Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina rentgensko slikanje pljuč

rentgensko slikanje pljuč

Slišala sem, da so raziskave v Ameriki odkrile, da preveliki odmerki rentskega sevanja CT in tomografije majhnim otrokom zelo škodujejo. Po desetih letih naj bi bili te otroci podvrženi k obolenju rakavih bolezni.

Zanima me, kako je z rentgenom pljuč pri otrocih pri nas?
Ali so odmerki sevanja prirejeni posebej otrokom?
Koliko rentgenskih posnetkov pljuč na leto je še sprejemljivo pri otrocih starih do deset let, ne da bi kasneje ogrožalo njihovo zdravlje?

Za odgovor se že v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Spoštovani!

Odmerki rentgenskih žarkov so izjemno majhni za običajna slikanja. Pri računalniškem slikanju prav tako, saj je prav nova tehnologija omogočila krajše izpostavljanje rentgenskim žarkom, ker je možno tako dobljeno sliko obdelovati z računalniškimi programi. Na žalost vam o tehničnih podatkih (dozi, ki jo ob posameznem slikanju prejme bolnik) ne znam povedati nič določnega. Pri otrocih se izogibamo rentgenskemu slikanju, če podatki ne kažejo na možnost resnejšega stanja (npr. zlom kosti, tuberkuloza ipd.). K preiskavi morate dati pristanek tudi starši in takrat vam bodo tudi podrobneje razložili razloge za slikanje, pričakovane koristi, dozo sevanja in ostalo, kar vas zanima.

Pri kakšnih bolj zapletenih ali težkih boleznih pa žal tveganje zaradi rentgenskega sevanja (ki je seveda le minimalno večje v primerjavi s tveganje pri naravnem sevanju) ne dosega koristi, ki jih nudi rentgenska diagnostika.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close