Recite NE polževim vsadkom!
Vaš otroček je še bolj.
V njegovi glavici se dogajajo do 4 leta tektonski premiki. Možgani mu dozorevajo, vzpostavljajo se nove zveze v njih, uči se govora, usvaja besedni zaklad, komunicira z okolico..
Dosegel bo ustrezno izobrazbo in se bo lahko kosal z vsemi na trgu dela.
Ne pa da se bi šlepal na to, da podjetje dobi boniteto ker zaposli invalida.
Kdor tega svojemu otroku ne privošči je kot nekak kriminalec.
Otroku moraš namreč privoščiti najboljše, in to je da mu omogočiš najboljše možnosti v lajfu.
In da možnosti ima, starši mu jih pa ne privoščijo,,, beda
Tu je tipičen primer kako psihične prepreke oz fiksne ideje človeku in njegovi družini škodijo.
Npr če sem jaz gluh in se tega ne sramujem, zakaj bi se moj otrok?
Če sem jaz preživel kot gluh, zakaj moj otrok ne bi?
Kaj bodo pa drugi iz geta rekli?
Kaj pa če se mu med posegom kaj zgodi?
(a če gluh hodi naokoli pa nima tveganja npr da ga avto povozi, ker ne sliši?)
Ja, človekova psiha je lahko človeku največja ovira, da doseže najboljše.
Začeti je treba pri sebi.
Malo sem pokukal na getovski forum v svetu tišine.
Kakšna sreča (čeprav se zadeva že umira) v idilični dolinici med našimi.
Nikakršnega prepiha. Dež nikoli ne pade, vedno sije sonce.
Sam imam raje prepih in odprto pokrajino v svet
Glava v pesku in prepričevanje prepričanih in izmenjava izkušenj med člani.
Se pa umirja.
Ker ni prepiha.
to kar zase govori! beda je to če kdo vsiljuje otroka PV. pomisliti je treba na to da je drugačen od vrstnikov, in kako bo počutil kasneje, ko bo odrasel. veliko takih poznam, izolirani so in nesrečni, ker niso med gluhimi, ker ne poznajo in ne hodijo v društva. biti med gluhimi in si med seboj pomagati je the best. večina takih nima sreče, žal.
Ja, ste tudi taki na Svetu.
In očitno drži, da gre s svetom in novimi generacijami glede na nekatere človeške parametre zelo navzdol.
Pač, postali ste POTROŠNIKI.
Vsak od nas ima svojo intelektualno širino in globino.
Vsak (manj ali bolj) razmišlja s svojo glavo, na bazi svojih izkušenj.
Kar je še, je odprtost do tujih mnenj, nasvetov in razlag.
Smo eni, ki če vidimo, da je nekaj bolje, da je nek argument logičen, prilagodimo svoj pogled.
Ste drugi, ki se vas nič ne prime, pa kakršen koli argument bi vam navedel.
“otroku VSILJUJE PV”:
a če želiš otroku kar meniš da je zanj bolje, mu vsiljuješ?
koliko kritičnosti in predvsem pogleda nazaj in predvsem naprej ima lahko otrok od 1,5 do 7 let star?
tepec je kdor 100% gradi na zdravosti presoje maloletnega otroka.
Tu smo starši, ki naj bi vedeli, kaj je življenje in kakšne so potrebe.
Čim si gluh ali slabo slišoč, SI DRUGAČEN od večine ljudi.
Tega ne moreš menjat, če imaš vsadek, če imaš slušni aparat ali pa če ostaneš v getu totalno gluhih, odvisnikov.
(pa ne odvisnikov od drog, ampak odvisnikov od miloščine, usmiljenja, subvencij, sociale, loterije, fiho, ređe, pa planincev, košarkarjev..)
Dnarja za socialo in ostarele pa tudi za zdravstvo bo vedno manj.
Tle bi pa eni bluzili in se zmišljevali.
Kdo so ti “vrstniki”? A so to vsi otroci ali otroci in naglušnega ali gluhega geta?
Sam bi svojemu otroku želel, da so mu vrstniki vsi otroki ne pa zgolj iz geta.
