Najdi forum

Spoštovani dr. Pilih,

Že vnaprej najlepša hvala za vaš odgovor in tudi trud, ki ga vlagate v ta forum. Že samo s prebiranjem najdemo pacienti koristne informacije.

Sam imam vprašanje glede rekonstrukcije sprednje križne vezi.

Rekreativno kar aktiven pri 48 letih, sem si pri nogometu, pred dvema mesecema, kar dobro poškodoval koleno. MRI pokazal strgano sprednjo križno vez, široko rupturo medialnega meniskusa, nategnjeno stransko vez, edem kostnine. V dveh mesecev sem prišel do normalne hoje, ekstenzija in fleksija praktično 100%. Skratka sem pred operacijo. Mislim, da imam dobro zdravniško pomoč, doktor priporoča eno operacijo, kjer bi se istočasno uredil meniskus in rekonstruirala ACL.

Na razgovoru sem ga spraševal tudi o možnosti umetnega grafta, saj sem bral, da novi materiali nimajo več pomanjkljivosti, kot so jih imeli stari. Predvsem me to mika, ker razumem, da je rehabilitacija krajša in ni težav z delom, od kjer je graft vzet. Pa mi moj doktror pravi, da umetnega grafta ne bi priporočal noben resen operater.

Če pa se ne motim, sem bral, da vi nimate takih predsotkov pred umetnimi grafti in me glede tega zanima vaše mnenje. Bi vi, glede na to, kar sem napisal (starost, želja po vrnirtvi k različnim športom) priporočili uporabo umetnega grafta in če (ne) zakaj (ne)?

S spoštovanjem, Matija

Pozdravljeni,

prednosti umetne sprednje križne vezi sta predvsem manjša operativna poškodba tkiv (ni potreben odvzem tkiva) ter krajše okrevanje (6 do 12 tednov, sicer 6 do 9 mesecev). Slabosti umetne sprednje križne vezi so: nekoliko slabša stabilnost kolena, zelo verjetno omejen čas delovanja, predvidoma okrog okrog 15 let (umetni material se prej ali slej utrudi) ter dodatna cena operacije (cena umetne sprednje križne vezi se giblje od 2000 do 3000 EUR). Umetne sprednje križne vezi sem do sedaj, razen redkih izjem, vstavil predvsem aktivnim športnikom na vrhuncu kariere, ki jim je bil pomemben vsak dan okrevanja manj.
So pa umetne vezi vsekakor dobra in preizkušena rešitev (osvojena zlata olimpijska medalja), predvsem če se z okrevanjem po operaciji zelo mudi.
Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani,

najlepša hvala za hiter in konkreten odgovor.

Se bom naročil pri vas in prišel pokazati koleno in MR slike, da dobim še drugo mnenje in se odločim za najustreznejšo operacijo.

Verjetno je najboljše, da kar napišem mail na vaš elektronski naslov?

Hvala, Matija

Spoštovani,

prosim. Velja.

Lahko se naročite direktno na naši internetni strani, lahko pokličete tajnico na tel. 041 654 330 ali pa napište mail na: [email protected].

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close