Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje refundacija bolniške

refundacija bolniške

pozdravljene,
stara tema….a vseeno me še nekaj zanima glede refundacije bolniške s stani ZZZS.
Bolniško, refundirano s stani ZZZS, sem nastopila sredi maja letos.
Zanima me katero povprečje plač se upošteva pri izračunu bolniške:
od sredine maja 2004 do sredine maja 2005 ali povprečje leta 2004?

pri izplačilu porodniške me pa zanima ali 90% izplačilo bolniške v osnovi (celotna nosečnost v bolniški) resnično ”popravijo” na 100% in dobiš izplačano pravzaprav 100% višino plače?

hvala za vse informacije.
lp, enya

Zdravo,
pri izračunu bolniške se upoštevajo plače iz leta 2004 – brez regresa. Glede porodniške, ti pa dam naslov, kjer si lahko prebereš in izračunaš koliko boš prejela tega nadomestila. Stran je: http://www.csd-lj-siska.si/. Lp, Goga

Zanimiva tema, ki tudi meni ni dolgo dala miru.
Sama sem bila od začetka nosečnosti in bom od nastopa porodniške, ki bo ta mesec, na bolniški.
Višina bolniškega nadomestila, ki mi ga je izplačevalo podjetje, je bila 90% od zadnje osnove, ko sem še delala cel mesec (se pravi novembra sem še ves mesec delala, od tiste osnove, ki je bila izplačana takrat, sem kasneje, ko je šlo že vse na breme zzzs, dobivala 90% nadomestilo).
Zanimivo pa je, da je podjetje, ko je zahtevalo refundacijo od zzzs-ja, moralo dati zzzs-ju podatke za celo leto 2004 – se pravi povprečje 12 plač za leto 2004.
Nikakor nisem nikjer dobila odgovora, kako te stvari sploh grejo. Naj omenim, da je bilo povprečje za refundacijo firmi precej višje (povprečje 2004), kot pa tistih 90% (od novemberske osnove), ki sem jih dobivala jaz ves čas bolniške.
Ali mogoče katera ve, ali zzzs lahko firmi refundira več, kot je pa firma dejansko izplačevala nekomu, ki je bil na bolniški?
Hvala za odgovor. Lp.

ne, zzzs naj ne bi povrnil več, kot naj bi tebi plačala firma. v bistvu je tako: firma mora zzzs podati zahtevek za povračilo z izračunom, kjer potrdijo, da so ta znesek tebi (+vse prispevke) že plačali.

zzzs jim več, kot je bilo na zahtevku, prav gotovo ni plačal. kar pomeni, da so (pod kazensko in materialno odgovornostjo) izjavili, da so ti plačali nekaj, česar ti v resnici niso plačali.

Hvala za odgovor. Ali mogoče še veš, ali je možno, da bi firma vodila “dvojne izpiske bolniške”, eni so tisti, ki sem jih vsak mesec dobila domov po pošti (z bruto osnovo, dajatvami itd.), druge (višje-s povprečjem leta 2004), pa naj bi uradno poslali zzzs za refundacijo. Kako se to sploh da izvedeti? Delala sem namreč v podjetju, ki je veliko “mutilo” kar se teh zadev tiče (osebni dohodki itd), in bom po koncu porodniške itak zaključila pri njih.
Hvala za odgovor in lp.

