Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Estetska in plastična kirurgija Rekonstrukcija dojke

Rekonstrukcija dojke

Lep pozdrav vsem, ki se ustavljate na tem forumu!

Zdi se mi prav, da se oglasim in iz svojih izkušenj povem, da mi je rekonstrukcija dojke bistveno spremenila kvaliteto življenja.

Ko sem izvedela, da me čaka odstranitev dojke zaradi karcinoma, so se mi podrla tla pod nogami.
Po končanem zdravljenju s kemoterapijo, sem se že veselila naslednjega posega na plastični kirurgiji in ne zaman.
Vesela sem, da je medicina že tako daleč, da se ti posegi izvajajo že tudi pri nas.
Z njimi se ne spremeni le zunanja podoba telesa, ki pomaga ženski, da si znova pridobi zaupanje vase in samozavest.Z drobnim kamenčkom pripomore izpopolniti mozaik k pozitivnemu gledanju na življenje po dolgi in težko prehojeni poti, od ugotovljene hude diagnoze,izgubljenega dela telesa, ki je hud udarec, do okrevanja.
Pri meni je bila narejena rekonstrukcija z lastnim tkivom iz trebuha, tako da imam obenem tudi estetsko operacijo trebuha.
Sam poseg je kar zahteven, saj traja 6-8 ur v splošni anasteziji.
Prednost takšnega načina je ta, da je nova dojka po obliki in na otip podobna zdravi dojki,pri gibih telesa se premika sorazmerno z zdravo dojko, pri nihanju teže pa se tudi sorazmerno veča ali manjša.
Občutek, ko se zbudiš iz narkoze in se zaveš, da imaš spet dojko, pa je nepopisen.

S to svojo izkušnjo bi želela dati pogum in upanje morda še kakšni bolnici po raku na dojki, ki si ne upa narediti prvega koraka.

Darinka

Pozdravljeni!

Hvala za dobro besedo.
Le pripomba. Kar se tiče mikro kirurških posegov za rekonstrukcijo dojke, še posebaj prostega TRAM režnja in izpeljank, so bili zdravniki naše klinike med prvimi v svetu in so to metodo tudi v precejšnji meri dopolnili, razvili in popularizirali v svetu.
Danes imamo eno največjih serij na svetu in sorazmerno malo zapletov.

Lep pozdrav

Aleš

Pozdravljena Darinka!

Jaz sem pa imela celo to možnost, da so mi rekonstrukcijo naredili takoj po operaciji, ki so jo izvedli onkologi. Tako sem “opravila” kar pod eno narkozo. Potem pa je sledilo še ostalo zdravljenje…kemoterapija itd.
Zapletov ni bilo, tako da sem kar hitro okrevala. Zdaj je od tega že več kot pet let… kako čas beži….
Moram pa pohvaliti vse zaposlene na oddelku plastične kirurgije v KC – vsi so se zelo trudili in bili vedno pripravljeni na pomoč, pojasnila, prijazen klepet – vse, kar bolniku v času okrevanja veliko pomeni.

Želim vam veliko zdravja,

mami

Spoštovana mami!

Res super, da ste imeli to možnost in da se z dobrimi občutki spominjate te izkušnje.
Veseli me, da ste se oglasili na to temo, saj sem mnenja, da je potrebno deliti svoje izkušnje še z drugimi, ki so morda v dilemi, kaj storiti pred ali po izgubi dojke.
No, vi imate že daljši “staž”, pri meni pa bo marca 3 leta.
Operirana sem bila v MB na plastični kirurgiji in tudi jaz lahko samo pohvalim vso osebje na oddelku z dr. VRABIČEM na čelu.
Če bi bila ponovno pred takšno odločitvijo, bi se brez premišljanja enako odločila.
Narejeno imam že tudi bradavičko, le tetovaža kolobarja me še čaka.
Z eno besedo povedano, zadovoljna sem, srečna, da sem tu in da živim.

Vse dobro in veliko zdravja vam želim!

Darinka

Pozdravljena!

Pravzaprav sem imela operirani že obe dojki: eno pred petimi in drugo pred tremi leti.
Enako operacijo kot vi sem imela prvič, pri zadnji pa sem se odločila za kombinacijo – delno hrbtno mišico, delno pa umetni vsadek.
Če bi se lahko odločila še enkrat, bi izbrala samo umetni vsadek, ker imam zdaj kar “nerodno” brazgotino na hrbtu, potrebno je bilo več popravkov… Zdaj je končno za menoj in ne grem popravljati nič več. Glavno, da sem drugače OK.
Če se sedaj spomnim tetovaže, je bil to še najbolj enostaven in neboleč poseg, le da so ga pri meni opravili še pred bradavico.

En lep “sestrski” pozdrav,

mami

Pozdravljeni!

Moram vas pohvaliti, da ste res pogumna oseba, saj je za vami velika, velika življenjska izkušnja, pri kateri ste postali zmagovalec.
Če prav razumem, imate rekonstrukcijo dojke iz trebuha, ki je bila pred 5 leti in pred tremi leti, kombinacijo rekonstrukcije s hrbtno mišico in vsadkom.
Ali mi lahko poveste, kje so vam delali tetovažo?
V MB je usposobljena kozmetičarka, ki jo priporoča plastični kirurg in žal ne dela na koncesijo, zato je treba plačati približno 40. 000 sit.
Zanima me, ali je ta tetovaža obstojna res samo 3 leta, potem pa jo je potrebno obnoviti?
Te informacije imam, želim pa izkoristiti priložnost in izvedeti od vas, ki ste vse to že “dali skozi”, ali to drži.

