Rekonstrukcija sprednje križne vezi
Pozdrav,
Kmalu imam operacijo rekonstrukcije sprednje križne vezi v UKC Maribor, na katero sem čakal približno leto in pol. V tem času sem se pripravljal z vadbo – na začetku sem hodil v telovadnico približno dva meseca in nato občasno, zadnje 2–3 mesece pa sem dvakrat tedensko izvajal vaje pri fizioterapevtu. Koleno je zdaj v redu.
Imam pa nekaj vprašanj:
1. Ali je normalno, da občutim šibkost in bolečino v zdravi nogi, ki sicer ni poškodovana?
2. Nekajkrat se mi je med vadbo ali zaradi neprimernega giba poškodovanega kolena zdelo, da se je koleno premaknilo, nakar je bilo otečeno približno tri dni. Led sem redno uporabljal, stanje pa se je nato izboljšalo. Ali je možno, da se je še kaj dodatno poškodovalo, ali je to običajen pojav?
3. Zadnjih nekaj tednov me koleno boli pri počepih ali pri hoji po stopnicah. Upam, da ne gre za novo poškodbo. Na MR (horizontalna in drobna radialna fisura v predelu telesa medialnega meniskusa) je bilo prikazano, da imam poškodovan medialni meniskus. Ker pa operacijo čakam tako dolgo, me zanima, ali je možno, da se je meniskus medtem sam zacelil? En ortoped mi je namreč zasebno ob pregledu kolena to namignil.
4. Prav tako me zanima, ali se je morda poškodoval tudi hrustanec, saj je na MR pisalo, da je hrustanec ohranjen. Ali je to možno preveriti na kakšen drug način?
5. Ali je normalno, da ko ležim ali sedim in dvignem nogo ter jo upogibam in iztegujem, slišim pokanje v kolenu, ko jo skrčim?
Seveda me skrbi tudi, kako močne so bolečine po operaciji in kakšna je dolgoročna prognoza za koleno.
Skrbijo me edino mišice noge, ki niso ravno močne, saj sem visok 182 cm in tehtam 70 kg.
Opravičujem se zaradi številnih vprašanj in se Vam vnaprej zahvaljujem.
Spoštovani!
1. To je normalno. Ta noga je sedaj bolj obremenjena, zato so lahko bolečine.
2. To je normalen občutek, ker je strgana križna vez in to je ta občutek nestabilnosti, ker ni vezi.
3. To je bolečina zaradi počenega meniskusa. Da se je sam zacelil, je zelo malo verjetno.
4. Vedno je možno, to se bo videlo pri operaciji, ali pa ponovite MR pred operacijo.
5. To je normalno.
6. Bolečine po operaciji so nekaj dni kar močne, nato se počasi umirijo. Dolgoročna prognoza, če bo šlo vse po planu je dobra, vseeno se pa lahko pojavi obraba v kolenu kljub operirani vezi. Na to pa veliko ne boste mogli vplivati, razen, da na koleno malo bolj pazite.
Lep pozdrav!