Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Mladi, ljubezen in spolnost religija in vegetarijanstvo

religija in vegetarijanstvo

Svojega jedilnika brez piščančjih prs, tune, jajc si ne predstavljam…

In tako kot jaz ne težim vegetarjancem pričakujem, da se oni ne bojo vtikali v moje prehranjevalne navade.

Vidis tu je najino razmisljanje drugacno. Jaz ne primerjam vsega s sabo oz. z zivalskim svetom, ker pac vem kak so kateri organizmi zgrajeni. Seveda se rastline odzivajo na drazljaje, ampak to vse deluje na drugacnem principu kot pri nas. V podrobnosti se ne bomo spuscali. Moje mnenje je pac, da bolecine ne cutijo in ti tega ne bos spremenil. Sej je ok…koncajma to ker nima nic z vegetarianstvom.

Ja, saj pa te čisto razumem kaj bi rada povedala, ampak moraš tud ti razumet, da ljudje nimamo enakih mnenj in, če se jaz s tabo ne strinjam, moraš ti – kot te to uči religioznost in si to napisala- spoštovati. Brala pa nisem nobenega drugega posta kot pa samo tvojega uvodnega – tako, da mi ne pravit kaj si stokrat napisala.

Katere religioznosti pa si, če praviš, da krščanstvo nima povezave z vegetarijanstvom?

Tale nestrpnost glede mesojedcev in rastlinojedcev mi je malce tuja. Pač vsak po svoje.

Kaj je naravno za človeka, so znanstveniki ugotavljali po dolžini črevesja, obliki zob ter prisotnosti encimov v naši ustni votlini… Prišli so do zaključka, da smo zares omnivori – vsejedi (imamo olastnosti rastlino in mesojedcev), z ne pretežno potrebo po mesu, razen kot otroci, kjer je ena od osmih aminokislin, ki jih naše telo ne more proizvesti samo, esencialna in se je dobi izključno le z živalskimi beljakovinami. (M – vprašaj prosim očeta katera je to, jaz nimam zapiskov iz biokemije pri sebi, sem pa to izvedela na njegovih predavanjih). Me pa čudi, da tako eni kot drugi veste zelo malo o beljakovinskih oz. aminokislinskih potrebah zelo mladega, mladega in odraslega človeka, hkrati pa zagovarjate svoj način prehranjevanja (in to velja za zagovornike obeh strani).

In tisti otrok ni umrl zaradi vegetarijasnke prehrane,ojej. Zopet površnost pri branju ali kaj?

Pardon, 9 esencialnih AK.

Nisem vsega prebrala in upam, da ne bom preveč ponavljala, kar je že kdo povedal.

Vojka, tvoje razmišljanje je zelo pozitivno in zelo romantično. In tudi malo skregano z resničnostjo. Sodoben človek je tako odtujen naravi, da mu je postalo ubijanje živali za hrano nenormalno in ga povezuje z odnosom do živega. V bistvu smo vse ubijanje, pa tudi človeško smrt, tabuizirali in hinavimo, da glava peče. Seveda, vsem se nam obrne želodec ob misli na koline in ubijanje živali, lepo zrezan vakumsko pakiran pršutek, zrezki, hrenovke in ostalo pa nas v ničemer ne spominja na to, da je to bila nekoč žival, ki jo je moral nekdo ubiti za nas. In veselo kuhamo in pečemo, mar ne?

Kaj človek zmore narediti, bi se dalo razpravljati. Zagotovo lahko ubiješ svojo žival, če jo rediš s tem namenom. Bo treba priti malo na ekskurzijo na kmete. Si predstavljate, da bi jokali za vsakim piščancem, ki gre v zakol? Poleg tega lahko ubiješ tudi svojo ljubljeno žival, če jo s tem odrešiš muk. Jasno, to danes naredi veterinar za nas, tako da nam ni treba. V čem je razlika?

Btw: ne jem mesa.

Sicer nisem brala vseh odgovorov, mislim pa, da je zelo malo religioznih ljudi na svetu! Vsaj po tvojem načinu razmišljanja, saj katera religija pa je taka, ki bi naj prepovedovala meso??? (no sej lahk je kaka, sam ne vem, ampak se mi zdi, da jih je bolj malo). Biti religiozen in biti vegetarjanec nima nobene veze (alpa skor nobene). Drugače pa nimam nič proti vegetarjancem, js sicer jem meso, čeprav zelo malo, ker mi enostavno ni tako zelo všeč in mi bolj tekne druga hrana.

Smo pa ljudje omnivori in čisto vse, kar jemo izhaja iz živih bitij, ker drugače tudi ne more biti. Tudi živali, da preživijo, ubijajo druge živali, rastlinojedi pa morajo pojesti OGROMNO rastlinja, da preživijo.

Zdi se mi bolj problem v mučenju živali v cirkusih, konec koncev tudi v živalskih vrtovih in raznih ljubljenčkih, ki jih imamo doma, pa spadajo v divjino.

Aja, še tole: nobena druga religija nima tako razčlenjenih prehranskih predpisov kot ortodoksni judaizem (to je tisti del judaizma, ki se strogo drži vseh 613. verskih dolžnosti (zapovedi), zaničuje žensko, ne uporabljata se elektrika in telefon, strogo pa je ločen pribor in posoda za mlečne in mesne jedi). Stroge predpise imajo še džainisti v svojem vegetarijanstvu in pa nekateri budisti in hindujci ter nekatere novodobniške skupine. Množični izpolnjevalci razmeroma strogih prehrambenih predpisov pa so tudi muslimani.

Naj še tole povem, kar je zame popolna verska skrajnost in za moje pojme nekaj neverjetnega: ortodoksno rabinsko sodišče je l. 1994 razveljavilo 20-letni zakon, ker je ugotovilo, da je ženska iz tega zakona potomka nekega juda, ki je rped 2500 leti sklenil nezakonito poroko – poročil se je namreč z ločenko, česar kot rabin ne bi smel storiti.

Vojka, se opravičujem, ni v zvezi z vegetarijanstvom, ampak je pa zanimivo.

Mhm, tud pr men tako.

Robo, to, da so vegetarijanci kot živi okostnjaki, je en lari fari. Ker najdeš take med mesojedci in tudi vegetarijanci.

Ja … uni pa pojedo v celem dnevu 1mesni burek:)))

Pa še to. Omejitve pri uživanju določenih vrst hrane je v posameznih religijah niso zaradi ljubiteljskega odnosa do živali. Za muslimane je prašič nečista žival.

jst nisem verna. Tko da si predstavlji kako brez slabe vesti zmažem en sočen puranji zrezek pa pojem eno jajčko iz katere bi se drugač piščanček razvil.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close