refluksni ezofagitis ?
Pozdravljeni!
Sem 22-letna študentka. Že tri leta imam hude težave z želodcem. Leto dni sem se zdravila z Ortanolom, ker pa so se moje težave kljub temu stopnjevale, mi je osebna zdravnica predpisala Ulran (150 mg dvakrat na dan), ki ga sedaj jemljem že dve leti.
Poleg hudih bolečin v želodcu in napenjanja me muči kislina. Peče me želodec, hudo me peče tudi cel požiralnik. Zelo pogosto imam občutek, da pride kislina prav do vrha požiralnika, kar me sili na hud kašelj, včasih celo na bruhanje. Poskušala sem se odvaditi Ulrana, jemala sem ga vsak drugi dan, vendar so bile bolečine v želodcu in težave s kislino prehude.
Pregled želodca z gastroskopijo že skozi vztrajno odklanjam, ker se ga obupno bojim. Ob zadnjem obisku pa mi je zdravnica odločno napisala napotnico za internista – gastroenterologa, da bi obravnaval “refluksni ezofagitis ?”.
Prosila bi Vas, če mi lahko opišete, kateri načini preiskave – poleg “klasične gastroskopije”, pri kateri pacientu potisnejo cev v želodec – še obstajajo oziroma bi bili primerni zame.
Za odgovor se Vam iskreno zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!
Tanja
Tanja,
tudi jaz imam podobne težave, stara sem 17 let in pol. Obupno sme se bala gastroskopije, vendar sem potem pristala nanjo, ker sem sama rekla, da če ni druge možnosti za pregled želodca potem bom pač šla.
Bila sem obupno napihnjena malo več kot 5 mesecev, kislina mi je tdi zatekala do vrha požiralanika. Vendar nisem vedela, kaj bi to bilo. Imela sem tudi povišan poritisk, nenadoma mi je postalo zelo vroče in opisovala sem , da me obliva nekakšna močna vročica. To je bilo sredi poletja, in staršem se je zdelo da verjetno zaradi vročine odzunaj.
Glede gastroskopije pa naj ti povem da sploh ni hudo. Med pregledom lahko mižiš, res pa ti povem, da cevi v želodcu sploh ne čutiš! vse ti omrtvijo, in res ni problema.
Jaz sem zelo srčna, da sem šla ker se s tem pregledom marsikaj ugotovi in sem dobila ustrezna zdravila. Sedaj se mi lepo zboljšuje in vse poteka normalno. Nič se ne boj, bošvidela da bo potem bolje, ker ti bodo lahko predpisali ustrezna zdravila.
LP zala
Spoštovana soimenjakinja!
Mogoče ni prav da se oglašam s svojim mnenjem, vendar vas očitno želodec še ni dovoj matral, da tako odklanjate gastroskopijo. Tudi sama sem ga morala opraviti pred kakšnimi pol leta, pa sem preživelka, kot mnogi drugi pred menoj. Svetujem vam, da kar korajžno stopite do gastrologa in dokončno izveste, zakaj vas želodec sploh matra. Bolje se boste počutili, saj vam ta pregled omogoča, da se odpravijo težave za kakšno resnejšo boelzen želodca, v primerjavi z operacijo je to mnogo manj boleč pregled.
Lep pozdrav in korajžno!