Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Ref. vrednosti za prosti testosteron

Ref. vrednosti za prosti testosteron

Pozdravljeni!

Zanima me referenčna vrednost za prosti testosteron, ki je bil merjen na inštitutu. Žal na izvidu tega podatka ni pisalo, osebni zdravnik pa ga ne ve.

Lp

Spoštovani!

Referenčne vrednosti za prosti testosteron so od 49 do 112 pmol/l.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Jaz sem ga imel 126. Na izvidu je tudi pisalo, da naj se zglasim na ponovno meritev (mimogrede je bil marker HCG normalen za moškega).
Sedaj me zanima, kako je to možno, ko pa imam s-holesterol 2.25 (spodnja referenčna vrednost je 4) in trigliceride 0.6 (spodnja referenčna vrednost je 0.7). Slednje sem namenoma hotel dvigniti s srednje verižnim trigliceridom 100g dan (MCT olje) in tudi retinoidom vitamina A, pa ni blo odziva. Ščitnični TSH je normalen (ali je vseeno lahko T3 povečan?). Mimogrede tudi poraščenost je na ravni kakšnega 13 letnika.

BUMP

Spoštovani!

Serumske ravni holesterola nimajo neposredne zveze z ravnjo testosterona. Če je TSH v mejah normalnih vrednosti gre za normalno delovanje ščitnice. Tudi poraščenost ni v direktni povezavi z ravnjo testosterona v serumu.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Zanima me, kakšna je povezava s nizkim holesterolom in eksogenim testosteronom. Ali bi bil efekt tega manjši zaradi manjših lipidov v krvi?

Ali je lahko posledica nizkega holesterola in trigliceridov, slab dražljaj oz. odzivnost telesa na inzulin?

Povezave med nižjimi vrednostmi serumskega holesterola in eksogeno vnešenim testosteronom ne vidim, prav tako ne med količino triacilgliceridov in eksogenim testesteronom.

Ob zmanjšani občutljivosti insulinskih receptorjev na insulin je zmanjšan vstop glukoze v celico, prenos maščob v celico pa običajno ni moten. Diabetes tipa 2 s hkratno zmanjšano občutljivostjo na insulin običajno opažamo pri debelih osebah, stanje se pogosto popravi, ko človek shujša. Stanje je torej ravno nasprotno.

Kemično holesterol uvrščamo med maščobe, kamor uvrščamo tudi trigliceride in hilomikrone. Skupaj s fosfolipidi je holesterol eden osnovnih gradbenih elementov celične membrane. Je eden izmed nepogrešljivih in odločilnih dejavnikov rasti celic in njihovega normalnega delovanja v človeškem organizmu.

Holesterol predstavlja predstopnjo najpomembnejših petih steroidnih hormonov, brez katerih življenje ni možno.

Ti hormoni so:
· glukokortikosteroidi v nadledvični žlezi
· mineralokortikosteroidi, prav tako v nadledvični žlezi
· androgeni v testisih
· gestageni v rumenem telesu jajčnikov in
· estrogeni v jajčnikih

Holesterol je v telesu v dveh oblikah:
· v nevezani, v tako imenovani »prosti« obliki ali
· v vezani obliki kot ester, vezan z maščobnimi kislinami
Telo dobiva holesterol na dva načina. V telo prihaja s hrano, kar imenujemo eksogeni holesterol. Nastaja pa tudi v celicah (endogena oblika), kar v največji meri poteka v jetrih.
Velik del holesterola se v jetrih razgradi v žolčne kisline in se z žolčem izloči iz telesa. Žolčne kisline so nujno potrebne pri vsrkavanju življenjsko pomembnih maščob iz tankega črevesa v telo.

Od celotne količine holesterola, ki je v telo prišla s hrano, se v tankem črevesu skozi drobno kapilarno žilje v telo vsrka približno ena tretjina, do največ ene polovice. Ostali holesterol neuporabljen z blatom zapusti telo.
Običajne vrednosti celokupnega holesterola v serumu so 3,1 do 5,2 mmol/l, triacilgliceridov pa med 0,1 do 1,8 mmol/l.

O natančnih biokemijskih mehanizmih nastanka, metabolizma in delovanja testesterona in sintetičnega testesterona si lahko preberete v članku dr. Joška Osredkarja:

Mehanizem delovanja androgenov in androgeni receptorji:

Testosteron in njegov 5a-reduciran metabolit DHT sta glavna biološko aktivna androgena. Celice, ki se odzivajo na ta dva hormona, vsebujejo specifične receptorske proteine. Čeprav so učinki androgenov tkivno specifični, pa so prve stopnje delovanja enake kot pri drugih organih in podobne ostalim steroidnim hormonom. Dolgo časa je veljala teorija, da se proces začenja z vstopom androgena v celico, kjer se veže na specifične plazemske receptorske proteine, in da se nastali kompleks hormon-receptor v naslednji fazi aktivira in se prenese v jedro, kjer sproži sintezo DNK. Kasnejše raziskave pa so pokazale, da se steroidni receptorji nahajajo izključno samo v jedru celice. Kakorkoli že potekajo prve stopnje, se kompleks hormon-receptor v jedru veže na kromatin. Ta interakcija vodi do transkripcije specifične informacijske RNK. Translacija steroid specifčne mRNK na poliribosome predstavlja sintezo genskih produktov, ki jo nadzorujejo androgeni.

Metabolizem maščob je zelo kompleksen in ima močno genetsko podlago. Mnogi mladi ljudje posegajo po anabolikih (zlasti anaboličnih androgenih steroidih) oz. prehranskih dodatkih ob popolnem nepoznavanju biokemijskih procesov v človekovem organizmu. Na osnovi posameznih laboratorijskih parametrov tudi slučajno ne moremo vrednotiti zapletenih biokemijskih mehanizmov, ki so uravnavani s številnimi sistemi.

Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Torej ne drži teorija, da se “testosteron poveže z receptorji znotraj mišičnih celic. Receptorji pa nato transportirajo molekule testosterona k celičnem jedru. Ko se androgenski receptor spoji s testosteronom, odigra vlogo kurirja , ki sporoči DNK katere beljakovine naj začne proizvajati” ?

Androgeni anabolični steroidi se uporabljajo v športo za dvig hematokrita in večjega power out-puta mišice, ki je zgolj posledica treninga. Torej omogočajo hitrejšo regeneracijo, da lahko športnik več in bolj intenzivno trenira.

g. Osredkar je za moje pojme velik strokovnjak, vendar deluje v povezavi s posamezniki, ki se na vsakih toliko casa odlocijo suspendirati koga izmed sportnikov (ker le ti preveč opzarjajo na napake in korupcijo). g. Osredkar je torej tako kot vse anti doping organizacije samo orodje v rokah kapitala, da se kaže šport brez dopinga. Če bi vsi vedeli koliko je doping prisoten in kaj vse je doping (ne samo AAS to je samo 5% vsega), potem ne verjamem da bi kdo sploh prišel na ogled finala lige prvakov kaj šele olimpijske igre.

Mimogrede bi še vprašal, kako zdravite v Sloveniji klinenfelterjev sindrom, ko pa ni ustreznega zdravila? 🙂

Lp

Slednje tudi mene zanima?

Klinefelterjev sindrom zdravijo simptomatsko, glede na motnje, ki se pojavljajo.
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close