Najdi forum

Resnično potrebujem pomoč

Pozdravljeni,

sem zdrava, aktivna, z redno službo, brez kreditov, z dobrimi odnosi z domačimi… pa vendar sem v lanskem letu doživela prvi panični napad, ki je bil posledica novih nalog v službi, ki jih drugi niso uspeli narediti in so jih po pol leta prenesli name. Seveda je bila to samo kaplja čez rob. Prej sem bila pod stresom tudi zaradi izgube osebnega zdravnika in ker nisem uspela dobiti novega, nato sem izgubila ginekologa… Zgodbe o družinski medicini so poznane, zato ne bom razlagala. Stres se je pojavil tudi po dobljenih izvidih iz medicine dela, kjer je zdravnica zapisala (ker imam nekaj kilogramov preveč), naj ne uživam živalskih maščob in naj se redno gibam. Seveda me je s tem tudi močno prizadela, saj sem približno 20 let vegetarijanka, imam psa s katerima dnevno opraviva dva aktivna sprehoda na razdalji 6 km in vsak drug dan hodim na fitnes, kjer delam po določenih programih po nasvetih strokovnjaka. Letos sem doživela dva napada psov- v zimskem času sta mene in psičko napadla dva kraševca, ki nista bila pod nadzorom, vendar nisem dobila nobenih poškodb, zahvaljujoč dolgi bundi puhovki. Pred dnevi pa naju je izza hrbta brez opozorila napadel belgijski ovčar in to sredi vasi. Pri tem sem utrpela nekaj površinskih ran, prav tako kot psička.

Ker sem bila v preteklosti navajena, da napišem osebnemu zdravniku sporočilo in dodam pdf kjer je bolj podrobno napisano kaj se mi dogaja (to je prakticiral novi osebni zdravnik). In to sem storila tudi tokrat ko imam spet novega osebnega zdravnika v isti ustanovi (v dobrem letu sem zamenjala že dva zdravnika, ker sta prejšnja odšla drugam). Seveda smo prenose kartotek izvedli kar preko e-sporočil in se tudi z novim osebnim zdravnikom nisem nikoli srečala. In nato me je poklical osebni zdravnik in povedal da mi bo napisal napotnico za psihiatra, ker več kot očitno potrebujem pomoč, če me že en sam pasji prask spravi v stres in da se trenutno soočam s strahom in grem na sprehod skupaj z drugimi člani družine. Glede na to, da me je njegov odziv, da pretiravam, prizadel, verjetno res potrebujem dodatno pomoč. Ali bi morala biti srečna, ker se je zavzel in ni spregledal skritih znakov, ki jih sama in domači ne opazimo.

Se opravičujem za dolgo pisanje in se hkrati zahvaljujem za mnenje.

P

Pozdravljeni!

Če se malo pošalim lahko rečem: za vsako težavo tabletka obstaja. Žal je tako, da v zdravstvu, če se milo izrazim, prekomerno predpisujejo psihiatrična zdravila. Za vsako psihično težavo skušajo predpisati psihofarmakološko “zdravilo”. Žal je tako, da naša psiha ne deluje po principu – če imaš simptom, potem vzameš tabletko in težava mine. Simptomi so zgolj pokazatelj, da nekaj v naši psihi ni v ravnovesji. Simptomi so naši prijatelji, ki nas opozarjajo na neravnovesje.

Isto velja za panični napad. Gre za podoben sistem kot pri loncu, ki spušča paro. Panični napad je sprostitev notranjih napetosti, ki jih ne znamo psihično razrešiti. Glede na vaš opis bi vam svetoval obisk pri psihoterapevtu, kjer boste lahko skozi osebni proces prihajali v stik z notranjimi konflikti in anksioznostnimi ter jih tudi predelovali. To je moje mnenje.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close