Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Maksilofacialna in oralna kirurgija Regeneracija živcev na bradi po operaciji

Regeneracija živcev na bradi po operaciji

Spoštovani doktor Dovšak,
Pred pol leta sem imela operacijo madibule – mandibularna progenija, krajšanje mandibule. Stara sem 41 let. Pred operacijo je potekalo stomatološko zdravljenje (fiksni aparat cca 4 leta) za postavitev zob v idealno pozicijo ter khrati pomikanje obeh osmic spodaj na mesto sedmic, saj sta mi manjkali šestici. To je uspelo in s tem so mi rešili osmici pred ekstrakcijo. Sedaj, pol leta po operaciji je brada v spodnjem predelu še vedno omrtvičena, tudi ugriz (trda hrana, kruh, žvečenje) predvsem s štiricami je boleč – vsak pritisk na dlesni pod sprednjimi spodnjimi zobmi je boleč. Na teh mestih je tudi močno skelenje in velika občutljivost na recimo sladko, mrzlo ipd..cca pol leta me še čaka stomatološko zdravljenje. Na trenutke imam spodnji del brade povsem mrtev ali pa zelo mravljinčast – opazila sem, da se to pojavi po jedi, ko je brada in verjetno tudi živci nekako zbujeni..laično povedano. Tudi na zunanji strani brade ni neke fine čutnosti, recimo, če se mi pocedi juha, kava ipd..po bradi tega sploh ne zaznam. Moje vprašanje je: ali morda veste, se živci obnavljajo, se stanje izboljša v teh primerih oz. v kolikih primerih po teh operacijah ostanejo omenjene posledice. Ali lahko kako sami pripomorem k obnovi teh živcev s kako metodo? Hvala lepa za vaš odgovor.
Teja

Pozdravljeni. Kar opisujete, kaže na utesnitev ali poškodbo živcev, ki oživčujeta spodnjo ustnico, brado in del predela okrog zob. Ni nujno, da sta živca neposredno poškodovana (pretrgana), saj bi vam to (po pravilu) kirurg povedal. Če imate nameščene ploščice ali vijake, ki fiksirajo čeljust, jih se smiselno čimprej odstraniti, sicer pa se živec regenerira še leto dni po poškodbi. Do takrat sami kaj dosti ne morete napraviti, vsi sicer predpisujejo vitamine B-kompreksa, vendar bolj zaradi občutka, da se nekaj naredi. Po letu dni je stanje bolj ali manj dokončno.
Lep pozdrav, David Dovšak

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

New Report

Close