Najdi forum

Rekonstrukcija ACL

Pozdravljeni!

5.2.2019 sem imel poseg, in sicer rekonstrukcija ACL ter šivanje medialnega meniska.
Ker sem že naslednji dan po operaraciji odpuščen z bolniščnice in nisem imel priložnosti kontaktirat operatera, bi vas vprašal za mnenje/nasvet.

Zmotilo me odpustno pismo v katerem piše, da so mi vzeli ST in GT tetive, ki sta pa obe dokaj gracilni, zato dobimo graft premera 6 mm.
Zanima me predvsem kaj to pomeni “gracilni” in ali je premer grafta normalen?
Ali ima to vpliv na nadaljnjo športno aktivnost in morebitno ponovno pretrganino vezi.

Prosim za odgovor.

Hvala in lep pozdrav,

Pozdravljeni!

SSKJ: “gracilen gracílen -lna -o prid. (ȋ) knjiž. vitek, nežen”

Gracilen torej pomeni tanek, nežen, droben. V primeru tetiv to pomeni predvsem tanek. Iz tankih tetiv se ne more narediti debelega presadka, posebej zato, ker tehnike fiksacije presadka potrebujejo določeno minimalno debelino. Debelina 6 mm je tako res nekoliko nižja. Rekel bi, da se povprečna debelina pri moškem vrti nekje okrog 8 mm, vendar nimam statističnih podatkov in je to bolj kot ne ocena.

V prvi fazi rehabilitacije je “šibko mesto” rekonstruirane tetive mesto, kjer se le-ta vpenja v kost oz. v primeru fiksacije z gumbkom, najverjetneje predel šiva (za drugo nisem povsem prepričan, ker ne poznam biomehanskih študij). Poanta je, da v “fazi celjenja” debelina grafta ne bi smela predstavljati ključnega parametra za nosilnost vezi. Tako se v “fazi rehabilitacije” natančno držite protokola, ob katerem se bodo obremenitve stopnjevale, tako kot se bo pričakovalo celjenje presadka. Sledenje protokolu bo preprečilo zgodnjo poškodbo presadka. Biologija presadka poteka nekako sledeče: sprva se odvzame tetive omenjenih mišic, se jih preoblikuje v presadek, ki se ga fiksira na mesto nativne ACL. Tetivi sta ob operativnem posegu še živi (vitalni), vendar večina celic zaradi prenosa in prekinitve prekrvavitve odmre. Tako presadek služi predvsem kot vezivna (kolagenska) matrica, ki jo na novo prerastejo celice in žilje in se presadek tako revitalizira (ponovno vraste in oživi). Ta proces traja več mesecev. Točne časovnice ne poznam, vendar reciva vsaj 6 mesecev. Ko ga prerastejo nove celice, se prične faza remodelacije – presadek se prične prilagajati biomehanskemu okolju v katerega je vmeščen. To se kaže predvsem na reorganizaciji kolagenskih vlaken, ki tako pridobijo večjo odpornost na sile, katerim je presadek izpostavljen. Torej vez s časom postane “močnejša”. Ta proces traja še bistveno dalj časa. Natančne časovnice spet ne poznam, ampak nedvomno več kot leto dni, reciva 2 leti.

Povzetek vsega bi bil, da seveda ni idealno, če je presadek pretanek, vendar včasih, v dani situaciji, drugače ne gre. Morda ste v celoti bolj “gracilno” sestavljen in ste že v osnovi imelu tudi “tanjšo” sprednjo križno vez. Rekel bi, da v začetni fazi celjenja debelina presadka, ni ključni moment, ki lahko pripelje do poškodbe, s časom morda res postane debelina presadka ključni moment, ki določa njegovo čvrstost, vendar so biološka tkiva sposobna (vsaj delne) prilagoditve biomehanskim razmeram, katerim so izpostavljena, tako da je povsem možno, da se bo presadek s časom nekoliko prilagodil v primeru, da bi bil v začetku nekoliko “prešibak”.

Še posebej pa bo kot preventiva poškodbe pomembna fizioterapevtska obravnava. Sprednja križna vez je sicer pomemben stabilizator kolena, vendar ga v določeni meri, z ustreznim treningom, lahko kompenzirajo tudi vrhunski športniki. Torej, človek je lahko vrhunsko motorično aktiven tudi brez sprednje križne vezi, kar pomeni, da lahko ostale strukture prevzamejo stabilizacijo, ki jo nudi ACL in tukaj je področje, kjer boste morali garati. Pomembna bo 1. mišična moč – namreč utrujena ali prešibka mišica ni sposobna vzdržati sil preko sklepa, ki se nato prenesejo na ligamente (tudi ACL) in jih lahko poškodujejo 2. trening tetivno-mišičnih refleksov (propriocepcija) – namreč, večina stabilizacijski gibov je nezavednih (refleksnih), te reflekse pa se da natrenirati. Rekel bi tudi, da večina poškodb ACL ni zaradi prevelikih sil, ampak predvsem zaradi nepredvidenih obremenitev (nerodno stopil, pristal, nekdo ga je ruknil, ko je nogo obremenil ipd.), kjer pa so ključni ti refleksi, ki so sposobni hitro in nevede popraviti nestabilnosti. Tu vam bodo pomagale vaje z ravnotežnimi deskami ipd. (bodo pokazali fizioterapevti), vendar bo zelo pomembna vaša motivacija, zato Vam o tem pravim že tukaj.

