnice zares hudo bala. Neštetokrat sem se že naročila pri razčičnih zobozdravnikih in se tik pred zdajci pred vrati obrnila. Nikakor ne morem prestopiti praga.
Ker je stanje vedno hujše, vas lepo prosim, če mi lahko svetujete koga, ki bi mi lahko pomagal in imel morda več razumevanja…
Hvala za odgovor.

Spoštovana Mia2000,

upam, da vam bo kdo iz bralcev teh odgovorov lahko svetoval kakšnega zobozdravnika, pomagalo pa bi, če bi vsaj približno nakazali, v katerem kraju Slovenije se nahajate.

Oj,

jaz sem bila ista, enkrat me je en zobozdravnik tako prestrašil, da sem se 4 leta naročala in se vedno obrnila. Dokler me ni začel zob tako boleti, da me je bolelo še uho in me je zanašalo pri hoji. Potem sem po priporočilu šla k zobozdravniku, ki je res super in mi je vse zrihtal, čeprav sem bila prepričana, da mi bo moral kar nekaj zob populit. Samo tam vidiš, da obstajajo ljudje, ki imajo pri 30 še nekaj svojih zob. Zdaj se naročim, pridem parkrat samo sedet v čakalnico, ko zberem pogum grem na stol, zobar ima jeklene živce in nič ne boli. Lahko me mailaš in ti še kaj povem.

Sem podoben fenomen kot ti – morda celo slabši. Mene je tudi vedno bilo strah pred zobozdravnikom in končno sem tale četrtek premagala ta strah in zakorakala v privatno zobozdravstveno ambulanto.
Sprejem zelo prijazen, vedeli so, da se bojim, še ko sem bila na stolu sem se kar tresla, pa je prijazen zobozdravnik s svojim odnosom vse skupaj nekako odgnal in danes se sprašujem zakaj sem sploh tako dolgo odlagala.

Draga Mia2000, danes je skoraj neboleče, če želiš ti za vsak poseg dajo lokalno anestezijo. Zato ti svetujem, da greš k dobremu privatnemu zobozdravniku, pa čeprav boš plačala vse storitve. In naj ti ne bo nerodno povedati, da te je grozno strah – tudi to pomaga.

Le pogumno in čimprej!

sploh ni res da če želiš ti dajo anestezijo.pri nas v ambulanti sploh slišat nočjo o tem-res pa je na zdravstvo.

Lahko ti samo povem kako sem jaz naredil pred leti in sem imel isto velik strah pred njim

Na obeh enicah in dvojkah sem imel karies že kar dosti viden z prostim očesom in tudi na spodnji sedmici že kar veliko luknjo in tudi nazgornji strani vzadaj.Bolelo me je skoraj vsak teden in nekega dne sem bil tako jezen na te bolečine in seveda najbolj na sebe zato sem se kar naenkrat odločil brez velikega premisleka da me bo bolelo in sem preprosto šel seveda z velikim strahom najprej na dežurno ambulanto kjer mi je dodelil št.ambulante zobozdravnika.Nato sem začel z popravilom najmanj prizadetih zob in na koncu najbolj in zaradi tega ker sem predolgo čakal sem bil takoj ob en zob in sčasoma se navadiš malo potrpiš pa gre in če malo preštudiraš na svet nismo prišli brez bolečin,življenje ni brez bolečin takšnih ali drugačnih in na koncu našega življenja nas večina tudi umre v bolečinah in na koncu za vse se splača potrpeti če boš še kar oddlašala z obiskom zobozdravnika bo samo slabše in boš še ob več zob seveda ti lahko dajo tudi pred vsakim posegom inekcijo kar ti tudi pripada saj plačuješ a ne!

Spoštovana njofra,

pravila so takšna kot je bilo že napisano. ČE vaš/a zobozdravnik/ca tega ne upošteva, pomeni, da krši pravila oz. krati pacientove pravice.

