Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Refluks zaradi bakterij ali cesa podobnega?

Refluks zaradi bakterij ali cesa podobnega?

Pozdravljeni.

Pred leti sem v tropskih krajih, natancneje v Indiji, dobival intenziven refluks zelodcne kisline v poziralnik (nekajkrat tudi v grlo). Imel sem le zelo pekoc obcutek v prsnem kosu. To se je ponavljalo kak mesec ali dva, potem pa izboljsalo in vec let nisem imel nobenih simptomov.

Pred dobrim letom sem se zacasno preselil v tropske kraje. Sprva je bilo vse ok, tudi ko sem jedel zelo pekoco hrano. Potem pa sem vec dni zapored jedel hrano, ki je bila ne samo pekoca, ampak tudi precej mastna in sem po vec letih spet dobil refluks. Ta se je nato obcasno spet pojavil, kadar sem jedel pekoco hrano, drugace pa ne.

Zadeva pa se je razvila tako, da imam zdaj refluks prakticno ne glede na hrano ki jo jem. Se pravi, da je ocitno tezava z misico LES.

Sicer nimam prav nobenih drugih simptomov razen bolečega, zelo pekocega občutka v prsih.

Jem blago hrano v zmernih količinah, ne pijem alkohola itd itd-
Esomeprazol sicer se kar popravi situacijo, vendar le zmanjsa kislost tekocine, ki se mi zatece v poziralnik, ne preprecuje pa refluksa. Pa dolgotrajna uporaba se odsvetuje.
Edino, kar mi preprecuje sam refluks je zdravilo, ki se imenuje Gaviscon, ga pa v Sloveniji ni na prodaj.

Glede na to, da sem izcrpal tipicne dietne in tipicne farmakoloske tretmaje, me zanima ali je mozno, da je refluks zaradi prevec namnozene bakterije heliobacter pylori?
Sprasujem, ker sem dobil refluks med bivanjem v tropskem okolju, kjer je 3krat bolj pogosta okuzba.

Pred leti sem sicer enkrat naredil gastroskopijo in sem ze takrat imel h. pylori, vendar nisem imel simptomov refluksa. Tako, da sama po sebi sigurno nima takega vpliva, morda pa kolicina same bakterije v telesu??

Ne vem, rad bi se izognil gastroskopiji (nazadnje sem imel se en teden po njej zelo bolece grlo).
Rad bi se tudi izognil uporabi antibiotikov, vendar ce obstaja moznost ozdravitve refluksa, bi seveda probal tudi to.

lp in hvala

36letnik

Spoštovani!

Če ste že imel enkrat gastroskopijo in nimate alarmnih znakov: hujšanje, boleče požiranje, bruhanje, črno blato, potem lahko preverite prisotnost bakterije HP z dihalnim testom. Prisotnost bakterije povezujemo s pogostejšim pojavom raka zgornjih prebavil, zato se eradikacijo z antibiotiki sploh dela. Količina bakterije v želodcu nima nobenega pomena.
Dejansko z zdravili, ki zavrejo nastajanje kisline, samo zmanjšamo kislost želodčnega soka, ne zmanjšamo pa refluksa. Včasih se je za to uporabljalo neko zdravilo, ki je delovalo na prenos živčnih dražljajev, vendar je imelo pomembne zaplete na srcu in se ga ne uporablja več. Za inhibitorje protonske črpalke velja, da so zelo varna zdravila. Pojavljajo pa se podatki, da znižujejo kostno gostoto oz. povzročajo osteoporozo, zato naj bi se jih uporabljalo omejen čas. Pogosto jih potrebujejo skoraj stalno starejši ljudje, ki so že preboleli kakšen zaplet ulkusa želodca ali dvanajstnika, ali pa tudi zaplet GERB-a.
Torej, na nek način preverite, če je bakterija v želodcu, opravite eradikacijo in naj bi se težave umirile. Upoštevajte nefarmakološke ukrepe proti GERB-u: jejte večkrat na dan manjše obroke, ne jejte hrane, ki zmanjšuje tonus LES-a, ne kadite, ne nosite tesnih oblačil, dvigite zglavje za 25 cm in ne ležite s polnim želodcem oz. vsaj 2 uri po obroku.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close