resekcija levega lobusa ščitnice
Pozdravljeni!
Opravljena je bila resekcija levega lobusa ščitnice. Preparat odvzet med operacijo je bil poslan na preiskavo po metodi zmrzlega reza in je pokazal, da gre za folikularni nodus brez, maligne alteracije.
Ko pa je prispel dokončni histološki izvid je bilo vidno, da je šlo za rakavo tvorbo. Kirurg pravi, da je možno, da se rak prenese tudi na desno stran ščitnice in zato jo je potrebno odstraniti.
Zanima me ali je možno, da se ta rak naseli tudi na kakšnem drugem delu telesa in v kakšnem času se to lahko zgodi.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani!
Dokončna diagnoza folikularnega karcinoma ščitnice je vedno histološka. V vašem primeru gre očitno za folikularni karcinom ščitnice.
V takem primeru je nujno potrebno odstraniti še preostanek ščitnice, saj je možno, da se karcinom pojavi tudi na preostalem tkivu ščitnice. Nagnjenost k določenim vrstam karcinoma je namreč genetsko pogojena.
Zasevki karcinoma (metastaze) se lahko pojavijo tudi na drugih organih, verjetnost pa je odvisna od faze bolezni in stopnje diferenciranosti karcinoma.
Napovedovati je praktično nemogoče, saj se to lahko zgodi od 0, pa vse do 10 in več let.
Po kirurški odstranitvi ščitnice je zelo pogosto potrebno še dodatno zdravljenje z radiojodom, ki uniči morebitne preostale karcinomske celice v telesu. Prognoza zdravljenja je pri folikularnem karcinomu ščitnice običajno zelo dobra.
Pozdrav!
Po odstranitvi še desne strani ščitnice, za katero se je izkazalo, da ni rakava sem bila sprejeta na radijski oddelek zaradi ablacije z radiojodom. Prejela sem 105 mCi radiojoda. Potem je sledilo slikanje. Ablacija je bila zbrana na vratu mediano kot testna doza, poleg tega pa je bilo videti nakazano povišano kopičenje tudi pod kopičenjem na vratu v toraksu mediano-kontaminacija? ter verjetno patološko kopičenje v projekciji medenice desno. Drugod po telesu patoloških kopičenj ni bilo videti.
Zdravnica priporoča rtg. medenice in ponovno testiranje telesa z eventuelno dodatno ablacijo oz. terapijo z radiojodom čez 6-10 mesecev.
Ali je možno, da je morda kopičenje radiojoda nastalo, ker sem v času ko sem prejela radiojod in bila v bolnici tri dni prejela za kosilo ribo, in imela za malico, sir in maslo. Rečeno mi je bilo da v času zdravljenja naj ne bi jedla rib, mleka in mlečnih izdelkov.
Zakaj je ponovno slikanje šele čez 6 oz. 10 mesecev. Ali zato, ker se jod toliko časa zadržuje v telesu?
Če bi se izkazalo, da je na teh dveh mestih rak, kako se ga zdravi, z radiojodom, kemoterapijo, operacijo?
Hvala in lep pozdrav.
Darja
Spoštovani!
Glede na navedeno pri vas ni dokazov, da bi šlo za metastaze ščitničnega karcinoma. Zaužitje rib ne povzroča kopičenja testne aktivnosti radiojoda, tako, da bo potrebno kopičenje radiojoda v medenici dodatno opredeliti (Rtg in CT). Ščitnični karcinomi rastejo počasi, tako, da čez šest mesecev ne bo ničesar zamujenega. Če se izkaže, da gre za metastaze v prsnem košu in medenici bo potrebno ponovno zdravljenje z radijodom.
Lep pozdrav!