Če boste dobro treniral, sem skoraj prepričan, da bo tudi pooperativni uspeh dober. Srečno!

Mimogrede, Vašega kirurga na kontroli pa le povprašajte kaj za Vas pomeni 6 mm in kaj on pričakuje od vezi takšne debeline.

Lp, Klemen Aleš Pilih

Hvala vam, da ste na tako “široko” odgovoril.
Upam, da lahko pričakujem to, kar ste tudi odgovoril, osebno pa sem bom tudi trudil v tej smeri.
Lep pozdrav,

Lepo pozdravljeni!
Od operacije sprednje križne vezi je dober mesec in v tem času sem hodila na fizioterapije sama pa na krajše sprehode, zdaj v tem preteklem tednu pa že mogoče malo daljše in me je začelo koleno boleti. Je lahko to kaj narobe ali je samo reakcija na preobremenitev oz. sem prehitro začela z daljšimi sprehodi?

Spoštovani!

Vsekakor ni nujno kaj narobe, težko pa Vam zagotovim, da kaj ni. Poizkusite še dalje nadaljevati z rahabilitacijo po priporočilih operaterja. V kolikor bi koleno postalo močno vneto, oteklo, boleče v mirovanju z eventuelnim pojavom vročine, potem nemudoma obiščite operaterja ali kirurško prvo pomoč v vaši regiji, v kolikor pa gre le za blažje težave poizkusite koleno po naporu ohladiti, po potrebi vzemite nesteroidni antirevmatik (Brufen, Naklofen, Nalgesin ipd.) in o težavah poročajte operaterju ob rednemu pregledu. Ravno take ne pretiravati z obremenitvami. V kolikor bi se Vam zgodila dodatna poškodba, kjer bi začutili “pok” v operiranem kolenu, ravno tako predhodnje obiščite operaterja.

V kolikor lahko bolj specifično opišete težave, Vam bom morda znal tudi bolj natančno odgovoriti.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

Lepo pozdravljeni!
Od operacije sprednje križne vezi je minilo 2 meseca. Včeraj pa se je v koleno zaletel moj pes in imam danes zatečeno ter toplo koleno. Prejšnji teden sem tudi lahko začela kolesariti na sobnem kolesu. Bolečin v kolenu ni, samo čutim, da je topel in malce zatečen. Bi bilo lahko kaj narobe ali je zdaj dobro da si ga nekaj dni hladim in počivam?
Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Gre za 5.2.2019 ali 5.2.2020?

Gracilen pomeni tanek, droben. Očitno so bile tetive drobnejše in ko jih je operater oblikoval v presadek, glede na to, da mora zaradi fiksacije dobiti določeno minimalno dolžino, ni uspel oblikovati debelejšega presadka. Običajne debeline so nekako 8 mm, pridejo tam nekje do 10, morda kdaj do 11mm. Tanjši presadek tako načeloma pomeni tudi manj čvrst presadek.

Dobra novica je, da presadki sprednje križne vezi služijo samo kot ogrodje, ki ga telo postopoma ponovno preraste in integrira. To spreminjanje oz. zorenje presadka se dogaja še zelo dolgo po operativnemu posegu, sigurno vsaj 24 mesecev, do neke mere pa skozi celo življenje. Tako je verjetno, da se čvrstost presadka s časom vsaj do neke mere prilagodi potrebam organizma.

Glede rehabilitacije mislim, da to za Vas ne pomeni kaj posebnega. Sledite navodilom operaterja, postopoma večajte obremenitve. Nekje po 1 letu po posegu bi morali biti že bolj ali manj polno aktivni. Zelo pomemben je trening propriocepcije (vaj za nadzor položaja kolena) v izogib ponovni poškodbi. Morda naj bo tanjši presadek za Vas samo dodatno opozorilo in pa motivacija, da boste vaje opravljali kar se da dosledno, vedoč, da v kolikor pride do ponovne poškodbe, Vaša nova križna vez ni povsem optimalno čvrsta in je tako lahko nagnjena k hitrejši ponovni poškodbi (vendar temu ni povsem nujno tako).

Skratka previdno in vestno!

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

New Report

Close