Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Referenduma ne bo?

Referenduma ne bo?

A je res kar se govori, da referenduma sploh ne bo?

Andrej

Tole sem pastal z http://www.slowwwenia.com

LJUBLJANA – Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa je na predsednika vlade in državnega zbora, Janeza Drnovška in Boruta Pahorja, ter vodje poslanskih skupin naslovila “pobudo za spremembo novele zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo”. Pozivajo jih, da “omenjeno zakonsko novelo po hitrem postopku umaknejo” in navajajo, da bi s tem referendum, od katerega nas ločuje manj kot mesec dni, postal nepotreben, za denarna sredstva, ki so zanj predvidena, pa pobudniki predlagajo, da se namenijo za zidavo nove pediatrične klinike v Ljubljani.

jaka

Enkratna novica, ideja pa je tudi dobra, da se stvari v zvezi s pediatrično kliniko končno premaknejo iz mrtve točke. Sicer pa, kolikor poznam politike, verjetno ta pobuda ne bo sprejeta. Definitivno pa navijam za to.

zakaj misliš, da ne bo sprejeta pobuda? Kdo pa ima koristi, da to nis sprejeto in bi se ta denar porabil za kliniko.

Ni mi jasno

jaka

A slučajno veš za kakšno pametno stvar, ki so jo naši politiki naredili? Jaz se namreč ne spomnem! Če hočejo referendum, bo ta zagotovo, pa naj bo še tako nesmiseln in mu bodo nasprotovali večina Slovencev, zdr. stroka in pravniki.

demokracija terja svoj davek….in tako si npr.lahko vsaka stranka “zaželi” malo ponagajati vladajoči oblasti…..500 milj. SIT ni tako malo denarja in vladajoča koalicija bo morala svoj proračun malo spremeniti….Janša in Bajuk se pa hehljata za vogalom…a smo jih a…..pa to še ni vse,boste videli koliko takšnih referendumov še bo,samo da ne bo denarja za pametne stvari,samo da bosta nagajala….no če bosta Janša in Bajuk tako nadaljevala,potem upam da na naslednjih volitvah ne bosta prestopila praga 4% in tudi praga parlamenta ne…..sicer pa živi bili pa videli…..

Joze, zakaj taksni ljudje , kot ti ne kandidirajo za ministre ?Mislim, da bi imel kar nekaj pristasev oz. podobno mislecih ljudi, ki bi oddali svoj glas zate.Bi v parlamentu naredil pravo zmedo..

Lp Mojca

Mojca se strinjam! Očitno Jože pozna samo eno opcijo, vse ostale pa po njegovo škoda da so.

Ja dragi Jože, saj samo ta vzvod – referendum ostane ostalim, ki niso večina! A nam niso trobili, da je v Sloveniji sedaj po l.90 demokracija dobila svoje državljanstvo? Kdo, da je kriv?

Ne ta dva, ki jih ti obtožuješ! Krivi so tisti, ki imajo škarje in platno v svojih rokah. Sprejemajo zakone kot njim paše, brez razprav ali vključevanja stroke. Saj razen njih nima nihče nobene moči. Ko pa poizkušajo drugi to preprečiti, ali vsaj sodelovati v razpravi, so pa takoj črne ovce oz. bi jim eni prepovedali vstop v parlament. Majšina je manjšina, toda če je nekomu ta odveč (kot pravi Jože), potem to ni več demokracija, ampak nekaj drugega, kar smo že poznali.

Jože
Takšne kot si ti prav gotovo potrebujejo na Kitajskem, Kubi , Iraku, Iranu ali morda še kje, v Sloveniji prav gotovo ne. Na politiko se prav nič ne razumeš, saj veš “le čevlje sodi naj…”

no ja,saj imate prav….tale referendum je res zelo nujen in upam,da bo vsaj uspel…da ne bo potem še eden,pa še eden………ker si želim,da bi namesto teh referendumov že enkrat spravili skupaj kakšno pediatrično kliniko,pa onkološko,pa………….imejte se lepo…..grem mesit kruh-črn zdrav kruh za otroke in odrasle,ker moramo ostati zdravi,ker nimamo pediatrične klinike in onkološke tudi ne…povsod je gužva,ni postelj…ni prostora…….ja,da bi vsaj uspel tale referendum……aja saj res,skoraj bi pozabil,tudi jaz zarežem v kruh predno ga dam v peč KRIŽ in ne PETEROKRAKE ZVEZDE……..;-)

Dosti imam teh biotehnoloshih zlorab! Se kdo od ‘ta pametnih’ sploh kdaj vprasa, kaj taksna in drugacna ‘poigravanja’ pomenijo za otroke, za prihodnost?!
Kako se bo pocutil otrok, ustvarjen na hladen nacin in nacrtno dolocen? Kam bodo taksne neumnosti pripeljale clovestvo?

