Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza recidivno – remitentna oblika, koliko časa že imate to obliko?

recidivno – remitentna oblika, koliko časa že imate to obliko?

oz. kdo je že prešel na slabšo stopnjo, po koliko časa?
hvala.

Moj mož ima MS že 14 leto in ravno recedivno – remitentno obliko. Po začetnem zanašanju in težavah s hojo je pristal na vozičku popolnoma nepokreten. Tudi roke so dokaj nemočne, tako da s težavo je, treba mu je pomagati, da se naje. Od lanske jeseni ne stopi več na noge. Zadnje čase tudi na vozičku težko sedi, saj so krči premočni in obstaja nevarnost, da bi padel z vozička.

Trenutno je na Soči in je kandidat za baklofensko črpalko. Upam, da bo potem kaj bolj gibljiv, ker imamo hude težave z nego, saj je zaradi krčev to zelo oteženo.

Poskusili smo že vse mogoče, pa ni posebnega efekta. bolezen gre pri njemu svojo pot naprej. On se mi zdi, da se je kar sprijaznil s tem, meni se pa kar meša. Včasih je bil vesel, zgovoren in zelo zelo delaven, sedaj pa komaj kaj reče, raje posluša in miruje. Tudi vaje, katere bi še zmogel, ne dela rad.

Nočem vas strašiti, saj je to bolezen, ki se pri vsakemu kaže drugače, vendar pri nas kar hitro napreduje.

LP

Turut,

predlagam ti, da pogledaš kej na tole stran : http://msforum.fido.si/ in kej povprašaš.

MS je bolezen z 1000 obrazi. Niti dve osebi z isto obliko si nista skoraj nikoli enaki. Tudi napredovanje bolezni je zelo, zelo različno. Vprašaj malo na zgoraj omenjenem forumu, boš videl.

Hana, za vašega moža mi je zelo žal. Imela sem teto , pri kateri je bolezen hitro napredovala. A takrat še ni bilo vseh teh ‘zdravil. Ste se kaj pozanimali, če bi bil vaš mož opravičen do kakšnaga od bioloških zdravil ? Tudi vam in možu predlagam zgoraj omenjen forum.

Prosim za razlago izvida lumbalne punkcije:
v likvorju 9 limfocitov, 1 monocit in 0,37 proteinov.Oligoklonarni trakovi v likvorju so pozitivni ob negativnih v serumu.Razdaljo 10m prehodi v 6,63 sek. in nima
nobenih nevroloških simptomov. Ali se s tem izvidom lahko zanesljivo potrdi MS.
Lp Wanda

Lumbalna punkcija je pozitivna, kar je pogosto pri MS, vendar je lahko pozitivna tudi pri drugih boleznih. Jest imam pozitivno punkcijo, lezije na MRI, jemljem copaxone, v izvidu pa mi še zmeraj piše “možna multipla skleroza”.
Žal za MS ni zanesljive diagnostike.

Jaz sem imela prvo diagnozo “klinično potrjena MS”, zdaj pa “verjetna MS”, pa sem imela punkcijo negativno – brez oligoklonalnih trakov (pol leta po drugem nevritisu, po prvem mi niso delali nobenih preiskav).

Na MRI so vidne lezije, ki niso aktive, VEP nepravilen.

Zdravil nimam, jemljem le B-complex.

Odvisno je tudi od nevrologa, ki te dobi v obdelavo, kako se bo odločil; kaj bo napisal na izvid in ali bo predlagal zdravila.
Bodo pa verjetno naredili še magnetno resonanco in pa kake evocirane potenciale in če bodo vse tri preiskave pozitivne, potem je res velika verjetnost, da je MS, žal.

Kakšen je bil drugi nevritis-kakšni znaki so bili pri vas in kdo vam je predpisal B komplex? Moja prijateljica je po prometni nesreči imela krajši čas glavobole in mravljinčenje v prsti na roki.Sedaj že skoraj dve leti nima nobenih problemov(po terapijah so mravljinčenje in tudi glavoboli čisto minili)
Težav tudi ni imela nikdar pred nesrečo,stara pa je 40 let.

Nevritisa sta bila v razmiku 12 let, obakrat brez kakega posebnega vzroka, obakrat v par dnevih oslepela na eno oko (z zdravili potem popolnoma pozdravljeno).
Je pa bilo v bistvu drugič malo blažje, prvič sem ločila samo še svetlo/temno.
Nisem pa imela nobenih glavobolov, nobenih mravljinčenj ali kaj podobnega, samo videla nisem.

B kompleks pa mi je svetoval moj nevrolog, ko sva se odločala, ali iti na zdravila ali ne. In sva se odločila samo za B kompleks, kaj drugega pa zaenkrat še ne.
Počutim se OK; težav nimam (TRKAM) nobenih, kontrole 1x letno, drugače popolnoma zdrava. Prehodit par km, smučat cel teden, surfat vsak dan… vse zmorem.

Glede prijateljice pa mislim, da so bili glavoboli in mravljinčenje posledica prometne nesreče in težav s kakim vretencem.

New Report

Close