Jaz mislim, da je to potem že mučenje in kršenje nekaterih pravic. Prav iz tega razloga, ker v nekaterih ambulantah prirejajo svoja pravila in šparajo z materiale za svoje favorizirane paciente sem se odločila za privatno in čisto samoplačniško ambulanto. Pač plačam tisti lokalno, materiali pa so zelo kvalitetni in prijaznost osebja je nad pričakovanji.

Mia2000 – si že sprejela kakšno odločitev? Iz katerega konca pa si?

Lep pozdravček!
oglaša se še en brezupen primer.mene je zobozdravnika strah že od kar vem zase.to je pa več od tistega navadnega straha,jaz se tega tako grozno bojim,da mi je od straha kar slabo,samo če na ordinacijo,stol..kaj šele na sveder pomislim.od tu tudi posledica v mojih ustih.zdi se mi da sem edini tak primer,a jaz si enostavno ne morem pomagat.
Zdaj me pa že en tedn boli zob,oz boli kar je še ostalo od zoba zadaj..
Strah me je,občutek tesnobe in groze.
Sem iz nove gorice,tako da zaprošam vse ki bi vedli za kakšnega dobrega,potrpežlivega zobozdravnika,naj prosim napišejo.vesela bi bila kakršne koli informacije.
Zanima me tudi če mogoče ve kdo za lasersko zdravljenje in kje bi to bilo.
Šla bi pa privat,plačilo mi ni problem,problem so le moji zobje in moja fobija.
V naprej hvala!!

IMAM VELIKO TEŽAVO GLEDE STRAHA PRED ZOBOZDRAVNIKOM.IMAM ZELO SLABE ZOBE,ŠE POSEBAJ MED NOSEČNOSTJO SO SE ŠE BOLJ UNIČILI.NERADA SE SMEJEM,KER ME JE GROZA MOJIH ZOB.GLEDE ZOBOZDRAVNIKA JE PA TKO DA BI NAJRAJE DA ME USPAVAJO IN DA MI VSE ZOBE OD ENKRAT POPRAVIJO.STRAH ME JE AMBULANTE,ZOBOZDRAVNIKA,UNGA VONJA PO ZOBARJU,RECIMO VSEGA.KAKO NAJ SI POMAGAM?

Spoštovana MIŠKA,

popravilo zob v splošni anesteziji ni tako idealno kot si ga mnogi predstavljate. Naenkrat se popravi ogromno zob (seveda, če so potrebni poravila), vse nepopravljive pa se izpuli. V glavnem se takega načina popravljanja zob lotimo pri osebah s posebnimi potrebami, ki niso zmožne sodelovati pri zobozdravniku, vsem ostalim pa poskušamo pomagati na druge načine.
Strah vam lahko poskuša premagati tudi terapevt druge specialnosti (npr. psiholog, psihiater,…), pri zobozdravniku pa boste ob posegih dobili lokalno anestezijo, da ne bo bolelo.

Lepo pozdravljeni
V zadnjem letu in pol (po porodu) so se mi začele popjevljati težave z zobmi.
Zobozdravnica mi je že večkrat temeljito pregledala vse zobe in prišla do zaključka, da očitno moje težave izhajajo iz preobčutljivosti zob oz korena zob.
Zanima me, ali mi lahko priporočite kakšno sredstvo za desenzibilizacijo zob in zobnega korena.
Naj omenim, da uporavljam Senzodin zobno pasto, zobno nitko, krtačke za medzobne prostore.

