REHABILITACIJA PO ARTROSKOPIJI KOLENA
Spoštovana.
Pred 1 mesecem sem imela artroskopijo kolena.
Diagnoza PO ARTROSKOPIJI: večja medialna parapatelarna plika in hondromalatična razcefranost sp. dela patele; naredijo toaleto hrustanca na pateli in resekcijo plike.
Stara sem 47 let; ukvarjala sem se z gorskim tekom in smučanjem.
Takoj sem začela z vajami po napotkih fizioterapevtke bolnišnice s postopno razširitvijo vaj z iztegnjenim kolenom za krepitev stegenskih mišic, ki sem jih redno delala že prej; ekstenzija je o.k., fleksija še ne, otekline praktično ni (morda malo infiltrata pod šivi). Na medialnem delu kolena še kar čutim pekočo bolečino, malo zategovanja pod patelo- verjetno od notranje rane ?
Torej, vsak dan izvajam vaje po 1h pred službo, 1 uro popoldne/zvečer + 30 min. sobno kolo in tudi že hoja po ravnem s palicami okolo 3km. Glede na to, da bi se morala na kakršnokoli fizioterapijo/masažo/vodeno vadbo.. voziti v Ljubljano, kar bi mi že na vožnji vzelo 3 ure, se za kaj drugega nisem odločila. Na spletu prebiram razne rehabilitacijske nasvete, obilje ponudb fizoiterapij, osebnih trenerjev…
Ali bo pri meni končni rezultat zaradi izključitve drugih terapij (razen pač vadbe, ki jo izvajam z vso resnostjo in veliko motivacije)i zato slabši, razen morda daljšega časa regeneracije tkiv? Kaj je bolje – popoldanski čas porabiti za več vadbe ali dolgo vožnjo v avtu in neko fizioterpijo? Problem je tudi v izbiri pravega (strokovno podkovanega in izkušenega) fizioterapevta oz. osebnega trenerja.
V naprej hvala za vaše mnenje, nasvet in lep pozdrav.
Ana
Pozdravljena Ana!
Najpomembneje je, da se dobi čimprej popolna gibljivost kolena – zakaj? – zato, da bo hrustanec normalno obremenjen, saj če ni popolne gibljivost v kolenu, pomeni, da je os gibanja v kolenu spremenjena, kar pomeni, da se na enem delu hrustanec preveč riba in propada, na drugem delu pa je premalo obremenjen in zato propada.
Menim, da izvajate kar precej vaj – če gledava časovno, kar mi je precej čudno, saj če si zamišljam vaje, ki jih predpišem mojim strankam, ne bi mogli izvajati toliko časa zaradi utrujenosti. Tako, da sem malo skeptična, da ne izvajate preenostavnih vaj za vaše stanje.
Gibljivost kolena dobimo s posebnimi ročnimi tehnikami – manualne tehnike in mobilizacije sklepov, nato je vaša naloga doma, da delate vaje s katerimi se ohranja pridobljena gibljivost kolena in ne samo vaje za moč. Danes vemo, da se že po 4 dneh neuporabe določenega obsega giba, pride do atrofije v možganih – zmanjša se aktivno področje v možganih za koleno in premakne se področje drugam. Zato je pomembno, da se čimprej dobi normalna gibljivost in da se uporablja na novo pridobljena aktivnost. Ni vse samo v vajah moči.
Tako,da bi vam svetovala, ne glede na čas vožnje, da poiščete čimprej pomoč fizioterapevta, da osveži vaše vaje in da dobita popoln obseg gibljivosti – potem je pa le še na vas, da okrepite mišice.
Pozdravljeni,
v začetku decembra sem imela zaradi bolečin v kolenu opravljeno artroskopijo kolena.
Na posegu je bilo ugotovljeno naslednje:
Odstranim nekaj sinovije, ki se boči v noch, tudi infrapatelarno pliko. Medialno ugotovim znake artroze predvsem femoralno je od nocha do meje med medialno in srednjo 1/3 femoralnega kondila hrustanec zmehčan, se tudi lupi, odstranim nestabilne dele. Manjka vsaj polovica debeline hrustanca. Posteriorno ugotovim kompleksno rupturo meniskusa, gre za horizontalno rupturo, spodnji list pa je tudi radialno prekinjen, sprednji del je spodvihan in ga odstranim, zadnji del pa se uvihava posteriorno v noch in tudi tukaj ga odstranim. Nato še zgladim zadnjo 1/3 meniskusa, preostanek je stabilen, odstranim slabo 1/3 meniskusa. V nochu je prednja vez nekoliko raztegnjena, vendar še ustrezno narasla in funkcionalna. Zadnjo vez tipljem in je čvrsta. Lateralno ugotovim blage dominacije hrustanca, tibijalno sicer pa ni globjih elzij, meniskus je čvrst in ohranjen. Tudi politealna tetiva je čvrsta. Patelofemoralno je trohlea v redu, odstranim mesnato medialno parapatelarno pliko. Pateralni hrustanec je mestoma zmehčan, brez globokih lezij, ima pa tudi nekaj fisur.