Izoliranih, nesrečnih, depresivnih, neuspešnih je ogromno tudi med slišočimi, ne le med vsadkarji.
Zase lahko rečem, da sem kot gluh postal blazno skromen, in zdaj ko lahko slišim, če hočem slišati (si nataknem aparat, ker vsega NOČEM SLIŠATI. Nočem slišati kar mi ne paše, in ne želim si duha obremenjevati z človeško slamo in bdo. Tu imam bistveno prednost pred ostalimi slišočimi: če hočem slišim, če nočem, dam aparat dol in sem svoboden. Ko se pa gre za trg dela, sem lahko v prvi vrsti. Da ne rečem kako se mi to finančno pozna.), mi že to, da lahko slišim glazbo, poslušam poročila, intervjuje, poslušam vzdihovanje mlade bejbe, sodelujem v poglobljeni debati, pomeniOGROMNO:
In ni mesta za depresijo.
Nikakršne potrebe ne čutim za druženje v getu.
Če me gluhi NE POTREBUJEJO, ni moj problem.
Svoj dolg do njih izpolnjujem s svojimi posti, da skušam vpliati na širino in nivo njihovih pogledov. Pa ne pričakujem da bi dosti zaleglo.
Enih se nič ne prime, pa so to tako gluhi kot slišoči.
Prime se jih šele, ko pridejo v breizhodni položaj.
Takrat pa je le čas za zvonenje pr farni cerkvici, kar pa ne pomaga dost.
Če nekolu ena reč fali, mora vse ostale svoje danosti razviti do vrhunca. In z vsadkom, to ni omejeno le na košarko, smučanje in balinc.
tebi je to lahko reči, saj nisi opazoval druge gluhe otroke in odrasle s pv. verjamem da jim gre bolje v šoli, na faksu, ampak ko konča in ima diplomo, kje bo pa sedaj? tako se konča, da je vse fajn. če ne razumeš bistva gluh z gluhim, ti sploh ne, saj itak tudi drugi rabijo sebe enake, naprimer gluhi v družbi z gluhimi, invalidi z invalidi,… več skupnega imajo, to jim je v pomoč da sprejmejo sebe. to želim povedati, da ne bi bili gluhi izolirani, ko bodo odrasli!
Diploma še ni nič.
Je pa izhodišče. In od človeka je v znatni meri odvisno kako bo po diplomi v lajfu uspel. In seveda tudi od tega iz česa je diplomiral.
Pol misliš, da invalid za neinvalida (neinvalid le zaenkrat), da gluh za slišočega (slišočega trenutno) ne more biti zanimiv in dobra družba?
A je tvoja edina in glavna značajska poteza da slabo slišiš?
A nimaš neke osebnosti, značaja etc?
Sam menim, da ni samo sluh oz invalidnost je še dosti drugega. Kar je pomembno.
Pa ne mislim le na zunanji videz oz kao lepoto, trenuten videz. Minljiv videz, podvržen starajnu.
Kaj pa značaj in vse ostalo?
A se ti zdi, da te slišoči ne bi mogel razumet in da bi bila zanj slaba družba?
Samozavesti ti manjka in fajterstva.
Zunaj so gluhi bolj samozavestni, npr v ZDA.
Robert, vsaka mu čast, ima npr slišočo ženo, in hčerki slišita.
In ne čuti se nič manjšega ali slabšega zaradi sluha.
Ne pusti se natepavat, zato ima težave s svojim društvom gluhih, ker tam od članov pričakujejo da so hlapci ponižni, sluge.
On se pa ne da.
In njegov način je pravilen ne pa hlaščevsko lizunstvo, da dobiš kako drobtinico ali oglodano kost z bogato obložene mize.
Verjeti je treba vase.
Posnemaj ga. Bodi samozavestna.
Sem že enkrat rekel da bi morali psihologi krepit samozavest gluhih otrok ( tu ne mislim agresivnost, fizično) ampak da zaupajo vase, se postavi zase in pogumno zajadra v svet življenja.
Psiha je človeku namreč lahko največja ovira, večja kot vsa okolica.
