Rehabilitacijski center SOČA
V kratkem nas čaka tritedenska rehabilitacija z mojim sinom (10 mes) v rehabilitacijskem centru Soča.
Prosim mame, ki imajo izkušnjo s Sočo naj mi pomagajo z informacijami:
– kako to sploh izgleda
– kakšne so terapije
– koliko ur dnevno trajajo
– kako je poskrbljeno za hrano otroka in matere
– kaj se da početi zvečer
– ali ste imele s sabo svoj voziček
– kakšni so prostori,
– ste bile zadovoljne s terapijami in kakšne so sploh vaše izkušnje
za vsak odgovor se vam iskreno zahvaljujem.
Jaz sicer nisem bila z nedonošenčkom, lahko pa ti opišem na splošno kako poteka življenje v Soči.
Sobo si ponavadi deliš še z eno mamico in njenim otročičkom. Zjutraj je vizita in zajtrk. Potem odideš na terapije (fizioterapija, delavna terapija…), tiste, ki ti jih določi zdravnik. Te terapije se ponavadi končajo dopoldne, ko je kosilo. Popoldne si ponavadi prosta. Večerja je precej zgodaj okoli petih ali pol šestih. Priporočam ti, da vzameš s seboj svoj voziček, ker greš popoldne v primeru lepega vremena lahko ven (ženske so šle tudi do BTC-ja, ki je kar blizu), v primeru slabega vremena, pa otroka lahko voziš po hodnikih, ki so zelo široki in dolgi. Za otroški oddelek je en pregrajen prostor, kjer imajo otroci igralnico (bazenček z žogicami, blazine), notri je tudi televizija. V Soči imajo tudi bife, kjer lahko kupiš tudi revije. Trgovina z živili je tudi blizu, samo čez cesto. Oblačila prineseš s sabo, prav tako svoje pidžame, copate. Priporočam ti tudi, da vzameš kakšne igračke s seboj za otroka in knjige zase. V petkih te odpustijo na vikend, vrneš se ponavadi v nedeljo zvečer (ne priporočam ti vračanje v ponedeljek, ker je potem otrok utrujen in ne sodeluje lepo na terapijah).
Jaz sem bila tam z večjim otrokom, tako, da ti glede tega ne morem pomagati. Vem pa, da te pri sprejemu povprašajo kaj in kako otrok je (hrano tudi zmiksajo). Zajtrk je ponavadi kruh in kakšen namaz ali maslo in marmelada, salama, sir, za pit je čaj ali bela kava. Kosilo je ponavadi kakšna juha ali mineštra in potem glavna jed, enako je za večerjo. Se pa da vse zmenit s sestrami in kot sem že napisala zgoraj imaš možnost uporabljati njihovo čajno kuhinjo in lahko tam kaj skuhaš za svojega otroka. Večina sester je zelo prijaznih, tako da se da vse zmenit.
LEPO POZDRAVLJENI!TUDI MI SMO BILI IN ŠE GREMO V BLIŽNJI PRIHODNOSTI SPET V SOČO.
KAJ SE TIČE HRANE SE DA VSE ZMENIT,V TEJ “KUHINJI “IMATE TUDI HLADILNIK IN V NJEM SVOJO POLICO,TAKO,DA SI LAHKO TUDI POSPRAVITE SVOJO HRANO.
MI SMO BILI LANI 5 TEDNOV,TO POMENI V NEDELJO NOT V PETEK DOMOV.ZDAJ PA PRIČAKUJEM ,DA BOMO TAKOJ PO NOVEM LETU SPET TAM.SMO PA IZ MARIBORA,MOJI 2 PUNCI STA ZDAJ DOPOLNILE 4 LETA.IN SE LAHKO ZAHVALIM DR.DAMJNOVI IN OSTALIM TERAPEVTOM, DA ZADAJ MOJA PUNČKA LAHKO LEPO HODI S POMOČJO ORTOZICE IZDELANE V SOČI.
MOGOČE SE PA VIDIMO,BREZ STRAHU IN KAR POGUMNO VSE SE DA!SONJA…
Sonja.
