Rehabilitacija po športni poškodbi
Lep pozdrav,
pred enim letom sem imel izpah pogačice. S fizioterapijo sem mišice toliko ojačal, da sem se lahko udeleževal različnih športov (nikoli ne kontaktnih), stanje trenutno je tako, da imam še vedno atrofijo mišic na desni nogi, posledično manjši obseg stegna kot na levi.
Izvid ortopeda izpred parih dni:
Elektrostimulacija hamstringov, vastua medialisa, vastusa lateralisa. Potrebno bo dolgotrajno jačanje mišic hamstringov in kvadricepsa, da se bo pogačica stabilizirala.
Torej, poleg elektrostimulacije je glavno, da ojačam zadnje in sprednje stegenske mišice. Mislim, da bom to lahko dosegel izključno s fitnesom. Rad bi z desno nogo prišel na prejšnjo raven, oziroma noge še bolj ojačal.
Naj še povem, da desne noge (izpad ekstenzije) ne morem popolnoma iztegniti.
Torej, katare vaje v fitnesu pridejo v poštev?
Upogib kolena, izteg kolena (se splača, če noge ne morem popolnoma iztegniti?) in pa mogoče preša (počep na trenažerju), delam sicer počepe z lastno težo, z utežmi trenutno ne pride v poštev.
Pride še kaj drugega v poštev? Koliko ponovitev in koliko serij? Izvajanje vaj vsak dan?
Najlepša hvala.
Pozdravljeni,
Za učinkovito izvajanje vaj je ključnega pomena pravilna mehanika sklepa. Ker navajate, da kolena ne iztegnete popolno je potrebno ugotoviti, a je razlog za to v sklepu ali v mišic in na podlagi tega ustrezno ukrepati. Šele ob pravilni mehaniki (biomehaniki) kolenskega sklepa bo krepitev stegenskih mišic učinkovita.
Glede števila ponovitev vaj in pogostosti izvajanja vaj je to seveda odvisno od veliko dejavnikov. Ponavadi se izvajajo 3 serije po 10 do 20 ponovitev in glede na težavnost vaj se izvajajo ali vsak dan ali z vsaj eno dnevno pavzo.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
Spoštovani
Star sem 25 let in se že več kot 10 let aktivno ukvarjam z nogometom. Pred nekaj leti sem si natrgal zadnjo stegensko mišico in sem takrat naredil premor od igranja. Ko sem mišico rehabilitiral sem ponovno začel z igranjem.
Sedaj spet občasno po trenignih čutim da me mišica rahlo boli. To čutim tudi dan po treningu. Bolečina se nahaja na zgornjem delu mišice, natančneje pri ritnici.
Zanima me katere vaje za učvrstitev zadnje stegenske mišice mi priporočate?
Hvala za odgovor vnaprej in lep pozdrav
Spoštovani,
Svetujem, da ste zelo dosledni pri ogrevanju in ohlajanju. Pravilno in dosledno izvajajte raztezanje pred in po treningu. Če se bolečina pojavi le občasno je lahko to posledica preobremenitve na določenem treningu. Za usmerjeno krepitev stegenskih mišic svetujem, da opravite izokinetično testiranje stegenskih mišic, da se ugotovi razmerje med sprednjo in zadnjo stegensko mišico in absolutna moč tako sprednje kot zadnje stegenske mišice.
Za krepitev zadnje stegenske mišice vam svetujem, da izvajate vaje z lastno težo:
npr. dvig medenice z oporo na žogo, izpadni koraki in spusti na kolenih. Pomembno je, da se vaje izvajajo počasi – nadzorovano in seveda pravilno.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
Pozdravljeni,
zanima me kakšna so vaša priporočila za hitrejše okrevanje po poškodbi mišice-DELNE RUPTURE.
Namreč moj fant (24 letnik) se je poškodoval pri vadbi v fitnesu, najverjetneje zaradi naglega giba-dviga uteži.
Kar nekaj časa (približno dva meseca) je imel težave z bolečinami v predelu desnih dimelj in na zadje po RTG pregledu dobil diagnozo: DELNA RUPTURA S HEMATOMOM M. ADDUCTOR MAGNUS DEX.