Vnaprej hvala, Nja

Nicky, jaz sem tudi iz okolice N.Gorice. In sem prav tak brezupen primer. Pa sem mislila, da sem sama, in sram me je zaradi stanja v mojih ustih. Strah me je celo, ko peljem svojo hčerko, ko zaslišim zvok svedra malo manjka, da ne zlezem skupaj. Sem slišala za eno zobozdravnico, ki je baje zelo dobra in se že 1 leto psihično pripravljam samo na to, da bi se naročila. Groza me je jo poklicat in povedat v kakšnem stanju so moji zobje, ki niso videli spodobnega zobarskega posega že 20 let. In že ko se prepričam, da primem telefon v roke, da je zdaj pa konce te razvaline v mojih ustih,… nazadnje sem bruhala. Ne vem, kaj bom naredila, tudi če se mi uspe naročiti, kako bom sposobna sploh se pripeljat do tja in tam počakat. Ne vem. A si ti v tem času že kaj na boljšem? Si dobila dobro zobarco?

Teja in Nicky,tudi jaz sem se vsaj eno leto spravljala, da sem se sploh naročila pri zobozdravniku. Nekaj sem našparala in šla v privatno ambulanto, ki so mi jo priporočili. V privatni ambulanti vas nihče ne bo vprašal: kje ste pa hodili toliko časa? ali kaj podobnega, še pomagali vam bodo premagati odpor in strah, samo odkrito to povejte že ko se naročate prvič. Niste edini. Za bolečino dobite lokalno anestezijo, za zvok si pa nabavite čepke 🙂

Teja, jaz sem bila v podobni situaciji kot ti, zato res čimprej v akcijo, da se da še čimveč rešiti. Pogum!

Tanja 1, hvala za spodbudne besede. Ja, tudi tega me je groza, da ko bom končno zbrala dovolj pogoma in se zobarju prikazala, mi bo rekel: Ja kje za vraga si pa hodila tako dolgo. In tudi o čepkih sem že razmišljala, pa mi verjetno ne bi pomagali niti tisti za na dirke F1. V katero ambulanto pa si ti šla, če mi lahko zaupaš?

Tako zelo sem zalostna, zgubljena, depresivna,… ne vem kaj naj.

Stara sem 22, pri zobarju sem bila nazadnje (z izjemo danes) pri 18-ih s tem, da tudi takrat nisem imela vseh zob zrihtanih. Trenutno je v mojih ustih podrtija. Zgoraj levo 4 cisto brez krone (se tako rece belemu delu zoba?), na levi strani tudi veliko luknjic zgoraj in spodaj- na zgornji levi mi raste tudi modrostni zob kot tudi na desni spodnji strani. Desno spodaj 6 je vsa razpokana in preluknjana (sicer ze dvakrat plombirana), zgoraj 5 mi je danes, ko sem bila v dezurni ambulanti zvrtal (pri tem se je polovica zoba odlomila) in vstvil zdravilo, desno zgoraj 6 je samo se ena gniloba- imam mogoce 1/3 kronice, ki pa je cela gnila, desno zgoraj 7 je tudi ze zelo naceta. Na desni strani zgoraj in spodaj je tudi veliko stevilo luknjic.
OK, kljub svojem strahu in odporu sem danes zjutraj odsla v ambulanto kjer sprejemajo z bolecinami. Vse lepo in prav. Pridem na stol prvo kar slisim ti si se pa res prevec zapustila. OK, ta ‘ti’ in ‘prevec zapustila’ pac pozrem- prezivim. Potem se zdravnik odloci kaj mi bo naredil, ker me itak boli zgoraj 5 in 6 in spodaj 6- razlagal mi je se nekaj s stiftom kar nisem cisto dobro razumela. Res ni bilo hudo to kar mi je naredil pa tudi gotova sem bila zelo hitro.
Problem nastane kako naprej. Zenska, ki je bila se poleg zobozdravnik mi razlaga, da je problem, ker ne spadam nikamor poleg. Nimam namrec dodatnega zdravstvenega zavarovanja a se vedno hodim v solo (dolgo ne bom vec v soli). Kako sedaj do zdravnika? Ni mi najbolj jasno to. A nisem avtomatsko tolerirana kot odrasel, ce nimam pac nekega statusa kot dijak, student,…? Glede na to, da pac nimam dodatnega zavarovanja to pomeni, da placujem 15%?
No sedaj me zanima kako naprej. Klicem zobozdravnike kar vse po vrsti. Sploh mi ni vec pomembno, da pravijo drugi, da je dober. Cisto vsak mi rece po dopustu. Imajo pa vsaj 60dni cakalno vrsto. Vprasam, ce se lahko sedaj narocim pravijo, da ne.