Hm,hm, se oproščam Jože, o verodostojnosti zadnje izjave (prekrižanje kruha), sem v resnih pomislekih z ozirom na prejšnje izjave, ki ne pristojajo človeku, ki ima širok pogled na svet, ampak prej “plašnice” (take kot napr, konji, ki gredo samo v eno smer).

Vsem, ki ste kresali mnenja na to temo PRIPOROČAM, DA SI PREBERETE PISMO “ŽELJE “NA FORUMU O MED.OVER.NET.

Tako boste (upam) spoznali, da je ta referendum mnogo več, kot le odločitev o umetni oploditvi samskih žensk. Novela ureja uvoz spolnih celic (nanje čaka prb 400 parov!!), ustanovitev semenske banke itd…Na žalost, pa je ta referendum le preskus moči (ubistvu ima Jože zelo, zelo prav!!) političnih strank.

Ko že govorimo o oplojevanju samskih žensk, bi rada podala še svoje mnenje oz. argumente ZA sprejetje te novele:

1.) v preteklosti so v Sloveniji že oplojevali samske ženske (vir: dr. Vasja Cerar)
2.) statistično dokazano bi si tak način izbrala MANJ KOT 1 samska ženska letno!!
(Vsaka ženska, ki je šla skozi postopek um. oplojevanja vam bo povedala, da je postopek boleč in neprijeten)
3.) Kaj je bolje za otroka: da se rodi 100% zaželjen mami, ki bo zanj skrbela, ga imela rada ALI roditi se v družino, kjer je prepir, pretepanja, droga oz. materi samohranilki, ki je svojega “oplojevalca” spoznala na kakšni vaški veselici in ga nikoli več ne videla…??
4.) Kaj je z ženskami, ki so bile npr. posiljene, nadlegovane v mladosti in si sexa preprosto ne želijo oz. se ga bojijo?
5.) Vsi argumenti v stilu “kako se bo počutil otrok, ki ne ve kdo je njegov oče…” so zame brezpredmetni, saj veliko otrok, ki so bili spočeti po “naravni poti” tega ne ve… Včasih še ženske same (na žalost) ne vedo zagotovo kdo je oče njihovega otroka.
6.) Vsem mladim ženskam pa v razmislek še tole: Kako ste lahko prepričane da ne boste čez nekaj let same samske z veliko željo po otroku? Boste na led speljale kakšnega nič hudega slutečega moškega in ga izkoristili kot “oplojevalca”? Pomislite na spolne bolezni!
7.) DELITEV NA SAMSKE ŽENSKE IN “OSTALE ŽENSKE” JE DISKRIMINACIJA!!!!

Hvala za pozornost in prosim premislite, kaj boste obkrožile na referendumu. Ne pustite, da o vaši prihodnosti odločajo drugi ljudje!!

Na začetku govorite o 400 PARIH, ki čakajo na umetno oploditev, to razpravo pa nadaljujete zgolj v utemeljevanju “za” umetno oploditev samskih žensk. Kot sem že nekajkrat povedala, ni pravično, da se bolezen obravnava enakovredno z zdravo žensko, ki iz nekega njej znanega vzroka ne želi oploditve po naravni poti. Teh 400 nesrečnih parov je nekaterim IZGOVOR, zakaj naj bi bilo pravično na referndumu glasovati “za”.

Če bi bili nekateri pošteni v pomoči tem parom, bi to rešili ločeno, kot se rešujejo druga “bolezenska” stanja, ne pa da se zaradi peščice žensk (sami ste navedli, da jih je celo manj kot 1%) dviguje tak prah in deli prebivalce na dva pola. Še vedno trdim, da je nekdo namerno podtaknil reševanje tega 1% v tako občutljivo večino. Spodneslo mu je pa samo zato, ker so določeni sprevideli (politični?) manever in zagnali vik in krik.

