Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem ARTHRON – fizioterapija rehabilitacija po artroplastiki kolena

rehabilitacija po artroplastiki kolena

Spoštovana,
moja mama, stara 74 let, je bila pred 12 dnevi operirana na kolenu – artroplastika zaradi popolnoma izrabljenega hrustanca na obeh kolenih. Njeno stanje: od operacije se počuti zelo slabo, zato veliko leži, nima apetita. Skrbi me, ker nima volje do izvajanja fiziot. vaj. Koliko jo naj sploh »silim«, da dela vaje (par osn. vaj, ki so ji jih pokazali v bolnišnici). Z aparatom za elektrostimulacijo ji izvajam 1x dnevno program za ohranjanje mišične mase po operaciji –ali je dovolj? Bojim se, da bi bila rehabilitacija trajno neuspešna, če bo odlagala s priporočenimi aktivnostmi, hkrati pa morda nimam prave mere, saj sem sama športno zelo aktivna in sem po artroskopiji kolena nemudoma začela z vsemi aktivnostmi, ki so me spravile nazaj v formo.. Zelo bi vam bila hvaležna za nekaj priporočil, kako naj ji časovno vpeljujem aktivnosti (telovadba, kratki sprehodi..). Ali naj počakam, da jo postavijo na noge v zdravilišču?
V naprej hvala in lep pozdrav, Ana

Spoštovani,

Menim, da je pomembno, da vaša mama izvaja vaje, a je seveda pri tem še pomembneje, da se pri tem počuti dobro, saj bodo le v tem primeru vaje zanjo učinkovite in bo dosežen namen vaj. Svetujem, da program vaj, ki so ga ji pripravili v bolnišnici izvaja le 1 x dnevno. Če ji mišična stimulacija ne ustreza menim, da je bolje, da je ne uporablja. V primeru da ji ne povzroča neprijetnega občutka je 1 x dnevno priporočljivo. Naj med mišično stimulacijo izvaja vaje, torej tudi sama aktivira mišico. Pomembno je, da vaje izvaja pravilno in mogoče bi bilo dobro, da opravi 1 obisk pri fizioterapevtu, da se preveri, da vaje izvaja pravilno. Lahko, da je razlog, da vaj ne želi izvajati, ker ji povzročajo bolečine in vzrok je lahko v nepravilnem izvajanju vaj. A je koleno še vedno zelo otečeno? Če je temu tako, je potrebno oteklino zmanjšati, saj jo to prav tako omejuje pri izvajanju vaj. Idealno je, da je mama do zdravilišča v dobri formi, torej, da uspešno izvaja te osnovne vaje in hodi, saj bo tako učinek zdravilišča večji in koristnejši.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica 041 654 330, [email protected], http://www.arthron.si

New Report

Close