Jaz bi vas pa prosila če mi lahko malo opišete kako poteka urnik na Soči.Mi smo z sinekom bili oktobra na pregledu in smo sedaj dobili izvid in na njem piše da bomo sprejeti 16 januarja.Koliko časa traja prvi sprejem oziroma kako dolgo si tam-teden,dva ali več morda?Se mi po glavi mota še ogromno vprašanj glede te rehabilitacije.
Hvala za morebitne odgovore.
LP Marina
Nam je bilo rečeno da smo sprejeti za 2 tedna ,je pa končno bilo mesec in pol da smo šli lahko domov.Tako ,da Vam jaz težko rečem koliko časa boste tam,ker vam to določa Dr.Damjanova.
Dan se pa začne z terapijami ,ki vam oz.otroku predpišejo.Terapija traja 45 min. lahko je že kakšna pred zajterkom ,ali pa pozneje,je pa se možno tudi dogovorit ,glede na otroka in njegove navade.
Navadno so pa dopoldan in imate popoldneve proste.Ali pa so priredili kakšne nastoe,igrice in podobno .Tudi v bazen si lahko šel (če je otrok čist_nima planičke)
Nevem kaj vas še zanima .lahko me še kaj vprašate,.Zdaj se ne spomnim .
Vse je odvisno od poškodb. Jaz sem bila tam kar dolgo časa. Dopoldne in popoldne sem imela fizioterapijo, saj je bila za moje okrevanje ključnega pomena. Najprej sem bila tam 2 meseca, potem se vrnila v KC in prišla nazaj v Sočo. Ko sem dovolj napredovala sem lahko hodila dnevno na fizioterapijo in potem domov. Zdravljenje je žal trajalo kar nekaj let.
Upam, da bo s sinom kmalu bolje.
Zanima me bivanje v Soči za odrasle osebe.
Predvsem;
– ali je možno da na bolnišnični oddelek (oddelek C- vijolica) pride frizer, pediker?
– ali je možno da se z osebo na invalidskem vozičku ob sončnem vremenu vsedeš kje zunaj na vrtu in morda popiješ kavo, poješ kakšno sadje?
– v času praznikov – Velika noč- bo naš očka še vedno na rehabilitaciji, ali je možno, da pride več sorodnikov (10 članov družine) na obisk in bi skupaj pripravili velikonočni zajtrk (čeprav samo lahko hrano) ampak vernemu človeku, ki je tri mesece v bolnišnici in zaradi prepovedi obiskov svoje družine- razen žene in ene hčerke- ni videl svojih drugih otrok in vnuka, tak trenutek, ko smo bili vedno skupaj, veliko pomeni in bi bil sigurno potreben za hitrejše okrevanje…
Najlepša hvala vsem za pomoč in odgovore…
Lepe in zdrave prihajajoče dni…mesece…leta…
Sama nisem dobila odgovora, sem pa v teh mesecih spoznala URI Soča- njihov program, sodelavce…
Torej v URI Soča nimajo rednih obiskov frizerja ali pedikerja. Če sami najdete takega, ki je pripravljen priti tja, bo tudi osebje zelo pripravljeno pomagati (npr. kontaktirala sem več posameznikov ki niso bili pripravljeni priti tja, čeprav imajo “mobilno frizerstvo” ter podjetje Lassana, ki pa mi v več kot enem mesecu še niso odgovorili- da vas spomnim, govorimo o enostavnem moškem striženju- z mašinco). Pedikuro smo enostavno izvedli sami.
V URI Soča imajo avtomat z napitki ter dnevni prostor, kjer se lahko družijo tako obiskovalci kot pacienti. Prav tako pa lahko obiščete dnevni bar. Okolica je zelo lepo urejena in primerna za sprehode, na žalost pa ni urejenega prostora z mizicami in klopmi (je pa rezumljivo, da je to težko izvesti, saj že sedaj npr. otroško igrišče obiskujejo starši z otroki z bližnjih naselij, če bi bile pa še klopi in mizice, bi pa dejansko nekateri prirejali piknike)…
Vsekakor pa, odlično osebje, vedno dostopni za pogovore ter pomoč in res vse pohvale!!!