Rejništvo – izbira otroka
Pozdravljeni!
Tole vprašanje je namenjeno vsem tistim, ki ste šli skozi proces pridobivanja “licence” za rejništvo.
Zanima me, ali imaš možnost že vnaprej določiti, kakšnega otroka si pripravljen sprejeti v rejništvo? Predvsem v smislu spola (deklica, fant).
Vem, da center za socilano delo izbira rejnike, primerne za posameznega otroka in ne obratno in da se ne moreš kar vsepovprek izmišljevati.
Pa vendar, ali izpadeš neprimerno, če se omejiš na spol?
Prosim, ne kritizirajte, če se vam zdi moje vprašanje bedasto in neprimerno.
Vesela bom vašega odziva.
Karolina2
Recimo, ce dolocis spol, leta, raso, vero,…in vec ko imas zahtev, tezje je izbrati prumernega otroka za vaju. Ce v treh letih recimo ne dobis puncke oz fantka, starega kolikor zelis, ti ponudijo otroka, ki pac mora v rejo, pa ceprav je veliko starejsi oz ni spol katerega zelis oz lahko ima ze bratca ali sestrico in ce odvrnes, te dajo ven iz baze rejnikov.
Verjetno, ce bosta dolocila samo spol, potem mislim, da bo kar hitro kaksen otrok na voljo. Jaz sem zelela samo, da bo telesno in dusevno zdrav. In seveda je zelo odvisno od csdja, s katerim sodelujes. Eni so popolnoma nesposobni. (Csd Kocevje-kjer ne vejo niti kdaj je rok za oddajo vlog, ker jim ni v interesu, da pride otrok k rejnikom. To bi jim ze za 100% povecalo obseg dela in tako bi zmanjkovalo casa za kavice )Recimo obcina Domzale se pa zares potrudi tako za otroka, kot starse in rejnike. In upam, da je vec taksnih csdjev. Srecno!
Pozdravljeni,
zaposlena sem na CSD in to na področju rejništva. Sama vedno poskušam upoštevati želje rejnikov, je pa res, da še nikoli niso imeli posebnih želja glede spola otroka, bolj glede tega, če vzeti dojenčka ali starejšega, glede otroka z motnjo v duševnem razvoju, gibalno oviranega otroka, roma itd. Če se rejnik ne čuti sposobnega poskrbeti za takšnega otroka, potem se tudi otrok ne bo počutil sprejetega v rejniški družini, zato je pomembno upoštevanje želja rejnikov.