rekonstrukcija krizne vezi-tezave po operaciji
Spoštovani!
Pred natanko pol leta sem imela rekonstrukcijo sprednje križne vezi. Meniski so bili relativno dobro ohranjeni. Držala sem se rehabilitacije, ki pa mi jo je preprečeval hematom, ki je bil mesec za operacijo operativno očiščen. Ves čas me je spremljala močna bolečina pod pogačico, ki mi je preprečevala hojo brez opore še skoraj mesec po posegu. Ves čas, do danes so prisotne močne bolečine pod pogačico, koleno zaskakuje, na zadnji strani noge je prisoten (po pol leta) viden hematom. Še vedno šepam.
Dobila sem izvide ponovnega MR z napotno diagnozo: Chondropathia patale
Vljudno prosim, če mi na kratko razložite kaj dejansko to pomeni.
Artefakti po op. posegu.
Večji izliv.
Začetna femoropatelarna artroza.
Kolateralna ligamenta sta v redu,
Blagi entesitis na tibialnem nasadišču patelarnega ligamenta.
Zadnji križni ligament je nehomogeno strukturiran, mestoma zadebeljen.
Rekonstrukcija sprednjega ligamenta, tudi njegovo nitje v celoti ni vidno oz je dokaj nehomogene strukture.
Subtilna lezija zadnjega roga medialnega meniska.
Začetne hondralne lezije tibialnega paltoja.
Relativno dobro ohranjen kondilarni in patelarni hrustanec.
Sem zelo zaskrbljena. Stara sem 26 let, bivša aktivna športnica.
Hvala vnaprej!
Lp
Spoštovana,
v izvidu navajajo veliko tekočine v kolenu (znak draženja), nehemogono, slabo vidno nitje rekonstruirane sprednje križne vezi, majhno poko zadnejga dela notranjega meniskusa ter okvare/poškodbe sklepnega hrustanca v sprednjem delu kolena in na zunanjem delu golenice.
Priporočam pregled s posnetki MR. Težave so rešljive, vendar zelo verjetno s ponovnim artroskopskim operativnim zdravljenjem.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
Najprej bi se vam rada zahvalila za hiter odgovor.
Prosim vas še samo, če mi poveste ali menite, da to pomeni ponovna rekonstrukcija križne vezi ali samo artroskopski poseg na meniskusu oz. hrustancu oz. karkoli bo že potrebno.
Kar zmrazi me ob misli, da bi bilo potrebno še enkrat skozi to kalvarijo.
Hvala še enkrat in vljudna hvala!
Spoštovana,
zelo verjetno (natančno se bo sicer videlo šele pri sami artroskopski operaciji) bo potrebna tudi ponovna nadomestitev (rekonstrukcija) sprednje križne vezi.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
- Pozdravljeni..en teden nazaj sem imela operacijo sprednje križne vezi ter meniskusa.Na meniskusu je bil narejen samo en šiv, križno so rekonstrukcijo naredili…25.9 op. 28.9 se mi je naredil na zadnji strani kolena velik hematom ki gre proti meču in notranji strani stegna. Danes 2.10 se mi je naredil hematom na zunanji strani kolena.dali so mi Fragmin 7.500 .je ta hematom nevaren? Ter zakaj do tega pride?
Hvala lepa
Pozdravljeni,
hematom je posledica pronicanja krvi iz operiranega področja na površino okončine. Po tovrstnih operacijah je to pričakovano. Takšni hematomi niso nevarni, so pa neprijetni, saj povzročajo lokalno vnetje in s tem tudi bolečine. Priporočam hlajenje s hematomom zajetih področij z ledom, po 20 minut z urnimi presledki ter jemanje nesteroidnega protivnetnega zdravila (npr. Naklofen, Nalgesin…).