Najdi forum

Rejništvo-nečakinja

Pozdravljeni.

Prosila bi za nasvet. Moja nečakinja je stara 10let in že 9 let živi pri mojih “starih” tetah (tete moje mami). Sestra ne skrbi zanjo torej že vrsto let, prihaja na obisk k tetam 1xmesečno in kadar jo vzame za čez vikend, pride deklica nazaj vsa vznemirjena in tudi sama prosi, da ne bi šla z njo. Moji teti sta sicer res zlati vendar pred vsemi skrivata situacijo in jo v javnosti komunicirata na način kot, da jo samo pazita, saj sestra dela. V bloku, kjer živijo, jo sicer imata prijavljeno, opravljata tudi vse zadeve zanjo (vozita jo k zdravniku, hodita v šolo na govorilne, + seveda vse osnovnih stvrari: vzgoja, nakup obleke, stroški šole, obšolske dejavnosti,..). Vendar pa nečakinja raste, teti pa sta vsako leto bolj obnemogli (obe sta stari čez 80let) in je samo še vprašanje časa do kdaj bosta lahko skrbeli zanjo. Sama hodim k tetam in seveda nečakinji vsaj 4x tedensko in deklica je zelo navezana name. Sedaj sem končala s študijem, dobila zaposlitev za nedoločen čas in si bom v tem letu uredila tudi stanovanje in me zanima, ali sva lahko midva njena rejniška družina – veliko zadev sem si prebrala na to temo vendar morajo starši potrditi, kar pa moja sestra ne bo (z očetom nečakinje ne živita skupaj že več kot 9 let in med tem časom, je ni niti enkrat obiskal-stikov torej sploh ni )- raje jo bo dala k popolnim tujcem kot meni – se ne razumeva, saj sem edina, ki ne toleriram njenega obnašanja (ne obiskuje otroka-edinokrat v letu, ko sta z deklico skupaj več dni, je to med poletje, ko jo pelje na enotedenske počitnice,prejema vse otroške dodatke, prispeva za otroka pa nič, ipd.).

Vem, da teti tega ne bosta prijavili na CSD, ker je ne želita izpostavljati, kljub temu, da ju skrbi za deklico. Ljudje vseeno vidijo kakšna je zadeva ampak uradnega potrdila ni in me zanima kakšna je možnost oz. kaj je potrebno narediti, da bi jo midva vzela v rejništvo čeprav privoljenja matere ni oz. skoraj zagotovo ne bo?

Hvala že vnaprej.

Brez materine privolitve to ne gre (vsaj uradno ne), razen če vložite tožbo za odvzem starševskih pravic, pa še to je skoraj nemogoče speljat, ali da CSD odloči (ne brez prijave)… Razen če se gresta špilat to brez vseh papirjev, ampak to pomeni da delate isto kar zdaj vaši stari teti in da nimate nobenih pravic… dekličina mati pa bo pobrala otroški…
Huda situacija in lepo, da sta pripravljena pomagati. Pogovorita ses tetami, predvsep pa z deklico, pa potem s sestro, svetovala bi še vključitev CSD (vsi tam niso neki bavbavi) in morda šolsko svetovalno službo… Težka bo, a če imate pred očmi dobrobit nečakinje boste že vse zmogli.

Rejništvo brez prijave na CSD o tem, kaj se dogaja, ne bo šlo. Tudi če se sestra ne strinja, lahko CSD odvzame otroka, ne more pa odvzeti roditeljske pravice.
Jaz se bojim, da bo CSD vsaj toliko trd oreh, kakor vaša sestra. Predlagala bi, da gresta tja skupaj z deklico, prijavita sestrino početje in povesta vajine želje.
Odvisno za kateri center gre, vendar imata možnosti rejništva.

New Report

Close