Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) refluks/ezofagitis/gastritis

refluks/ezofagitis/gastritis

Dober dan,

Po mesecu konstantnega spahovanja sem se odločil, da grem na gastroskopijo, kjer je bilo ugotovljeno, da imam:
– refluksni ezofagitis stopnje B
– insuficientno kardijo
– pordelo in granulirano sluznico želodca
z diagnozo:
– gastroezofagealna refluksna bolezen z ezofagitisom :LAB
– kronični površinski gastritis

Predpisano mi je bilo zdravilo Controloc, ki naj bi ga jemal 8 tednov.
Včeraj pri zdravniku se mi je, verjetno zaradi same neprijetnosti gastroskopije, izmuznilo kar precej vprašanj, ki sem jih nameraval postaviti zdravniku. In zato prosim vas, da mi pomagate s kakšnim nasvetom ali dvemi.

1. Kaj dejansko pomeni moja diagnoza v smislu same ozdravitve, faktorjev, kis oa zato potrebni?
2.Ali sta način hranjenja in izbor same hrane res pomembna faktorja za ozdravitev poleg predpisanega zdravila? Če ja, kakšne diete bi se moral lotiti po vaše? Česa se moram izogibati v polni meri, česa malo manj oz. kako naj bi sploh zgledal moj jedilnik?
3. Zakaj je zdravilo Controloc boljše od npr. Ultopa oz. kakšnih drugih substitutov? kakšne so vaše izkušnje s tem zdravilom?
4. Ali se sme ukvarjati s športom med zdravljenjem, kaj je oz. ni priporočljivo?
Z kakršnokoli pomoč se vam najlepše zahvaljujem
M

Spoštovani!

1.Ozdravitev GERB-a je popolna.
2.Pomemben je izbor hrane in pogostost obrokov oz, njihova razporeditev. Jejte zdravo sveže pripravljeno hrano domačega porekla, predvsem pa manjše obroke. Zadnji naj bo vsaj 3 ure pred spanjem. Refluks povzročajo nekatera živila, kot so limona, paradižnik, čokolada, kava, močne začimbe, cvrtje in prežganje itd.
3.Obe zdravili sodita v skupino PPI, razlikujejo se po tem, kako hitro začne delovati, koliko časa deluje in kako se presnavlja oziroma koliko interakcij ima z drugimi zdravili.
4.Seveda se lahko ukvarjate s športom. Ne vadite s polnim želodcem, itak rajši jejte manj, boste imeli manj težav.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

še eno vprašanje:
Ali je normalno, da še danes, to je en dan po gastroskopiji, čutim neprijetnost, mogoče tudi rahlo napetost v trebuhu?

Drugače se vam pa najlepše zahvaljujem za vse odgovore.
Lp
M

Pozdravljeni.

Že nekaj dni me sili na bruhanje, včasih pojem veliko, včasih malo, je lahko žolčna kislina??

lp

Pozdravljeni!

Po gastroskopiji je lahko občutite dan ali dva napetost v trebuhu-zaradi zraka, ki ga apliciramo v prebavila med preiskavo.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Žal je premalo podatkov, da bi lahko odgovorila na vaše vprašanje. Ne vem zakaj ste najprej pomislili na žolčne kisline-ste po operaciji žolčnik? Imate grenek okus v ustih?

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni

nisem po operaciji žolčnika. pa nimam grenak okus v ustih. Samo vedno ko nekaj pojem mi gre hrana nazaj gor ali pojem veliko ali malo.

Pozdravljeni!

Najverjetneje imate hiatalno kilo in ob tem oslabljeno požiralnikovo zapiralko v spodnjem delu,zaradi česa pride do vračanja želodčne vsebine nazaj v požiralnik. Svetujem več manjših obrokov dnevno,zadnji obrok hrane mora biti dve uri pred spanjem.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close