Koliko časa običajno traja, da se mišica povrne v prvotno stanje? Ali lahko v tem času še vedno obiskuje fitnes in dela vaje samo za zgornji del telesa, ali pa priporočate, da se izogiba tudi takim obremenitvam.
Pozdravljeni,
Svetujem, da fant opravi tudi UZ preiskavo. Z UZ preiskavo se bo ugotivila obsežnost poškodbe mišice. Z RTG posnetki se preverjajo kostne strukture . Pri poškodbah mišice traja zdravljanje med 3 in 12 tednov odvisno od obsežnosti poškodbe in seveda ali gre za delno ali popolno rupturo.
Zagotovo fant ne sme izvajati vaj, ki mu povzročajo bolečino v predelu poškodbe. Pri poškodbah mišic se v prvi fazi (3-5 dni) svetuje mirovanje za predel, kjer je bila poškodba, potem se prične z razteznimi vajami in izometričnimi kontrakcijami in nato postopma izvajanje vseh ostalih vaj. Za ciljno zdravljenje je ključnega pomena pravočasno in pravilo postavljena diagnoza, zato naj fant opravi UZ pregled in pregled pri zdravniku, ki se posebej ukvarja s takšnimi poškodbami.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
Pozdravljeni,
Malo sem se zmotila pri opisu, UZ je že opravil in sicer poleg diagnoze Delna ruptura s hematomom m. adductor magnus dex. so na izvidu napisali da je pod narastiščem m. adductor magnus na medenico valjasti hematom velikosti cca 5,5x2x2,5 cm. V ostali muskulaturi desnega stegna in v desni ingvinalni loži ni UZ znakov patoloških sprememb.
hvala za hiter odgovor.
Pozdravljeni,
Potem naj se drži navodila, ki mu je bilo posredovano po UZ pregledu. Kot sem zapisala v prejšnjem sporočilu, lahko začne z razteznimi in izometričnimi vajami, če bolečina ni več prisotna.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
Med tekom sem ,Bom napisal po domače naredil špago(strgano ni bilo nič samo močne podpludbe),to je bilo maja,Sedaj pa nekao pri teku če lahko to rečem tek nekako šepam ,priteku v hrib so težave veliko manjše.Veliko sem delal vaje na klopi do višine 40 cm ali so te vaje primerne za ojačanje zadnje stegenske mišice oziroma kaj svetujete
Pozdravljeni,
Iz vašega opisa ni razvidno, kje na stegnu je bila podpludba. Napisali ste, da ni bila nobena mišica natrgana. A je bil narejen UZ pregled? Ko opisujete vajo na klopci, a mislite izpadni korak? Pri krepitvi zadnje stegenske mišice je pomembno, da vaje izvajate tako v zaprti kot v odprti kinematični verigi.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
Pozdravljeni
Cirka pred mesecom……12.9 so mi opravili artroskopijo desnega kolena.
Diagnoza
S83.2 Ruptura ML genus dex
S83.5 Laesio LCA genus dex
opravljeno… * naredimo parcijalno resekcijo lateralnega meniskusa – 25% LCA ter triming LCA*
…..bi prosil…kaj to pomeni za mojo rekreacijo…da mi svetujete….kdaj….kako…in s kakšno obremenitvijo
naj začnem z rehabilitacijo…in približno koliko časa naj bi trajala.
vnaprej se zahvaljujem za odgovor
lp Valter
Pozdravljeni,
Glede obremenitev se posvetujete z operaterjem. Tukaj operaterji sledijo/zagovarjajo različne rehabilitacijske protokole in tako je prav da sledite shemi, katero zagovarja vaš operater.
Ko boste imeli navodila operaterja vam lahko svetujem bolj natančneje.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
SPOŠTOVANA!
Pred tednom dni sem si strgal ahilovo tetivo (diagnoza: poškodba ahilove tetive/ruptura tendini Achiili dex.; oskrba: perkutani šiv ahilove tetive). Moje vprašanja pa se navezuje na priporočila o preherni oziroma prehranskih dopolnilih v času mirovanja, da bi s tem na maksimalni možni način pripomogel k celjenju in kasneje posledično lažji rehabilitaciji!
HVALA
Spoštovani,
Svetujem, da se s tem vprašanjem obrnete na našo sodelavko Anito Kos. Njena spletna stran http://anitakos.com/.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik