Remisija
Oj!
Kaj ste še vedno v remisiji? Kakšni so kaj sladkorčki?
NE na žalost ni več remisije …. morm rečt pa da se je stanje izboljšalo, pred tem smo pokrivali obroke tudi do +100% več od predpisanih doz inzulina, od takrat dalje pa samo kar je predpisano brez dodatkov.
zanima me zakaj se pri nekaterih remisija vleče par mesecev do nekaj let, nekateri pa so potrebni inzulina takoj po odkritju diabetesa? kaj je vzrok tega? ali je imunski sistem tako močan da takoj ne propadejo beta celice ali je vzrok kje drugje?
In ali je verjetnost da nekdo kateri ima diabetes 1 in je propad beta celic velik se pravi da delajo samo še čisto malo,(tako je postavljena diagnoza) možno da pride pri preiskavi do kakšne pomote se pravi beta celice si opomorejo in se začnejo obnavljati tako da je kasneje ugotovljena sladkorna 2 in ne 1 kot so predvidevali?
Upam da ste razumeli kaj sem vas hotela vprašati in že v naprej se zahvaljujem za odgovor.
Pozdravljeni,
običajno gre pri sladkorni bolezni tip 1 za avtoimuni vzrok propada celic beta. Pogosto je prisoten nek dodaten sprožilni dejavnik, na primer infekt, stres….Po odpravi vzroka in dodatku insulina, se trebušna slinavka pri posameznikih še nekoliko opomore in sama ali pa ob minimalni pomoči insulina zadosti potrebam po insulinu. Kako hitro in v kolikšni meri je prizadeta, klinično ne moremo oceniti. Tudi diagnozo postavimo na podlagi klinične slike.
Lep pozdrav
Pa je možno da takrat ko naredijo preiskave pokaže da je propad beta celic velik (zaradi slabega imunskega sistema)kasneje pa se izkaže da se beta celice obnavljajo in sladkorno bolezen nadzoruješ samo s prehrano? Se pravi imaš sladkorno tip 2?
Pozdravljen,
kolikšen je propad celic beta se direktno ne ugotavlja, saj bi morali biopsirati Langerhansove otočke, to pa se ne dela v klinični praksi. Ocena je klinična, kako hitro je nastopila sladkorna bolezen, ali je prisotna ketoacidoza, kolikšna je starost osebe, kakšna je njegova telesna teža…Obstaja tudi sladkorna bolezen LADA – kasna avtoimunska sladkorna bolezen pri odraslih, ki nastane počasneje, po 35 letu starosti, propad celic beta pa je hitrejši kot pri tipu 2 in počasnejši kot pri tipu 1, nekateri jo imenujejo tudi tip 1,5.
Če je možno urejati sladkorno bolezen z dieto in je seveda krvni sladkor ob tem urejen, glikirani hemoglobin do 6,5 oz. 7,0%, najverjetneje ne gre za sladkorno bolezen tip 1, če ta oseba ni v remisiji.
Lep dan
Hvala za odgovor sedaj me pa zanima še to kaj pa če je v remisiji in se njegov sladkor giblje nekje do 8 ali 9, največkrat pa je okoli od 4-6…. gre za tip 1 odvisno kaj jemo
lp
Pozdravljeni,
zdravnik naj vam izmeri HbA1c, ki pove dolgoročno urejenost krvnega sladkorja, za 2 do 3 mesece. Glede na te vrednosti se bo odločil, ali je terapija potrebna ali ne.
Lep dan
pozdrav,
ali tudi vaši sladkorčki obiskujejo že šolo? naša bo letos septmbra vsopila v prvi razred osnovne šole. in zdaj so se začele težave. ali kdo ve, če otroka s SBT1 pripada spremljevalec v šoli in po katerem zakonu? hvala
Pozdravljena!
Nismo še šolarčki.
Koliko časa imate sladkorčka in ali ste na penih ali že imate črpalko?
lp
Naš je letos prvošolček. Zakonska možnost spremljevalca za sladkorčke se bo začela s 1.9.12., vendar pod pogoji, ki jih bo določil minister (za šolstvo).
Tudi mi upamo, da bo našemu drugošolcu naslednje leto “pripadal” spremljevalec.
Brez, je zelo, zelo težko.
Če vas zanima še kaj, vprašajte.
Lp
mi imamo smo sladkorčki od junija 2010. poleg vseh težav, ki jih dobimo z diagnozo zdaj še to. nekaj sem načula, da naj bi jim s septembrom pripadalo spremstvo. kako to misliš, če določi minister? kaj je še vse v zraku? kje si lahko preberem kaj o tem? sem pa tudi razmišljala protestirati pred ministrstvom. ma me nič več ne zanima. kaj si oni predstavljajo! nam so učiteljice jasno rekle, da one nimajo časa za to. halooo! one nimajo časa, oni ne denarja za spremstvo. kaj pa mi? naj mene zaposlijo kot spremljevalca! tud to bi mi bilo čisto v redu! ufff. sploh ne vem več kaj in kako!
Vem, težko ti je.
Razumem, kaj prestajaš, smo pravzaprav na istem.
Gre za to, da sedaj zakonsko ni možna pomoč otrokom s kronično boleznijo, za samo vodenje, spremljanje kronične bolezni.
Ne gre za to, da ni denarja, ampak za to, da zakon tega preprosto ne omogoča.
Otroci s posebnimi potrebami imajo pravico do spremljevalca (vendar le težje gibalno ovirani), do učne pomoči in specialne pomoči(npr. logoped,…). Potrebe naših sladkorčkov sem niso zajte.
Vendar s 1.9. 12, bo zakonsko obstajala možnost zaradi dopolnitve Zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, da bodo kronično bolni imeli pravico do spremljevalca. Torej, bodo npr. slakorčki lahko imeli v vrtcu ali šoli nekoga, ki bo meril Ks, upravljal s črpalko, senzorjem,…
Vendar je težava v tem, da ne bodo avtomatsko vsi kronično bolni dobili spremljevalca, ampak bo minister še določil pogoje, kateri otroci bodo tega deležni.
No, vidiš, to me pa skrbi.
Pošiljamo pisma na ministrstva in še kam, ampak se mi zdi, da bodo naši otroci že odrasli, preden se bo kaj premaknilo.
Je pa tudi res, da učiteljice v šoli resnično težko poskrbijo za sladkorčka. Resnično. Nekdo, ki mu je sladkorna s črpalko, senzorjem poznana, vsakodnevno opravilo, bo lahko to počel še za nekoga tako skoraj na mimogrede. Ampak v šolah učiteljice, ki se tega šele učijo, da ne govorim o jutranjem varstvu in podaljšanem bivanju, ko se učiteljice vsakodnevno menjajo, so skupine večje, itd., da sploh ne govorim.
Enostavno ne gre, če želijo izpeljati učni načrt in poskrbeti za vse otroke v razredu.
Protestirati pred ministrstvom? Če bo treba,………
Od kje ste? Na katero OŠ greste?
oj, resno mislim protestirati, če nam ne odobrijo. gremo na osnovno šolo poljane. drugače smo iz domžal ampak se selimo v ljubljano. gre kdo z nami na protest!!! 🙂
Protestirat ravno ne.
Sem pa za zasipanje ministrstva s pismi, osebnim obiskom tam,…..
ja no saj to sem mislila osebni obiski. maile že tako pošiljam vendar odgovora ni in ni in ni. 😛
Forum je zaprt za komentiranje.