Za vaše odgovore in morda kakšen nasvet se vam najlepše zahvaljujem.

Lepo popoldne in vse dobro vam želim

Darinka

Pozdravljena Darinka!

Tetovažo in sploh vse v zvezi s “plastiko” so mi naredili v Kliničnem centru v Ljubljani. Večinoma mi je vse, od operacije pa do tetovaže, naredil kar prof.Arnež. Če je bil zaseden, so me prevzeli drugi zdravniki. Čeprav je od vsega minilo že precej časa, še vedno vsaj enkrat letno grem k njemu na kontrolo. Kljub “slavi” in prezasedenosti se je pokazal kot zdravnik “s srcem” – zelo sem mu hvaležna za vse.
Pa da ne boste mislili, da je šlo za VIP. Prišla sem v njegovo ordinacijo, pogovorila sva se o vsem in potem je vse steklo kot po maslu. Celo šla sem na oddelek, kjer hranijo posnetke podobnih operacij, da sem si jih ogledala in tako točno vedela, kaj me čaka.
Seveda je bilo vse zastonj – nikoli nisem nič plačala. Tetovažo imam še, malo je zbledela, ampak mislim, da je stalna. Vsekakor mi niso rekli, da jo bom morala obnavljati.
Se pa spomnim, da je na podobno operacijo prišla ena gospa prav iz MB. Zato sem mislila, da teh operacij v MB sploh ne delajo.
Kaj pa, če bi poklicala na oddelek plastike v Lj. in vprašala kako je s tem in ali je možno, da vam naredijo tetovažo v Lj.?
Če vas še kaj zanima, vam bom z veseljem odgovorila.
Jutri bo baje en lep dan, preživite ga lepo!
mami

Draga mami!

Zelo sem vam hvaležna za informacijo, saj sem že danes klicala v KC na plastiko, kjer smo že v dogovoru za tetovažo.
Ja, pred petimi leti morda še res niso delali rekonstrukcij v MB,kajti jaz sem bila meseca marca 1999, četrti primer pri dr. Vrabiču in takrat je bil prisoten tudi prof. Arnež, tako, da sta poseg naredila skupaj.
No, danes pa dr. Vrabič opravlja rekonstrukcije že skoraj po “tekočem traku”, saj se številne pacientke, ki jih doleti odsranitev dojke, odločajo za rekonstrukcijo, bodisi vse obenem, ali pa po določenem času.
Ali mi lahko poveste še to, kako ta postopek izgleda.
Ali je treba ostati na oddelku, ali naredijo to kar ambulantno.
V MB je treba kozmetičarko obiskati enih trikrat, da je tetovaža dokončna.
Za vašo prijazno pripravljenost pogovora z menoj, se vam iskreno zahvaljujem.
Danes je bil res lep dan, vendar mraz je kar pošteno iskal nepokrite dele telesa, kjer bi se “pogrel”.

Prijetno in mirno noč

Darinka

Dober večer!

Ker sem bila odsotna, se oglašam šele danes.
Veseli me, da ste se dogovorili z oddelkom plastike v KC, da vam bodo naredili tetovažo.
Postopek je res popolnoma enostaven in opravljen ambulantno. Mislim, da ne traja več kot uro, mogoče malo več. Najprej sami označite točno mesto kolobarja – pred ogledalom. Zdravnik si to mesto označi in potem začne s posebno napravico tetovirati: z iglico vnaša barvo v podkožje. Barvo prilagodi tisti, ki jo imate na “originalu”. Vbadanja skoraj nič ne čutite, zato seveda tudi nič ne boli.
Po končani tetovaži vam samo prekrijejo to mesto. Ne spomim se več, ali sem sploh morala še na kontrolo. Sicer pa vam vse natančno razložijo po posegu.
Lep dan vam želim,
mami

Pozdravljeni!

Zelo ste me razveselili s vsemi temi informacijami, zato se vam še enkrat iz srca zahvaljujem.
Če se mi bo pojavilo še kakšno vprašanje, se priporočam.

Lepo se imejte in vse dobro!

Darinka

Še enkrat lep pozdrav!

Če boste imeli še kakšno vprašanje ali pa “kar tako”, me lahko najhitreje (in brez predhodne kontrole moderatorja) dobite s klikom na moje uporabniško ime “mamuška”.
Sporočite mi, kako je bilo na tetovaži? Ali boste dolgo čakali? Upam, da ne. Jaz sem komaj čakala, da je vsega konec, da čimprej pustim vse za seboj in nekako začnem spet z normalnim življenjem, brez bolnic, ambulant in vsega, kar gre zraven. Pa čeprav so bili vsi tako prijazni, to sem pa že enkrat povedala….
Jutri bo baje snežilo in vsaj dokler bo sneg lep in bel, bo to ena prava pravljica!

Uživajte!
mami

Spoštovana mamuška!

Hvala za prijazno ponudbo z zaupanim e- mailom.
Zagotovo vam sporočim, kdaj grem na tetovažo, kajti zaenkrat še nimam datuma.
Res napovedujejo sneg, upam da ga bomo dobili vsaj za vzorec tudi v MB.
Sicer pa bom z družino preživela vikend na Notranjskem, kjer je zimska odeja debela vsaj meter.
Tudi vam želim, da se zimska pravljica nadaljuje!

Darinka

New Report

Close