Najdi forum

Prosim za nasvet, če imate izkušnje z reklamacijami.
Za to gre. Lanskega avgusta smo kupuli otroško kolo, ki je v garanciji do avgusta 2005. Ni bila poceni varianta – cca 45.000 SIT. Po dveh mesecih so se pokvarile prestave, kar so na servisu v trgovini popravili. Zdaj, ko smo kolo spet postavili na plano – spet težave: pokvarjene prestave, včeraj pa so prve zavore dobesedno odfrčale stran.
Zdaj pa me zanima: ali imam pravico zahtevati novo kolo (seveda drug model) ali celo denar nazaj. Glede na napisano se bojim, da je vožnja s takim biciklom lahko tudi nevarna.

Hvala za vaše izkušnje in odgovore!!

Mislim, da imaš pravico zahtevati kupnino nazaj (najbrž ne cele, ampak vsaj del).

Svetujem ti, da si prebereš Zakon o varstvu potrošnikov in Obligacijski zakonik (oboje dobiš na spl. straneh državnega zbora).

Ko se seznaniš s svojimi pravicami, pa prodajalcu pošlji (priporočeno) dopis z reklamacijo in s predlogi rešitve.

Če te bodo ignorirali obvesti medije (pismo bralcev ali kaj podobnega).

Garancijski rok teče od popravila znova, ampak glede na to, da je to že druga istorodna napaka, gladko zahtevaj vrnitev kupnine, kolo vrneš. Zagrozi jim še s povrnitvijo škode, ki si jo utrpela zaradi vseh teh popravil (prevažanje kolesa v njihovo prodajalno)…, prijavo na Urad za varstvo potrošnikov. Sklicuj se na pravice, ki ti pripadajo po obligacijskem zakoniku (glej prodajna pogodba: garancija za brezhibno delovanje stvari in stvarne napake – pravice kupca) in zakonu o varstvu potrošnikov. Bodo hitro vrnili kupnino, če nočejo zapletov. Obvezno pa pritožbo sestavi v pisni obliki, eno pošlji priporočeno prodajalcu, počakaj nekaj dni, da dobiš njihov odgovor. Te bodo, verjamem, hitro povabili, da pripelješ to nesrečno kolo in ti povrnili kupnino.

Veliko uspeha! Vztrajaj!

Kar nekaj let sem imel delovno mesto v povezavi s trgovino.

Vedno smo brez problema rešili vse upravičene reklamacije, če so jih ljudje predočili na normalen, tudi do nas spoštljiv način. Ker prodajalec pač NI kriv, če se je stvar pokvarila.

In seveda so se kdaj našli tudi taki, kot to opisuješ ti. Ki so grozili, zahtevali, pretili z inšpekcijami, nosili kopije zakonov… Niti enemu od tistih na mojo izrecno zahtevo nismo ustregli več, kot je bilo to minimalno nujno potrebno. Pravzaprav mi je bilo v užitek blokirati prepotentneže. Zaradi poštenega poslovanja se inšpekcij tako ali tako nismo bali. Vsak njihov obisk je v njihovih glavah samo še utrdil prepričanje da so spet prišli zastonj, ker nas (in njih) spet mori neka tečnoba. Ena stranka je tako dolgo grozila z inšpekcijo (ni pa je v resnici poklicala) da sem se jo naveličal poslušati in sem kar sam poklical inšpekcijo, ter dal stranko na telefon. No, ta je telefon izpustila iz rok in pobegnila iz trgovine…..

Pravica ni enostranska zadeva, ki se tiče samo kupca. Verjemi, da ima prodajalec nešteto vzvodov, s katerimi ti lahko ovira ali celo onemogoči reklamiranje, če se do njega obnašaš kot gospodar do sužnja. In to vse lepo legalno, v okviru zakonskih možnosti.

Lepa beseda ponavadi lepo mesto najde. Surova najde upor. Zato predlagam xxxx, da najprej poskusiš z lepo besedo.

Alia.. ti pa kakšen Persen poskusi. Pomirja. Pa še ljudje te bodo imeli rajši :))))))

Ko se je na sinovem gorskem kolesu pokvaril menjalnik – nekaj je odletelo po 14 dneh, sem enostavno poklicala v trgovino in povedala kaj se je zgodilo. Brez problemov so me vezali v servis, kjer sem jim ponovno razložila kaj se je zgodilo in mi rekli naj kolo pripeljem tja. Seboj sem jasno imela račun in garancijski list, serviser ga je pogledal in brez zapletov so kolo v enem tednu lepo popravili.

Tudi mamin stari bicikel – sedaj moj, sem peljala tja in so mi ga spedenali, kot da je nov. Kako se sedaj dobro goniva…. :))

Vse se da zrihtat lepo in gladko, le odnos mora bit pravilen. Grem stavit, da če bi se tam razburjala in delala scene, me ne bi je*ali 5 posto.
Najslabše je slabo voljo stresat na prodajalca, saj on ni kriv. Tako kot ne trgovka, ki prodaja kruh – se mi je tudi že zgodilo, da sem dobila na sredi surovega… ampak to je že druga zgodba.

Lp, Lady L

Lahko zahtevaš zamenjavo za novo kolo (drug model ali znamko) ali za vračilo celotne kupnine, vendar bi na tvojem mestu storila to prijazno. V tem primeru ima namreč Roman kar prav. Če se prodajalec trudi, da bi ti ustregel, je precej nevljudno, če ga ti obravnavaš kot da je v podrejenem položaju.
Jaz sem pred časom imela tak problem z baby alarmom. V neki trgovini sem kupila napravico, ki je bila v višjem kvalitetnem in cenovnem rangu. Znamko so hvalili kot da gre za suho zlato. Okej. Po štirinajstih dneh je bil čas za prvo reklamacijo, čakalna doba en teden (so mi sami zamenjali za novega), potem je bil nekaj mesecev mir, pa spet reklamacija (so mi za minimalno doplačilo zamenjali za drug dražji model), pa spet nekaj mesecev mir, potem pa je spet crknil.

In sem šla tja in sem jim po pravici povedala, da žal tej znamki ne zaupam več in da ker druge v njihovi trgovini ne prodajajo, želim vračilo kupnine.
Deležna sem bila seveda opravičila in vrnili so mi prav vso kupnino.

Srečno!

t.

New Report

Close