Če sama misliš da si manjvredna, ne pričakuj da te bodo drugi cenili.
Pa brez zamere prosim, ker to pišem dobronamerno.
Ja.saj sem samozavestna, ampak opažam pri drugih da jim to zelo manjka. verjetno bi pri tem mogli starši kako krepit pri samozavesti. ker so pri slišečem svetu gluhi seveda manj samozavestni, tudi s pv. mogoče pa samo jaz vidim take, s pv, da so nesrečni, 5 jih poznam, verjetno je to slučaj. bomo pa videli čez nekaj časa, ko so sedaj poplave otrokov s pv, kako bodo živeli ko bodo odrasli.
Miha,se strinjam z tvojim postom….
Žal mene več niti ne zanima kaj se dogaja v MS društvu..)
Pred kratkim sem se ustavil na pijači,ki me je povabil zelo znana gluha oseba Šebjan Damjan,kjer je povabil še nekatere gluhe člane tega društva!!
Po njihovih informacijah je društvo postalo “pretepaško” društvo in čedalje več gluhih in naglušnih odhajajo….
Sam sem povedal,da mene ne zanima več kaj se dogaja ampak gremo po novi poti in sicer proti ustanovitvi novega društva saj sam ne želim,da bi gluhi bili večno žrtve….
In danes so gluhi končno prišli k sebi tako,da lahko vsem v Sloveniji napišem,da je 80% verjetnosti,da bo prišlo do ustanovitve društva….
Maščevanje proti vodstvu društva(Gornjec,Maček,Vadlja) BO!!
Lep pozdrav!!
Upam,da se boš včlanil v naše novo društvo(če bo do tega prišlo)!!
Pozdrav Miha….
Te majice so delali v Maroku in ne pri nas v Muri!!
Kdo je bil “izumitelj” te majice pa žal ne vem….
Obenem pa me zanima kaj se dogaja v Luki Koper in kaj pravzaprav dela vaš župan g.Boris Popovič,ki je kar “reden” gost sodišča??
In kaj si mislijo prav Vi meščani o sedanjem županu in ali boste še naprej izvolili za g.Popoviča ko bodo spet volitve??
Pozdrav!!
O tem kaj se dogaja v(in ne NA) murskosoboškem društvu ne komentiram na forumu in niti ne vem kaj se danes sploh dogaja….
Nekaj so mi povedali “legende” društva kaj je bilo,sam pa sem že vse omenil,da mene ne več zanima!!Vsekakor me pa zanima kaj je bilo takrat ko si bila v društvu,o tem pa če se da nekje na kavici….!!
Lp
Majce si je kao omislil vaš prokurist v muri.
Pa smo jih mislili nabavit, zdaj pa ne vem. A naj podprem sužensko delo ind elo otrok v maroku? Zgolj ker je poceni?
Ste imeli zadnjič izlet iz mure v Lj. Sem videl da imete za šefa sindikata nekega silaka, a je bil boksar?
Mihelj je iz druge občine, ni pod popatom.
Nadalje mihelj ni množica, on je samostojna oseba. Ni nek ovček v butalski čredi.
Gospod P je toplejše krvi in toplejše vzgoje.
Pa ni slab, slabiči so ostali v občini.
Ofce ne morejo brez pastirja. In zakaj ne bi fant zagrabil pastirski prestol ki se mu je ponujal.
Je lastnik kafičev pa nogometnega kluba (tako pridobiš sloves med folkom, ne pa tako da si npr dober učitelj, zdravnik, inženir…)Kafič morš met pa šport.
Raj ne napišem, da me ne bi kdo preganjal pri tretji veji. Mutnost ni argument. To (megla) je argument le na RTV slo. Npr pr gospe RP.
Kdor ima tako toplo kri, in jajca gredo zraven, je rojen direktor, župan, politik, lastnik, precednik…
Pač stoletja selekcije ustvarijo narod gazd in narod slug.
Kaj fakulteta, doktorat, znanje, samokritičnost, kri je važna in jajca.
Skratka, z jajci se več doseže kot z glavo.
Si drzen, freh, rad tvegaš, posebno če ni tvoje in ne nosiš nobenih posledic, in si lahko uspešen.
