Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja register rizičnih otrok in porodniška

register rizičnih otrok in porodniška

Drage mamice!

Po rojstvu so našega tamalega zaradi, po pediatrinenem mnenju, prenizke porodne teže (2780 g/52 cm), vpisali v register rizičnih otrok, ga označila kot zahiranega in z hipotonijo, in iz tega razloga obiskujemo razvojno ambulanto.

Nižja porodna teža je bila pričakovana in ves čas napovedana na podlagi UZ. Tudi oba z možev sva se rodila ob roku in s težo pod 3kg (jaz 2800g, on 2500 g). Moja gin. je skrbno spremljala pogoje, ki jih ima tamali in vse je bilo OK, zato je rekla, da ni razloga za zaskrbljenost in da si otrok ne privošči toliko, kot bi si lahko.

Že po enem mesecu je pridobil 1300 g in teža ni več nikakršen problem (danes star 5m) in že pri prvem obisku babice, je ta rekla, da hipotonije ni več zaznati. Mi občasno še zmeraj hodimo v to ambulanto in na fizioterapijo, mi je zelo všeč, ker nam zmeraj pokažejo kakšne vaje za izboljšanje motorike ali dajo kakšen koristen nasvet.

Zanima pa me sledeče: kolegica katere otrok, je sedaj star 2 leti, je zaradi vpisa v ta register in obiskovanja takšne ambulante in fizioterapije dobila podaljšano porodniško za 3m. Druga mamica, ki ima pa že malo starejšega otroka, pravi, da je bil včasih to kar avtomatizem, mamica je za otroka, ki je v tem registru dobila podaljšano porodniško.

Mamice, ali morda veste, če to velja še danes?

Hvala in lp
Manca

DA!
UŽIVAJTA

Moja mala se je rodila na predvideni dan rojstva, dolga 51 in težka 2570 g. Jaz sem imela takoj po porodu isto težo kot pred zanositvijo.
Niso je vpisali v nikakršen register. Težo je dobivala počasi in konstantno. Ob letu je tehtala slabih osem kil in bila velika 76 cm.Sedaj ima 3 leta in pol, velika 105cm in tehta 14 kg. Se mi zdi kar primerno.
Na fizioterapijo smo hodili in še hodimo zaradi motoričnih težav.
Dobila sem podaljšano porodniško, do otrokovega 15. meseca starosti, zaradi slabih izvidov- rizična nevrološka simptomatika.
Kako je danes s podaljšanjem, je najbolje da se pozanimaš pri otokovem pediatru, on bo že vedel in dal priporočilo za podaljšanje. Ne oziraj se na govorice, da je vse bolj strogo; kar nekaj mamic je trenutno doma na podaljšanju porodniške.

srečen dan
Tanja

nova
Uredništvo priporoča

Manca,
moj prvi otrok je imel rojstno težo, pod 2 kg, rojen v 38 tednu- hudo zahiran. Bila sem stalno pod budnim nadzorom pa zastoja rasti niso opazili. Velikost in teža je bila primerna za 7 mesec nosečnosti.Tudi midva sva hodila v razvojno ambulanto. Podaljšanje porodniške so mi odobrili šele na II. stopnji. Ni vse tako enostavno.
O tem sem že pisala, kar nekaj časa nazaj pod temo za podaljšanje porodniške.

LP
EvaK

Moj mali je sicer ves čas dovolj težak, vendar pa se ni in ni hotel začeti kotrlinkati (obračati). Mislim, da se pri sedmih mesecih še ni obračal. Zato naju je pediatrinja poslala v razvojno ambulanto. Delali smo vaje in kmalu se je začel obračati.
Pri zadnjem pregledu pri pediatrinji pa sem povedala, da se pri devetih mesecih še ne usede sam (sicer dobro sedi). Rekla mi je, da če se do 10. meseca ne bo začel posedati, bova šla spet v razvojno ambulanto. In če se bo zdravniku v razvojni zdelo primerno, lahko da predlog za podaljšanje porodniške. – Tako je rekla naša zdravnica. Zato mislim, da bi moraš vprašati zdravnika v razvojni.

Moj sin se je rodil s porodno težo 3600 in 52 cm pri 42 tednih. Pri treh mesecih mu je pediatrinja ugotovila povišan mišični tonus (hipertonijo), zato sva od 3. pa do 12. meseca hodila v razvojno ambulanto. Siin je na podlagi ustreezne telobvadbe hipeertonijo prerastel, shodil je z 9. meseci. Kljub temu pa sem dobila na račun hipertonije avtomatsko podaljšano porodniško do dopolnjenega 15. meseca. Nekje sem zasledila, da pripada podaaljšanje vsem maamicaam, katerih otroci imajo razvojne motnje.

Draga Simona!
Mi lahko prosim poveš koliko je star tvoj sin in kako je pri tebi »izgledalo« avtomatsko podaljšanje porodniške? Ali si s tem mislila, da si bila s priporočilom pediatra (razvojnega ali osebnega?) obravnavana na komisiji in je šlo vse gladko?

Ali morda veste, če se to obravnava na vsaki občini, ali je to enotna republiška komisija?
Najbrž malo zmedeno napisano, ni mi namreč čisto jasno, ali mi bodo pediatri sami predlagali, če bodo menili, da sem do tega upravičena, ali moram kar sama vprašati?

Lp Manca

Od kdaj pa te stvari veljajo? Moj ta velk je star pet let, ima cerebralno paralizo (še danes ne hodi), pa mi niso hoteli podaljšat. Rojen je bil 5 tednov prezgodaj, en mesec na pediatrični v Ljubljani zaradi možganskih krvavitev. Na fizioterapijo sva hodila od tretjega meseca. Res pa sem bila takrat študentka, to je bil tudi njihov izgovor; saj ste tako in tako skoz doma…..zelo profesionalno……….

Moj sin je sedaj star 2 leti in pol. Rojen je bil s porodno težo 2370g in 47 cm tri tedne pred rokom. V register je bil vpisan kot nedonošenček, trikrat sva šla v razvojno ambulanto, porodniške pa mi niso nič podaljšali.
Lep pozdrav!

Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close