Najdi forum

refluks

Pozdravljeni,

imam 30 let. Pred nekaj leti so mi diagnosticirali kronični gastritis z blagim refluksom. Pred nekaj meseci sem imela gastroskopijo, kjer niso bile videne spremembe oz. poslabšanje.

Žal sem v zadnjem mesecu doživela stres, ki je pripomorel k temu, da sem imela sprva želodec kot kamen, nato pa mi je pričela hrana “riniti navzgor”. Takoj sem pričela jemati zj. 40 mg Nolpazo, ki mi popolnoma nič ne pomaga, jemljem jo 3 tedne. Želodec me je pričel peči po vsakem obroku, tišči me v grlu, občasno peče in tišči me za prsnico. Prej nisem nikoli poznala tega občutka.

strah me je, da se to ne bo nehalo in pričela sem razmišljati, ali se pri tej bolezni da operativno pomagati.Bojim se, da bi prišlo do razjed.
Razmišljam, da bi me splošna zdravnica zopet napotila k gastroenterologu. Sama meni, da mi ne bodo znali kaj bolj pomagati, razen z zdravili, ki jih itak že jemljem.

Lepo bi vas prosila za mnenje.

Spoštovani!

Če 2 tedna zdravljenja s PPI ne pomaga, je smiselno narediti gastroskopijo, da se ugotovi vzroč neučinkovitosti terapije. Regurgitacija hrane je znak ohlapnosti spodnjega požiralnikovega sfinktra. Ta nastane zaradi različnih razlogov, tudi zaradi stresa. Potrebno je zmanjšati stres predvsem z nefarmakološkimi ukrepi, kot je avtogeni trening, progresivna mišična relaksacija, joga ipd.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close