Najdi forum

Reja rejništvo

Kako se ga mora izgovoriti?
– rejnica
– réjnica
– rejnicá
– rejníca

Malo za šalo – verjetno je odvisno od kraja kjer bivaš.
Jaz ne povezujem rejništva z vzrejo živali. Morate pa se vsi obrniti na naše slaviste, npr. Toporišič ali koga drugega in naj zamenjajo naziv. Bo pa verjetno to prav zanimivo opravilo, saj se že sedaj ne morete zediniti na tem forumu.

Ko bomo stvari poimenovali kot so v resnici, bo izraz izhlapel in izginil, saj nima nikakršnega argumenta za obstoj. Rejništvo ni nič drugega kot institucionalno varstvo in vzgoja tujih otrok. Ti otroci ne potrebujejo posebnega izraza (ki bi jih dodatno stigmatiziral) – so otroci kot vsi drugi, ki so v vzgoji in varstvu pri tujih ljudeh za določen čas. Tudi rejniki ne potrebujejo posebnega izraza, saj so preprosto izvajalci javne službe – vzgojno varstvene dejavnosti na svojem domu. Tudi ne bi bilo potrebno nikakršnega posebnega zakona, saj ga tudi za vzgojo in varstvo drugih otrok, ki ne živijo pri starših, ni. V tem primeru bi za rejnike, rejence in starše rejencev veljali isti zakoni, kot veljajo za vse druge Slovence. S tem bi bila ukinjena diskrininatornost, ki jo je država ustvarila z Zakonom o izvajanju rejniške dejavnosti!

Zanimivo razmišljanje, pa vendar v vrtecu so vzgojiteljice, v šoli so učiteljice, ….zdravnice,… mame vemo kdo in kje so, kaj bomo pa mi? Malo predolgo ime se mi zdi: izvajalka javne službe – vzgojno varstvene dejavnosti na domu.

V Miklavžu na dravskem polju se govori kar o družini ne rejništvu,ker se rejniki nočejo izpostavljati – na zven nočejo biti vidni,da so rejniki.

New Report

Close