A le med nami. Dol so vsi taki, in med samimi gazdami tud on ne bi prišel tako dalec.
Tu pa le kihne in na vsi slovenski istri je potres.
Dokler je kje jemati seveda. (prodaja delnic podjetij, dajanje koncesij, prodaja zemljišč..) In daš folku (za njihov dnar) kruha, iger, kako šolo, cesto etc, in so vsi nori nate. In te volijo. Seveda će znaš potegneš kak procent še ti in ostali iz bratovščine.
Ja, največji um za trubarjem v slo je bil milčinski, avtor butalcev. Ta je pogruntal do dna slovenijo in slovence.
Mihelj ni to, je evropejec, eujevec.
Zato mu popovič, pa tud negav župan, dol visi.
Moj šef je barozo, šef komisije.
Hvala enako.
Vsi avečji krjavli od laškarjev, istrabencarjev, zborovcev etc, imajo krompir, da nas je dosti takih.
Čene, bi Boško Š in Igor B, morala zdaj izginit iz slo in se nkol več ne vrnit. Čene bi šla za 10 dni k tistima medvedoma pred kočevjem pr gostilni v kletko ponujat delnice. Bi medveda hitro uredia prevzem.
Desettisoči na cesti, veletatovi pa nagrajeno šetajo naokol.
Ne bom reku da se za vsako rit najde palca.
Ker se ne.
Najde se le za reveže.
Pa se sam ne prtožujem, mi je kar fajn, me pa tuga drugih ne pusti indiferentne.
Kako je bimbo uspel pokasirat delo večer, union, fruktal, laško….. Kaj ma čarobne roke. A ima IQ 10.000????????
Ja, nekaj zelo ni prav,
in vsem je vseeno.
Pozdravljeni!
Zaradi prezaposlenosti nisem mogel odgovarjati prej….
Majice je še vedno naprodaj,jaz sem si tudi kupil saj sem Murin….
Šef sindikata je na videz res nekakšen “boksar” ,sam ga osebno ne poznam!!Ni pa “čist” človek…
“Mihau”: Zakaj mene na vsakem koraku nadzirajo in sankcionirajo, bavčarju šrotu horvatu et al pa nič.
Kdo je ta Horvat????
“Naomi”:Toda, to naše malo sonce,….
Včasih se mi res zdi, da v bistvu NIČ nisem naredila: NISEM se naučila kretnj, nisem ga še naučila .. nič????
Se ne sekiraj v zvezi s kretnjami…..Ko bo otrok star 5-6 let potem boš videl ali so potrebne kretnje….In če npr. imamo gluhonemega Damjana Šebjana,ki pozna tudi naša dopisovalka Petra njegovi starši ne vedo niti eno besedo znakovnega jezika,ker niso nikoli uporabljali…
Če pa želiš se učiti znakovni jezik ti priporočam večkratno združenje z gluhimi ljudmi in ne preko tečajev….
Začetek je vedno težaven,to težavnost boš sčasoma premagala in ne samo ti,tudi tvoja hčerka in sin pravtako pa tvoj mož….!!
Preveč se ne smeš sekirati zaradi najmlajšega otroka,važno je zdravje…sluh nima nič s tem,sin lahko nekaj pridobi kot npr.invalidska upokojitev,invalidnino,razne ugodnosti…..Važno,da je ZDRAV!!
Vsekakor pa tako tebe kot tvojega najmaljšega sina vabim k članstvu našega društva ko bomo uradno tudi ustanovili(verjetno oktobra)….
Lep pozdrav!!
Sam da si nazaj, Robert.
A nisi čul za horvata. To je en najbolj bogatih slovenacev. Je bil pr neki grupi aktiva al kaj, ki je sesula tehnounion pa še druge. Verjetno je obogatel s certifikati, ki jih je dobil za bagatelo in kvazi šving od sedanjih brezposelnih. Iztis delničarjv ipd. Za gajbo pira so se odpovedovali prihodnosti svoji in od svojih otrok. Si podajata roko beda in butastost.
