Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Resnica o jajcih

Resnica o jajcih

Pozdravljeni!

Nekateri nutricisti smatrajo celo jajce (predvsem v novejših študijah) kot živilo s popolno aminokislinsko sestavo, katera zvišujejo HDL in znižujejo LDL holesterol. Vendar se mnenja med strokovnjaki razhajajo.

Sam sem aktivni športnik (star 25 let), eden izmed dnevnih obrokov pa sestoji iz 4-ih celih jajc. Ostali obroki so pretežno sestavljeni iz beljakovin in zdravih maščob ter veliko zelenjave in sadja. Imam tudi nekaj kompleksnih oh pred in po treningu.

Zanima me Vaše mnenje glede konzumiranja 4-ih celih jajc dnevno?

Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,
Jajca vsebujejo beljak, ki vsebuje veliko beljakovin, večina maščob in holesterola pa se nahaja v rumenjaku.
Vendar pa jajca vsebujejo tudi lecitin, katerega molekula ima to lastnost, da na enem delu veže maščobo na drugem delu pa vodo in tako oblikuje raztopino. Holesterol se tako ne odlaga v telesu, pač pa se normalno presnovi. Veliko lecitina in rastlinskih sterolov (ki ima podobno lastnost) vsebujejo tudi sušene stročnice (fižol, soja, grah). Če prehrani dodate tudi ta živila, pa veliko sadja, zelenjave in posebej čebule in česna, boste negativen vpliv holesterola zmanjšali.
Glede na to, da ste aktiven šprotnik in beljakovine potrebujete za izgradnjo mišične mase, so jajca kot beljakovinsko živilo primerna, modra bi samo zmanjšali količino rumenjaka. V primeru, da pa se s športom ne bi ukvarjali več tako intenzivno, pa je potrebno, da primerno spremenite tudi prehrano.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close