V začetku januarja sem začela tudi s fizioterapijo v ZD (opravila sem 7 obiskov) in potem tudi vaje izvajala doma. Po približno enem mesecu po artroskopiji sem postopoma začela s sobnim kolesom.
Sedaj po dveh mesecih sem skoraj vsak dan na sobnem kolesu vsaj eno uro plus vaje, ki so mi jih pokazali na fizioterapiji. Koleno lahko brez problema popolnoma iztegnem, težavo pa imam pri pokrčenju. V razbremenjenem položaju ga že skoraj popolnoma pokrčim, problem pa se pojavi pri hoji po stopnicah navzgor in navzdol. Predvsem pri hoji navzgor me koleno zelo boli v sprednjem predelu pogačice, tako da se moram za oporo prijeti za ograjo. Moram reči da sem po kakšnem mesecu po artroskopiji že lažje hodila po stopnicah kot sedaj po dveh mesecih.
V čem menite da bi lahko bila težava? Kaj bi še lahko naredila da bi stanje izboljšala?
Najlepša hvala za vaše odgovore.
LP, Felidae
Pozdravljeni!
Žal vam takole napamet, brez pregleda težko kaj konkretno povem, kaj vam povzroča težave pri hoji po stopnicah… Kar se tiče gibljivosti, so odlične fizioterapevtske tehnike, ki jih imenujemo sklepna mobilizacija oziroma manualne tehnike, s katerimi učinkovito pridobivamo na večji gibljivosti.
Pri hoji po stopnicah potrebujemo zelo malo gibljivosti, tako da omejena fleksija ne more biti razlog za vaše bolečine. Morda je pogačica v nepravilnem položaju? Morda gre za trigger točke v sprednji stegenski mišici in potegne pogačico preveč k stegnenici? Morda gre za vnetje vezi pod pogačico? Morda je bolečina iz odstranjene plice? … Najprej je potrebno ugotoviti kaj vam povzroča bolečine pri hoji po stopnicah in šele nato se lahko pogovarjava, katera terapija bi bila primerna.
Spoštovani!
Pred 14 dnevi so mi opravili artroskopijo kolena.Odstranili so mi del prednje vezi in počistili hrustanec, kateri se je rahlo zluščil.Pred operacijo je bil problem, da nisem mogel iztegniti popolnoma noge, in pa tudi pokrčiti ne.Sedaj po artroskopiji je situacija skoraj identična, le da me več ne boli v sprednjem predelu kolena.Zanima me, če je to sedaj po operaciji normalno, da noge še vedno ne gre popolnoma iztegniti, kajti minila sta že dva tedna, in mi je malo čudno vse skupaj.Rahlo je tudi še zatečeno koleno, namreč obseg operiranega je za 3,5 cm širši.Zanima me tudi, kakšna terapija bi bila najbolj priporočljiva za koleno in predel mišic, da bi se koleno čimprej vrnilo v normalno delovanje.Tiste osnovne vaje, katere sem prejel v bolnišnici, izvajam doma.Ampak čudi me, da po dveh tednih kolena še ne gre popolnoma iztegniti in tudi pokrčiti ne, čeprav poseg ni bil velik.Hvala za vaš odgovor.Lp
Pozdravljeni!
Kolikor je meni znano, je po poškodni sprednje križne vezi prvo pravilo, da je potrebno koleno popolnoma rehabilitirati – to pomeni, da je koleno popolnoma gibljivo. Šele potem se odločijo za artroskopijo. Izkušnje kažejo, da če koleno pred operacijo ni popolnoma gibljivo, ostane manj gibljivo tudi po operaciji. Ne vem kaj je bil razlog za omejeno gibljivost vašega kolena pred operacijo – a kot kaže je vzrok omejene gibljivosti ostal tudi po operaciji, če je vaše koleno manj gibljivo. In ne, ni normalno, da je koleno 2 tedna po operaciji omejeno v gibljivosti.
Od fizioterapevtskih tehnik je najpomembnejša tehnika 3 dimenzionalna mobilizacija kolena, s katero dosežemo boljšo gibljivost, saj tehnika ureja razmerje med kostmi v samem sklepu.
Spoštovani,
najprej bi se vam rad zahvalil za odgovor.Kot sem vam napisal, me res skrbi, zakaj je koleno isto, kot je bilo pred artroskopijo.Da si boste lažje predstavljali vzrok, vam posredujem povzetek izvida UZ:
Desno koleno je evtermično, v semifleksiji, anteromedialno nestabilno druge stopnje.
UZ pokaže obilo proste tekočine z znaki kroničnega sinovitisa in znaki inkaceracije.
In po tej diagnostiki so mi takoj priporočali antroskopijo, kljub zatečenemu in negibljivemu kolenu.Res mi ni jasno, zakaj je koleno tak negibno.Po moje bo najboljše, da obiščem v ponedeljek mojega kirurga, ker kot vidim, ste mi napisali, da ta negibljivost ni normalna.In to me skrbi.
Lp