Najdi forum

Reflux

Pozdrav!

Z osebnim zdravnikom sva prišla do zaključka, da imam najverjetneje reflux, predpisal mi je controloc 20mg/dan, me poslal na gastroskopijo, ki ni pokazala nič, potem pa se je zgodba končala. Ker nimam pekoče bolečine v želodcu, ampak nekaj v smislu težkega požiranja, stalno se mi spahuje, občutek cmoka, veliko moram požirati slino, včasih se mi celo zdi, da po epizodah težje diham… ime zanima ali gre v mojem primeru bolj za reflux v grlo? Kako naj ga zdravim, je controloc 1/dan ok, bi moral zdravniku reči za večjo dozo? Mogoče bi prišlo v poštev kako drugo zdravilo? Nimam ravno občutka, da pomaga. V kolikem času lahko pričakujem izboljšanje, zadeva se vleče že nekako od februarja (se izboljšuje, vendar zelo počasi)?

lp
Matjaž

Spoštovani!

Mislim, da imate simptome GERB-a. Če 4 tedne dosedanjega zdravljenja ni pomagalo in je gastroskopija izključila druge vzroke, se izplača povečati odmerek zdravila na 2 x 40 mg na dan ali dati najmočnejše zdravilo iz te skupine, to je esomeprazol.

LP, Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni,

imam težave z vračanjem kisline po požiralniku vse do ustne votline. Težave se pokažejo k o zgečkanje in dražeč kašelj, pekoč občutek v grlu in ustni votlini. Prisoten je tudi občutek cmoka v grlu ter spahovanje. Osebni zdravnik mi je predpisal emozul 40mg 2x dnevno 14 dni nato nadaljevanje po 1x dnevno in nakoncu po potrebi 20 mg. Sedaj je 14 dni minilo vendar ni izbolšanja. Lahko jemljem po 2x dnevno 40mg tudi dlje časa? Kaj svetujete.

Naj še omenim, da sem tak problem imel že lansko leto (opravil 24uno PHm), kjer ni opaziti nič nenormalnega. Zadeva se mi je umirila nekje februarja letos in do konca septembra je bil mir, sedaj pa spet težave.

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Opisujete GERB. Zdravi se lahko z 2 x 40 mg Emozula več mesecev, da se res sluznica zaceli, pa tudi nefarmakološke ukrepe je treba upoštevati. Seveda se povsem ne da preprečiti ponovitve bolezni. V tem primeru je treba ponoviti zdravljenje.

LP; Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni,
Pri moji mami je zdravnica nekako ocenila, da naj bi imela refluksno bolezen. Namreč ima zelo dražeč kašelj, ki jo včasih sili na bruhanje. med tem časom je prebolela trebušno gripo. V sredo gre na gastro. me pa zanima kako naj jemlje bilo kakšna zdravila saj še vedno hodi na vzdrževalno terapijo na Onkološki inštitiut. Zanima me ali so kakšna naravna zdravila, ki bi ji lahko omejila kašelj.Klasične teblete, sirupi ji ne pomagajo..
Kaj se lahko nekako držimo navodil pri GERB ali LFR. to sem nekje na netu prebrala.

Spoštovani!

Svetujem upoštevati nefarmakološke ukrepe za lajšanje težav pri GERB-u, jemati inhibitor protonske črpalke, opraviti diagnostiko in izključiti druge vrzoke za kronični kašelj. Med naravnimi zdravili lahko jemlje pastile za vlaženje sluznice in proti kašlju, ki se jih kupi v lekarni. Na alternativo se ne spoznam in se z njo ne ukvarjam. Kaj je to NFR, mi ne pride na misel. Mi napišete?

LP, Marija Š. Gašperšič

gospa MarijaS, mislila sem na LFR LARINGOFARINGEALNI REFLUKS.
Tu je nekaj o njem
http://www.szd.si/user_files/vsebina/Zdravniski_Vestnik/vestnik/st07-1/27-32.pdf

Bom probala z pastiljami za vlaženje sluznice. Mogoče bo pomagalo. Upam pa , da bo pri gastro ugotovljena refluksna bolezen in da jo bodo zdravili.Sem pa ji svetovala naj ima vzglavnik bolj dvignjen in ji je kašelj na trenutke malce manj agresiven.

Lepa hvala za pomoč.

Spoštovani!

Ja, prav imate. Pri kašlju razlagajo, da kisla vsebina niti ne rabi priti do grla, čeprav se tudi to lahko zgodi, že kislo v požiralniku draži živčne končiče in povzroči refleks kašlja. Seveda pomagajo ukrepi, ki jih naštevate. Upam, da bodo čim bolj uspešni.

LP, Marija Š. Gašperšič

New Report

Close