Te stvari se ne morejo obravnavati skupaj! Pare, ki čakajo, ni pravično, da se uporablja kot “agitprop” za prepričevanje glasovanja volivcev “za”. Zdrave ženske ali bolne (ali bolan partner) naj bi bile s to novelo pred zakonom enake, v kolikor pa hočete dokazati, da to ni pomembno, potem je TO diskriminacija žensk.

In še za konec. Ne vem od kje vam ideja, da je vedno otrok pri samskih ženskah 100% zaželjen. Mar mislite, da smo ostali, ki pa živimo v parih sami pijanci, pretepači, da zlorabljamo otroke, da so se rodili po nesreči in zato nezaželjeni? Pa tudi na veselicah ne posiljujejo kar povprek!

Oprostite, a to vse skupaj mi zveni zelo antimoška propaganda.

To je samo moj komentar na vaše “argumente”. Vsak pa bo presodil sam in sam ustvaril svoje argumente za tisto, za kar bo glasoval.
Vse tole pa nikakor ni prepričevanje z moje strani, da nimate prav ali da imam jaz. Vsak si razlaga po svoje, a ne?

živju urša,

če bi pozorno prebrala moj prispevek, bi opazila, da sem POUDARILA da bom argumentirala SVOJE razloge za. Mislim ,da uvoz spolnih celic in ustanovitev semenskih bank ni sporen za večino ljudi in zato ne potrebuje dodatnih utemeljitev. Žal je tako, da se v mediji pojavlja le ta (t.i. samske ženske) segment novele, zato sem ji tudi namenila vso pozornost.

Da se razumemo, vsekakor se mi zdi, da je referendum “DENAR VRŽEN ČEZ OKNO”. Vsekakor bi bilo koristneje, če bi denar namenili pediatrični kliniki, onkološki kliniki … Na žalost pa narava javnih financ omogoča 500 mio sit za referendum (ćeprav le ta ni bil predviden v proračunu), ne omogoča pa tolikšna sredstva za prej omenjeni naložbi, ker pač nista bili predvideni v proračunu.

Nikakor nisem hotela napisati, da vsi otroci, ki imajo oba starša odraščajo v nefunkcionalnih družinah (navsezadnje sem sama imela – in še imam- čudovito otroštvo z obema staršema. Lahko bi rekla, da sem celo bolj navezana na očeta, in si težko predstavljam življenje brez njega. Na žalost pa poznam preveč dvostarševskih družin, kjer je vse narobe.) Mislim, da pa se lahko strinjava, da bo otrok ženske (samske ali ne), ki se odloči za tak postopek, res zaželjen. Težko si predstavljam bolečine, dopuste, bolniške in nenavsezadnje tudi denar (Zavod plača le nekaj poskusov) čeprav si otroka ne bi želela.

“For the record” naj povem, da moških ne sovražim, celo zelo so mi všeč;)

lp,
mojca

Hallo Mojca!
Glede denarja, mislim, da smo si nasplošno edini, da bi ga pediatrična in onkološka klinika, krvavo potrebovali. Toda, ta referendum jaz razumem samo kot poslednje sredstvo, ki ga ima v rokah nekoalicija (čeprav je podal vlogo za referendum neodvisen
volilec s sopodpisniki). Narobe je samo to, da se je nekomu zdelo fino in eleganstno pridružiti (utopiti) želje in potrebe manjšine žensk (1%) k sorazmeroma velikemu odstotku zdravljenih žena in mož zardai neplodnosti. Tu jaz vidim ves problem. Če me vprašate, ali sem za umetno oploditev parov (ki imajo telesne težave), sem takoj za. In enakega mnenja je še veliko ljudi, ki jih poznam.

Nisem pa mislila, da sovražite moške. Samo s tako gorečnostjo je napisano vse v bran samskih žensk, da sem pač dobila občutek, da le ti sploh niso potrebni (no,ja,razen za proizvodnjo semenčic).
Zato sem se že ob pisanju opravičila, ker sem pač tako razumela.
Vedeti pa moramo vsi, da je med nami tudi mnogo žensk, ki pa res sovražijo moške predstavnike.

Naj zaključim: celoten postopek, tako kočljive zadeve je bil speljan “na horuk”, na željo in z realizacijo ene politične opcije. brez možnosti debate in (proti)argumentiranja. Hoteli so stlačiti skupaj hruške in jabolka, kar pa so nas že v osnovni šoli naučili, da to dvoje ni isto.Lp Urša

In v tem primeru, bi bil denar koristno izkoriščen. LP John

New Report

Close