Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Recept za pirin kruh?

Recept za pirin kruh?

Ker zdaj po praznikih začnemo z dieto bi prosila, če ima kdo kakšen recept za pirin kruh (brez kvasa, mleka, jajc). Če je za kruhomat še bolje.
Najlepša hvala vnaprej.

Tole sicer ni recept, a če si iz Ljubljane, ti bo mogoče prišlo kaj prav.

Dobiš ga v Kosezah na tržnici, trgovina IL PAVERO. Lahko rezerviraš tudi po tel.518 13 03, ker ga hitro zmanjka.

Srečno!

Kupljenega ne priporočam, saj ne morejo zagotoviti neoporečnosti. Kaj hitro se zgodi, da vmes pride še kakšna zmes, moka…, saj nimajo proizvodnje oz. peke le za pirin kruh.
Mi ga že leta pečemo sami, sem spraševala po vsej Sloveniji, pa mi nikjer niso mogli zagotoviti, da bi bil kruh povsem “čist”.

Torej. Jaz namesto kvasa uporabljam Radensko z mehurčki, saj povzroči vzhajanje. Peka je povsem enostavna. Najboljša je povsem čista pirina moka, mi jo kupujemo v Avstriji – Finis Feinstes dinkelmehl, tip 700. Je prečiščena, zelo drobno mleta, svetlejša. Sicer pa uporabljam tudi Alnaturino, to kupim v DM, vendar je okus bolj grenak. Torej, če lahko dobite Avstrijsko, je res okusnejša. Imajo jo v Sparu, pa drugje verjetno tudi.

Spet sem zašla.
Jaz zamesim testo iz 1/2 kg moke, solim in namesto vode uporabim radensko. Testo ne sme biti premokro. Radenska mora biti sobne temperature. Dodam tudi nekaj žlic olja, jaz uporabljam sončničnega, saj le tega lahko, drugače pa je baje dobro tudi olivno. Testo pustim počivati le cca. 10 minut, vzhaja v tem času ne, vzhaja potem v pečici. Peči daš v segreto pečico.
Pečem v pečici najprej na 240 stopinj, nato zmanjšam na 180. Midva s sinom imava najraje kepice, oblikujem žemljice, okrogle. Pa dober tek!

Ali uporabiš tudi pecilni prašek ali kaj podobnega, ali samo radensko moko in olje?

Nič drugega, samo to. Ker je radenska z mehurčki, v pečici itak vzhaja. Preverjeno. Jaz ga pečem skoraj vsak drugi dan.
Poskusi, pa še najhitreje in najenostavneje je.

Srečno!

Kruh je pečen in je uspel:-) Hvala. Sicer pa sem za vsak slučaj naročila še pirine hlebčke v trgovini Il Pavero. Tako da hvala za številko.

Me veseli, da je peka uspela.
Pri meni se pravkar še peče.

Srečno!

Tudi jaz sem dobila podoben recept, vendar se testo kar vlije – je samo malo gostejše od tistega za šmorn. A vidve naredita prav gosto testo, da lahko oblikujeta žemljice?
Kako dolgo pa zdrži tak kruh v vrečki ali zaprti plastični posodi?

Hvala, lp,
Tinca

Jaz pripravim gosto testo in oblikujem hlebčke, žemljice, piškote z modelčki. Se tudi lahko fino razvalja na tanko.
Kruh pečem sproti, pa se ni za bati, ga pojeva takoj. Ko se pečejo večje količine (za v šolo) pa ga narežem in zmrznem. Obstojnost mislim, da je cca. 4 dni, jaz ga hranim v Taperwerjevi škatli.

Jupii!!!

Pa saj to je čisto pravi kruh!!! Vzhajan kot s kvasom! Ful sem ponosna nase in končno nekaj, kar lahko dam svojemu 9-mesečnemu bejbiju v roke, da sesa! Ne sme pšenice in ne kvasa…

Pa še dober je! In z bučkinim namazom brez kvasa zajtrk spet postane pravljica! 😉

Multi hvala!

Tinca, me veseli. Peka takega kruha kot vidiš, res ni nobena umetnost. Poskusi še z modelčki od piškotov. Ti gredo pa sploh v slast. Pri nama s sinom gresta dva “pleha” kot za šalo.

Srečno in dober tek!

New Report

Close