REHABILITACIJA PO ARTROSKOPIJI KOLENA
Spoštovani.
Pred 1 mesecem sem imela artroskopijo kolena.
Diagnoza PO ARTROSKOPIJI: večja medialna parapatelarna plika in hondromalatična razcefranost sp. dela patele; naredijo toaleto hrustanca na pateli in resekcijo plike.
Stara sem 47 let; ukvarjala sem se z gorskim tekom in smučanjem.
Takoj sem začela z vajami po napotkih fizioterapevtke bolnišnice s postopno razširitvijo vaj z iztegnjenim kolenom za krepitev stegenskih mišic, ki sem jih redno delala že prej; ekstenzija je o.k., fleksija še ne, otekline praktično ni (morda malo infiltrata pod šivi). Na medialnem delu kolena še kar čutim pekočo bolečino in malo zategovanja pod patelo- verjetno od notranje rane, ki še ni zaceljena?
Torej, vsak dan izvajam vaje po 1h pred službo, 1 uro popoldne/zvečer + 30 min. sobno kolo in tudi že hoja po ravnem s palicami okolo 3km. Glede na to, da bi se morala na kakršnokoli fizioterapijo/masažo/vodeno vadbo.. voziti v Ljubljano, kar bi mi že na vožnji vzelo 3 ure, se za kaj drugega nisem odločila. Na spletu prebiram razne rehabilitacijske nasvete, obilje ponudb fizoiterapij, osebnih trenerjev…
Ali bo pri meni končni rezultat zaradi izključitve drugih terapij (razen pač vadbe, ki jo izvajam z vso resnostjo in veliko motivacije)i zato slabši, razen morda daljšega časa regeneracije tkiv? Problem je tudi v izbiri pravega (strokovno podkovanega in izkušenega) terapevta.
V naprej hvala za vaše mnenje, nasvet in lep pozdrav.
Ana
Možno je, da je vaša aktivnost celo prevelika, saj je le mesec dni po operaciji, morda aktivnost za začetek malo zmanjšajte.
Smiselna bi bila masaža, s katero bi izboljšali prekrvavitev, lahko tudi fizioterapija (lasr, ultrazvok).
Manualna terapija v vašem primeru ne bi prinesla željenih uspehov, dovolj je le rahla masaža.
Lep pozdrav,
Treba je pogledati. Če ne gre za problem v samem kolenu ampak gre za napačno sodelovanje kolenskih vezi in mišic, je z manualno medicino možno pomagati.
Lep pozdrav,