Najdi forum

Republiški preživninski sklad

Spoštovana ga. Verovšek,

prosim, če mi lahko poveste, na kakšen način bi lahko pridobila preživnino za otroka iz preživninskega sklada R Slovenije, glede na to, da bivši mož za otroka že dalj časa ne plačuje preživnine in sicer iz razloga, ker je brezposeln. Kolikor sem seznanjena, je potrebno vložiti tožbo za izterjavo preživnine, toda, kako naj tožim nekoga, ki nima dohodkov in živi pri svoji materi, katera ga tudi preživlja. Naj navedem še to, da je bivši mož že globoko v zrelih letih in da ima zaradi starosti tudi težave z iskanjem službe.

Poleg tega pa me zanima tudi sledeče: zakaj mi brez dokazila o tožbi nobena institucija noče verjeti, da preživnine ne prejemam, pa naj bo to Center za socialno delo (otroški dodatki), Zavod za zaposlovanje (republiška štipendija). Za njih je dokaz za prejemanje tki. obvestilo o vskladitvi višine preživnine in ta znesek mi enostavno vštejejo med prihodke.

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam!

Tina!

Najbolje je, da pri sodišču vložiš tožbo, s katero boš zahtevala preživnino. V informacijski pisarni v Ljubljani na Tavčarjevi ti bodo povedali, katere dokumente potrebuješ in katere podatke moraš navesti v tožbi. Lahko ti jo sestavi tudi odvetnik, vendar je to dražje. Z malo informacij se pisanja lahko lotiš sama, ali s pomočjo PIC-a.
Kakšne dohodke ima tvoj bivši mož ni pomembno v tem trenutku. To bo ugotavljalo sodišče.
Kar šteje, je samo tvoja pripravljenost do izterjave. Otrok ima pravico do preživnine in ti si mu jo dolžna priskrbeti. Saj ne prosiš zase.
Državne institucije so birokratske in zaradi številnosti primerov morajo biti dosledne in delovati v skladu z zakonom. Predpisi zavezujejo, da če ni vložene tožbe, potem… Naredi to in imela boš mir pred težavami, ki jih imaš zaradi neurejene preživnine.
Pa veliko sreče tudi ob teh zoprnih zadevah!

Če imata z možem dogovor o preživnini ali pa je bila preživnina določena s sodbo, potem ne rabiš sestavljati tožbe. Oglasiš se na pristojnem sodišču, upoštevajoč stalno prebivališče otroka, in tam poveš, da bi rada vložila predlog za izterjavo zapadle preživnine. S seboj moraš imeti dogovor o preživnini ali pa sodbo, obvestila s strani CSD o uskladitvi preživnine, številko bančne kjige ali TR, kamor naj se nakazuje preživnina. Četudi je dolžnik nezaposlen, lahko predlagaš izvršbo ali na njegove premične stvari ali na kakšen njegov račun pri bankah (razpoložljivo dobroimetje). Šele potem, če bo izvršba neuspešna, se lahko obrneš na Preživninski sklad in sicer jim s sklepom sodišča dokažeš, da si skušala doseči plačilo preživnine, pa je bila izvršba neuspešna. Potem pa lahko od njih zahtevaš, da ti izplačajujejo določeno preživnino.

Veliko uspeha!

New Report

Close