Pol je pa tip ta denar nekam ven nesel, nizozemska al kaj, in zdaj mislim da živi v londonu, tu pa ustvarja dnar. Pa še kje.
BTW, včiri al kdaj sem slišal da zunaj delavci ki so udeleženi pr prestrukturiranju in slično 3X bolj umirajo, zarad srca in kapi. In da bodo tudi Murine delavce vklučili v ta projekt preučevanja prezgodnjega večjega umiranja.Morš se pregledat če maš kaj dejavnikov za bolezen Robert. Prtisk, kajenje, sladkorna, holesterol… Da te nam ne po bere. Pa še te barabe iz MS ki ti nonstop žrejo živce. Si sicer fajter ampak škodi ti pa le ta stres. Zdaj pa še to z Muro.
Pred dnevi je bla oddaja o penzjonih v bodoče. Mladi so vedno bolj egoisti, in naj bi vsak poskrbel le za se. Naivci!! 30 let varčuješ po 50 al 100, spraviš medna skup 30000 od tega oni za nekako upravljanje požrejo 5000 in še država na koncu ob upokojitvi pobere davek.
Je pa to minimalen donos in nesiguren.Se mi to z delnicami čez 30 let zdi tako, kot da računaš da boš tik pred penzijo zadel na lotu in pol mel penzjon.
Delnice so piramidna igra. Za mihelna. Dokler kupujejo, gredo gor, ko hočeš prodat cena pade. Seveda nekdo ob tem fajn služi, v vsakem primeru.
Upam da bo potem isti nesolidarnostni princip tudi pr drugem. Imašp tolk zdravstva kot si vplačal, in imaš tolk države kot si vplačal davkov.
Naj bo trg pri vsem, ne samo pr penzijah.
Mladina, kaki računi, pokojninski.
Dol se bo treba dat in nardit otrok in ustvarit svet v katerem bodo tud oni lahko pršli do penzij.
Ja smo se včasih dajal dol tud da smo otroke nardil, ne le zgolj za tešenje svojega ega uživaškega.
Npr zapora na meji za ceneno kitajsko in indijsko blago. Carina.
Ja tud pr ujmah. Kaj se nas tiče če nekomu odnese streho al toča??? Je imel zavarovat pri zavarovalnici in tako gradit da strehe ne dvigne in je.
To ni mihelnov problem.
Pa bi krili iz negovih davkov. Privatnikom.
Pol nesolidarnost povsod, od zdaj naprej.
Marsikaj bo treba menjat.
Miha,vedel sem za tega Horvata…sem mislil,da si na mene računal,ker se tudi tako pišem!!
Kar se tiče naše Mure je v teh dneh precej napetosti zaradi delavske direktorice g.Cvetke Peršak,ki je podala predlog o nakupu delnic,ki bi vsak delavec kupil za 1 EUR in da bi naslednje 3 mesece delali zastonj….Seveda smo danes podpisali peticijo za njen odstop!!
Naj še to napišem,da bo v naslednjih dneh še bolj živahno tudi zato,ker bo v Muri kolektivni dopust za vse zaposlene in je vprašanje kaj bodo pripravili vodilni Mure….
Prav danes sem proizvedel,da je prokurist g.Podlesnik le našel partnerja iz Švice,tako da okrog 200 delavcev bodo delali za neko švicarko firmo,ki pa naj ne bi imeli povezano z Muro….Vsa čast temu g.Podlesniku!!
Sam se pa sprašujem,če bi g.Podlesnik prevzel takoj ko je odšel g.Božo Kuharič sem prepričan,da s pomočjo g. Milana Moreca bi Mura še danes ne bi trepetala za stečaj ali za prisilno obravnavo….
“Prtisk, kajenje, sladkorna, holesterol… ”
Zaenkrat sem brez vseh teh naštetih…
“Delnice so piramidna igra. Za mihelna. Dokler kupujejo, gredo gor, ko hočeš prodat cena pade. Seveda nekdo ob tem fajn služi, v vsakem primeru.”
Tudi jaz kupujem delnice ampak ne slovenske ampak ameriške….zaenkrat mi dobro gre!!
Lp