Spoštovani,
mož je opravil 24 urno ph metrijo in manometrijo kjer mu je bil potrjen GERB. Na izvidu mu piše da gre za pomemben refluks DeeMester score51.Manometrija pa govori za nakazane difuzne spazme požiralnika, tlak v mirovanju je 6,5 mm kar je dosti pod normalo(14). Ker mu zdravnik ni pojasnil kaj vse to pomeni se obračam na vas in vas prosim za obrazložitev izvida.
Spoštovani!
Preiskava je potrdila refluksno bolezen požiralnika. Gospod potrebuje zdravila, ki vzdržujejo pH želodčnega soka nad 4, pri čemer je sluznica zgornjih prebavil dovolj zaščitena, da zaradi refluksa ne bo imel težav. To so inhibitorji protonske črpalke.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič
Spoštovani!
V dveh letih se mi je že drugič zgodilo, da odidem osebnemu zdravniku zaradi “nenavadnega” kašlja.
Zdravnik mi je obakrat takoj po poslušanju pljuč in pregledu grla povedal, da imam refluksno bolezen. Lansko leto mi je predpisal Nexium po katerem mi je bilo izredno slabo (bolečine v trebuhu, napihnjenost, zaprtost…). To leto mi je predpisala Nillar, ki ga kar nekako še prenašam, občasno pa imam tudi pri njemu podobne težave kot prej pri Nexiumu. Poleg kašlja, rdečega žrela in občutka suhosti v žrelu nimam nikakršnih drugih bolezenskih znakov (zgage, bolečin za prsnico ali kaj podobnega, kar bi nakazovalo na preveč kisline). Zanima me ali je zadosti, da je diagnoza postavljena le na podlagi anamneze, poslušanja pljuč in pregleda grla. Zdravnik mi je povedal, da moram zdravila jemljati zelo dolgo, jaz pa se bojim, da refluksa sploh nimam ter da jemljem napačna zdravila. Prosim za nasvet.
Pozdravljeni!
Kašelj je lahko znak GERB-a, ob tem pa ni nujno, da ima bolnik refluksne težave kot je zgaga, bolečine ali spahovanje. Vsekakor bi bilo v vašem primeru potrebno opraviti 24-urno pH metrijo, pri kateri lahko dokažemo kisli refluks tekočine in s tem potrdimo, da je kašelj posledica refluksa kisline.
V terapiji svetujemo zaviralce protonske črpalke v visokih odmerkih, zdravljenje je dolgotrajno.
Lp,Nataša Smrekar