Torej mi lahko kdo prosim konkretno pove kaj naj storim?

Spoštovana ana-marija,

konkretno – vztrajajte s klicanjem in enkrat se vam bo posrečilo. Res pa je, da trenutno ni najbolj ugoden čas, ker se bližajo dopusti in ima večina zobozdravnikov verjetno res že vse termine povsem polne.
Lahko pa se nekje naročite in potem vztrajno iščete naprej, če se vam kje ponudi hitrejši termin – kaj bolj konkretnega vam jaz ne znam svetovati:(.
Srečno!

Še enkrat se oglašam, in sicer zato, ker vidim, da strah ni živel samo v meni. Jaz sem se po dolgih, res dolgih letih odločila stopiti do zobozdravnika. Danes, po dveh mesecih, imam zobe popravljene kot je treba. Odločila sem se za samoplačniško ambulanto in mi ni žal niti eura.
Zakaj?
Prvič – nihče te tam ne obravnava kot nekoga v smislu – kje si pa hodil tako dolgo, ali kaj podobnega.
Drugič – Vedno lahko dobiš lokalno anestezijo (ni poseben strošek).
Tretjič – kvalitetnejše materiale za sprednje zobe itak moraš doplačati tudi v ostalih zobnih ambulantah, vso ostalo protetiko pa prav tako, torej ni bistvene razlike.

Vse, ki imate strah pred zobozdravnikom, svetujem, da greste v privatno ambulanto in po resnici poveste kako je z vami. Jaz sem vse skupaj “najavila” že po telefonu in sem bila nato zelo pozitivno presenečena nad celotnim odnosom osebja.
Res je nekaj več denarja, gre pa vendar za vaše zdravje, trajnike in kredite pa jemljemo za 100 drugih stvari…

Pogumno torej!

Pozdravleni.

Tudi sama imam strah pred zobozravnikom, stara sem 23 let in nazadje sem bila pri zobozdravniku v 7 razredu. Ob tem me je resnično sram, ko nekomu tole omenim, ampak moj strah je groza.

Torej, nazadje sem imela osnovnošolsko zobozravnico, sedaj me zanima kam se obrniti, da najdem os. zobozdrav. Sem iz Koroške, še študentka.

lp

tudi jaz sem ena izmed vas. PAr let nisem bila pri zobozdravniku,zobje so me pošteno boleli in lani sem se odločila,da pa je tega dovolj in sem se naročila oz.naročil me je moj fant,ker jaz nisem imela poguma. Sem čakala en mesec in bolj ko se je bližal dan,ko bi mogla k zobozdravniku,bolj sem bila živčna,trebuh me je bolel…. KO se končno uspela priti v ordinacijo,sva se z zobozdr.dogovorila kako pa kaj,mi je pogledal zobe,rekel,da bosta dva potrebna popravila in sem takoj hotela injekcijo,ki jo je brez problema tudi dal. Res ni nič bolelo,samo tresla sem se pa kot šiba na vodi.

Sedaj sem pa noseča in me je en zob konkretno bolel cel teden,da spat nisem mogla. IN spet vse na novo. Strah,bolečine v trebuhu,slabo mi je bilo,še posebej ko sem se na stol vsedla. Pa sva se spet dogovorila za injekcijo, mi je ven živec vzel in vstavil zdravilo. Čeprav spet ni bolelo,sem s težkim srcem čez par dni šla nazaj.

Nevem,najbolje,da se opogumite,al pa vzamite koga zraven,zahtevate injekcijo,saj res nič ne boli. JE pa grozno tiste svedre poslušat. 🙁

New Report

Close