Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje redim se

redim se

Leto in pol se že zdravim zaradi ščitnice – z eltroxinom. Zadnji izvidi 2 meseca nazaj so bili v mejah normale. Problem pa so kilogrami. V letu pred postavitvijo diagnoze sem se zredila za 10 kg, zdaj ko se zdravim pa teža kar narašča, tako da imam še 6 kg več. Moj BMI je že 28. Zaradi navedenega sem zelo nesrečna, počutim se, kot da bi plezala v hrib s 50 kg utežjo na nogah. Celo leto sem bila zelo aktivna v fitnesu, tudi bašem se ne, kilogrami se pa nabirajo. Zdaj sem kar malo obupala, zadnje mesece sem kar doma ( še psihično sem na dnu). Tudi znancem mi je odveč razlagati, kaj se dogaja z menoj, skaraj vsak se vtakne v moje kilograme. Imate kakšen nasvet, ali vsaj tolažbo?

Spoštovani!

Pri vas gre za verjetno za hipotirozo. Prejemate Eltroxin, glede na to, da so izvidi normalni je odmerek verjetno primeren in presnova urejena. V tem primeru je pridobivanje telesne teže pripisati prevelikemu kaloričnemu vnosu hrane. Priporočam, da skušate objektivizirati koliko kalorij dejansko zaužijete dnevno. Nekatere kuharske knjige in priročniki vsebujejo tabele iz katerih lahko razberete kalorično vrednost posamezne hrane in tako si lahko izračunate število zaužitih kalorij. Upoštevati je potrebno tudi kalorije zaužite s pijačo. Za osnovne presnovne procese telo potrebuje približno 1 kilokalorijo na kilogram telesne mase na uro ( to je pri 60 kg težki osebi približno 1500 kilokalorij). Za lažje fizično delo je potrebno dodati 15 do 20%. Če dnevno ne boste presegli izračunanega števila kalorj verjetno ne boste pridobivali na teži, za redukcijo pa bo potrebna dodatna fizična aktivnost ali zmanjšan vnos (najboljše oboje).

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close