rejništvo otroka s posebnimi potrebami
Pozdravljeni,
zanima me kako je z rejništvom otrok s posebnimi potrebami. V naslednjem letu se bomo z družino vselili v novo hišo in prostora ter ljubezni bo dovolj še za kakšnega člana. Koliko je takih otrok s posebnimi potrebami, ki čakajo na rejništvo? Ali ti otroci težje dobijo rejnike? Ali je potrebno za rejništvo otrok s posebnimi potrebami izpolnjevati kakšne dodatne zahteve? Hvala za vaš odgovor.
V rejništvu je večina podatkov (ki jih javne službe zbirajo in obedlujejo) žal tajnih…koliko je tahšnih otrok sploh ne morete izvedeti. Vsak center ve le zase, ministrstvo in centri pa hkrati zagotavljajo, da teh podatkov ne vodijo…nimajo..ne potrebujejo…
Za rejništvo otrok s posebnimi potrebami ni predvidenih nikakršnih posebnih zahtev – kakršnakoli kvalifikacija, starost nad 18 let, nekaznovanost in 12 urno usposabljanje. In posemeznikom, ki brez postopkov “odločajo”, se morate “zdeti primerni”! O tem, kako in zakaj pa vedo le oni osebno. Je spet vse tajno.
Mene je tega sistema strah. V najhujši mori si ne morem predstavljati, da bi moji otroci ali vnuki “padli” v ta sistem.
Najbolje je, da se obrnete na najbližji CSD, ter enostavno izrazite svojo željo. Tam se bodo z vami pogovorili in potem čakate. Potem boste imeli še izobraževanje, da postanete rejnik. In ko bodo imeli primernega otroka za vašo družino, vas pokličejo. Tako je bilo pri meni (pravzaprav brez izobraževanja, ker sem postala rejnik še pred zakonom).