Najdi forum

redoks jednadžbe

Pozdrav, možete li mi objasniti rješavanje redoks jednadžbi? Možete na primjeru nastanka magnezijevog nitrida.

Draga Branka,
za pravilno rješavanje redoks jednadžbi potrebno je razumjeti što su to zapravo redoks procesi? Oni prikazuju redukcijsko – oksidacijske procese. Isto tako savjetujem vam da temeljito proučite što je to redukcija, a što oksidacija i da te procese možete prepoznati u jednadžbi. Na žalost, za opširnije objašnjavanje ovakvih jednadžbi teško je objasniti ovim oblikom komunikacije. Za detaljnije informacije možete mi se javiti putem e-maila.

razumijem. Možete li mi pomoći oko redukcije i oksidacije? kako mi je najlakše zaključiti koji je proces u pitanju? mogu li to na način da pratim da li se onaj mali broj iznad svakog atoma povećava ili smanjuje??

Draga Branka,

taj broj se naziva oksidacijski broj i svakako ga koristite jer vam on pomaže u izjednačavanju redoks-reakcija. Postoji niz pravila za određivanje oksidacijskog broja i vjerujem da su vam ona jasna.
Ako se oksidacijski broj nekog kemijskog elementa u reakciji SMANJUJE, to znači da atom/ion/molekula prima jedan ili više elektrona (elektroni su negativno nabijene čestice), a takav proces primanja elektrona se naziva REDUKCIJA. U suprotnom, ako kemijski element POVEĆAVA svoj oksidacijski broj u kemijskoj reakciji, to nam pokazuje da atom/ion/molekula otpušta negativno nabijene elektrone, a takav proces nazivamo OKSIDACIJA.

Onda u onom mom slučaju, reakciji nastanka magnezijvog nitrida gledam posebno za magnezij i posebno za dušik? Znači baziram se samo na atome u spoju? Magnezij bi onda ulazio u oksidaciju, a dušik u redukciju?

Gledate što se dešava u reakciji sa svakim kemijskim elementom. U navedenom primjeru, dobro ste odredili. Sljedeći korak vam je pravilno napisati parcijalne jednadžbe za oksidaciju i redukciju, izjednačiti broj elektrona i na kraju zbrojiti parcijalne jednadžbe. Tek tada ste riješili redoks-jednadžbu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close