rehabilitacija
Pozdravljeni,
baje nam vsem z MS pripada rehabilitacija. Tudi jaz bi jo rada izkoriščala.
Zanima me, na koga naj se obrnem in kaj vse je treba urediti, kako je z plačilom,gre lahko kdo z menoj…
Če tudi vi hodite na rehabilitacijo,napišite kje je najboljše in kako potekajo tisti dnevi na rehabilitaciji…
Že v naprej hvala!
Ja, bolnikom z MS pripada rehabilitacija. Enkrat na leto za 19 dni je zastonj, drugič v letu pa je potrebno doplačati. Stvari se spreminjajo skoraj vsako leto. Sam sem koristil obnovitveno rehabilitacijo v Topolšici. Tam lahko bivamo tako v hotelu Vesna, kot v Mladiki, ki je bolj prirejena za invalide. Če želiš biti sama v sobi je treba doplačati. Največ obolelih (v moji okolici) koristi rehabilitacijo v Topolšici in v Laškem. Najbolje, da si čimprej rezerviraš termin v hotelu, ker se lahko zgodi, da ga ne boš dobila takrat, ko boš hotela.
Spremljevalec lahko gre s teboj a bo moral nekaj plačati. Plača se na koncu bivanja v hotelu.
Letos se je način prijave nekaj spremenil in ga še nisem preštudiral. Največ informacij o tem boš dobila v tvoji lokalni podružnici (priporočam ti, da se včlaniš v Združenje, če še nisi) oziroma na sedežu Združenja MSS. Tam boš tudi dobila formular, ki ga izpolnjenega pošlješ na sedež ZMSS. Moja izkušnja je, da so vsi zelo prijazni in pripravljeni pomagati.
Priporočam ti tudi pregled spletne strani Združenja:
http://www.zdruzenje-ms.si
Potek dneva? Zajtrk, nato terapije (delovna terapija, masaže, telovadba – individualno ali v skupini, hipoterapija – konj- v Topolšici po 16h 3x na teden, vodena telovadba v bazenu, …). Nekje od 12 do 14h je kosilo, nato je možna zopet kaka terapija. Večerja po 18h. Ko si prosta lahko koristiš hotelski bazen. K terapijam te nihče ne sili a priporočam, da jih izkoristiš, nekateri si celo doplačajo kakšne masaže,… . Vmes se lahko spije “kavica” v bistroju. Tudi kak sprehod sem opravil. Zvečer smo ponavadi igrali pikado, kartali, igrali šah, se pogovarjali, …, pač si v družbi, kolikor to želiš biti.
Prvi dan obiščeš zdravnico, ki ti napiše v kartonček katere terapije boš imela.
Meni je bilo vedno zelo všeč v Topolšici. Mogoče je kriva dobra družba a tam sem bil trikrat in vsakokrat je bilo lepo. Domov sem prihajal močnejši in boljše volje.
Tudi tebi želim, da se imaš fajn, B.
Tisa, diagnoza MS je do zdaj avtomatsko pomenila eno brezplačno obnovitveno rehabilitacijo (mislim da je letos 17 dni). Koliko problemov imaš do zdaj ni bil faktor, ampak le diagnoza MS. Mislim, da se ni nič spremenilo v zvezi s tem.
Prvič sem šel v zdravilišče z napotnico nevrologinje, ostalih dvakrat pa preko Združenja. V obrazec sem navedel (oziroma osebni zdravnik) malo oziroma nič problemov pa sem vseeno bil na rehabilitaciji. Ni treba biti član Združenja, da dobiš obnovitveno rehabilitacijo v zdravilišču, na Združenju le potrdijo in pošljejo obrazec v zdravilišče.
Verjetno piše kaj več o tem v eni zadnjih številk glasila Združenja.
Za natančnejše informacije kliči na sedež Združenja MSS vsak torek in petek med 8 in 12h na številko: 01/568 72 97. Svetujem ti, da se oglasiš v lokalni podružnici Združenja, tudi če nisi članica. Kolikor poznam ljudi, ti bodo z veseljem pomagali.