Rehabilitacija po rekonstrukciji
Pozdravljeni,
imam eno vprašanje glede ponovne vrnitve k športu po rekonstrukciji ACL. Sedaj je 5 mesecev po operaciji. Redno hodim v fitnes in izvajam vaje za krepitev stegenskih mišic, vozim kolo, sem na orbitreku, hodim navkreber na tekalni stezi. Napredek je sedaj že zelo viden, tudi na zadnji kontroli je operater rekel, da je koleno “kot novo”.
Pred poškodbo sem rekreativno igrala badminton in odbojko – ( “super” športi za koleno, kajne ? ). Pred par dnevi sem poskusila z igranjem badmintona in je šlo brez težav. Vem, da je to prehitro, ampak samo poskusila sem. Sedaj pa me zanima, kakšne so nevarnosti ( poleg nove poškodbe ACL ). Vpliva to na novo križno vez, npr. da slabi, se nategne,…
Kdaj spet k športu ( tudi v gore imam še namen iti ). Na merjenju v toplicah še nisem bila, grem pa enkrat aprila.
Hvala za odgovor, Simona
Pozdravljeni!
Nevarnosti so, da se pretrga – če je nadomestek ACL malenkost prekratek – pri sedenju na petah. Nekako 1 leto je obdobje, ko se 50% vezivnega tkiva obnovi, torej ste 2 leti v rizični skupini, saj je sama operacija kar velik poseg.
Vsi kontaktni športi pa so seveda rizični in smučanje. Najbolj varni športi so tisti, kjer so gibi nadzorovani – npr. joga, pilates, tai qi quan, hoja, tuhi kontrolirana hoja v hribe…