Takole oglašam ker delam z osebnimi dohodki vam bom poskušala razložiti kako to gre. Hočem reči sem delala ker sem na porodniški PDP imam 30.8.05.
Ko računamo refundacijo se uporablja bruto iz leta 2004 – suma OD se deli z številom opravljenih UR npr. 4.000.000 se deli z 2096 ur in tako dobimo bruto urno postavko za leto 2004. Ker je odsotnost z dela plačana 90% se torej vzame ta urna postavka in množi s 90% od tega se plačajo vsi prispevki in davki. Dobimo neto plačo – (takšna so navodila od ZZZS), ne moremo refundirati večji znesek ker ga ZZZS ne bi priznal oz. refundiramo lahko takšen znesek kot če bi delavec delal če je ta manjši kot tisti ki mu pripada iz lanskoletnega bruta. Tako da mislim da ni možno da bi se vodila dvojna evidenca ker sem mora na ZZZS poslati vsi podatki vključno s tem podatkom kakšno plačo bi delavec dobil če bi delal.
Glede porodniške je pa tako da se vzame zadnjih dvanajst plač. Torej če si nastopila na porodniško avgusta si oddala potrjen obrazec s plačami od 6-2005 do 5-2004 drugega ti tudi niso sprejeli na CSD-ju. Skratka vedno gre za dvanajst (12) plače od zadnje plače ki si jo prijela v službi – ne glede na to če je to bila bolniška saj si od tega plačala davke in prispevke. porodniška je v bistvu 100% (bruto) od tega kar si prinesla na potrjenem obrazcu. Vendar moraš tudi od porodniške plačati davek in prispevke. Oglej si spletno stran ki ti je je posredovala – mislim da Goga. Upam da sem razumljivo napisala če nisem kar vprašaj. Lp, AS

Hvala ti za izčrpno informacijo. Gre namreč za to, da sem novembra lani delala zadnji polni mesec, vendar je bila novemberska plača (po spletu okoliščin) najmanjša za leto 2004. Vse ostale za 2004 so bile precej višje (skoraj še enkrat višje). Jaz sem potem v bolniški dobivala 90% novemberske plače in to do konca bolniške (ki se zaključuje ta mesec), refundacijo pa je podjetje zahtevalo na podlagi povprečja vseh plač iz 2004, gotovo na način kot si ga opisala. Povprečje refundacije izračunane po načinu, ki si ga opisala na podlagi OD za 2004 je zaradi tega gotovo zneslo precej več kot sem pa jaz dobivala bolniške (bruto in s tem neto). Zato mi ni čisto jasno kje je tukaj logika. Koliko dobi firma nazaj? Upam, da sem bila razumljiva, ker meni zadeva ni popolnoma nič razumljiva. Hvala ti še enkrat za odgovor. Lp.

jaz mislim, da je firma popolnoma pravilno obračunala tvojo bolniško do zzzs-ja, tebi pa nakazala manjši znesek.

sicer sama s tem nima izkušenj, ampak sama bi poklicala na pristojen zzzs in preverila, če se znesek na tvojem obračunu sklada z njihovim povračilom.

poleg tega pa mi nekaj ni jasno:
tvoja bolniška praviš, da je vezana na november, ko si imela nizko plačo?!?
ampak izračun bolniške (do 30 dni) ni vezan na pretekli mesec, ampak na to, koliko bi ti morala dobiti, če bi delala (80% od tega). kolikor vem, se gleda urno postavko (preračunano iz pogodbenega zneska; verjetno plača ni enaka februarja, ki ima najmanj delovnih dni, ali pa npr. julija?!?)

v glavnem, mogoče bi ne bilo slabo povprašati na forumu racunovodja.com/forum, jaz osebno pa bi se, kot sem ze rekla, obrnila na zzzs, ker ne smes pozabiti, ti zneski, ne le, da so nizji sedaj – zaradi tega bodo nizji se eno leto, ko bos zaradi njih prejemala nizjo porodnisko. in takrat, verjamem, bo vse skupaj veliko tezje urejati za nazaj!

upam, da urediš vse skupaj, če ne misliš nazaj v to firmo, pa itak ni razloga, da bi stvari kar “pozabila” in šla preko njih!

pa javi….

Izračun do 30 dni je bil čisto ok, samo tisti izračun 90% ko ga dobivaš potem, ko tistih 30 dni že poteče, je bil pa 90% novemberske plače (mesec ko sem zadnjič polno delala). Hvala ti za nasvete, bom še malce povprašala na sosednjem forumu ali pa kar na zzzs. Lepo se imej. Lp.

New Report

Close