Rekonstrukcija ACL
Pozdravljeni,
31. 1. 2025 so mi v UKC Maribor naredili rekonstrukcijo sprednje križne vezi. Pet mesecev po operaciji je operater v izvid zapisal, da je Lachmanov test primerjalno nakazno pozitiven. To me zelo skrbi, ker ne vem, ali to pomeni, da je presadek lahko poškodovan.
Zdaj pri iztegu kolena čutim pokanje in rahlo bolečino. Podoben občutek imam tudi, ko v ležečem položaju dvignem nogo, zasukam stopalo navzven in nato pokrčim koleno. Takrat na notranji strani ob pogačici nekaj preskoči in poči. Občutek je neprijeten.
Koleno še vedno ni enako kot zdravo. Ne vem, ali gre za psihični občutek ali pa koleno res še ni dovolj stabilno.
Zelo me skrbi in prosim za razlago mojih simptomov.
Pozdravljeni!
Navedeni občutki so povsem normalni. Tudi mojim pacientom pooperativno v kolenu pogosto poka, kar spremljajo neprijetni občutki različne stopnje. Slabo leto po posegu je povsem normalno, da občutek še ni optimalen, je pa vprašanje ali kdaj občutek dejansko je povsem enak kot pred poškodbo.
Rekonstrukcijo sprednje križne vezi je po moji izkušnji potrebno razumeti bolj grobo. Z operacijo nadomestimo izgubljen glavni sprednji stabilizator s presadkom, kar nedvomno prispeva k sprednji in rotacijski stabilnosti. Nikakor pa ne gre pričakovati povsem optimalne funkcije kolena. Zato se vsekakor priporoča, da se v poškodovano nogo usmeri več treninga moči in propriocepcije, da lahko “aktivni stabilizatorji” (mišice z refleksnimi odzivi) nadomestijo neoptimalno funkcijo “pasivnih”.
Dodatno, sam bolj pogosto kot ne ne znam opredeliti pooperativnega pokanja v kolenu. Najpogostejše je ravno pod pogačico. Sam sumim, da gre za pooperativne brazgotinske spremembe ter spremembe na nivoju sinovijske membrane, vendar na strokovni konsenz na to temo še nisem naletel. Kolikor vem, je edini strokovni konsenz, da zaradi pokanja, v kolikor ga je spremljajo pomembni mehanski simptomi (zatikanje), ne odreagiramo. Pogosto se s časom nekoliko izboljša.
Zato predlagam, da se v primeru hujših težav vseeno prvenstveno pogovorite z operaterjem. V kolikor obstajajo dvomi, se lahko opravi kontrolno MR preiskavo kolena, ki bo vsaj v grobem prikazala, ali so stvari “na svojem mestu”. V kolikor pomembne patologije MR ne prikaže, se je potrebno z omenjenimi težavami naučiti shajati. S časom pa so, kot rečeno, pogosto boljše.
Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih