Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika recept za očala

recept za očala

Spoštovani g. Rene,
pred kratkim sem že prosila za odgovor, morda se je vprašnje izgubilo ali pa je bilo predolgo, zato ponovno prosim za spodnje pojasnilo:

Ali obstaja zakonska podlaga, da ti okulist ne izda recepta za nova očala, da bi lahko šel v drugo optiko, kot v tisto, s katero sodeluje on? Ali ni več te prakse, da se na izvid okulističnega pregleda napiše tudi tudi predpisana dioptirja za očala – ali je to najbrž zapisano samo na receptu…

V Lj. (iz izkušenj) pri očali vedno dajo še vrečke stekel kot garancijo, včasih pa še kartonček z izpisano dioptrijo. Ali gre pri tem za dobro potezo za zaupanje strank ali je to pri optikih nenapisano pravilo?

Hvala in lep pozdrav

Se opravičujem, med “krompirjevimi počitnicami” sem bil malce na dopustu. Ker vidim, da bi radi čim prej odgovor, Vam bom odgovoril najprej (ker me kar nekaj vprašanj še čaka).

Torej seveda obstaja pravilo, ki se ga mora držati vsak in ga kontrolira ZZZS. Torej vsi recepti se morajo izdati pacientom in ti lahko prosto izbirajo ponudnika storitev. Vsako omejevanje (ali neizdajanje), se mora prijaviti ZZZS-ju. Torej poenostavljeno, ko vam zdravnik izda recept, lahko vi izbirate lekarno (ali optika), h kateremu greste.

Prilaganje vrečk od stekel k očalom, pa je druga zadeva in ni obvezno. To ni predpisano in je odvisno od optika do optika. V vsakem primeru pa vam morajo napisati vašo dioptrijo na kakšen kartonček ali list papirja.

Lp.

Naljepše se vam zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav.

Lepo pozdravljeni. Bi vam bil zelo hvaležen za odgovor, ker mi ni ravno razumljiv zakon.. Par mesecev nazaj je oče dobil napotnico za pregled pri okulistu in tudi naročilnico za brezplačna očala. Ker je predtem očala že imel, in mu je okvir še vedno ustrezal, se je odločil zamenjati samo stekla- v svoj okvir. Kljub temu je moral doplačati cca-50 eur, čeprav so bila stekla čisto navadna. Kaj torej predstavlja naročilnica za brezplačna očala? Ps; očala je potreboval, ker slabo vidi na daleč.

Najprej mi razložite, katera stekla ste dobili (kaj pomeni za vas navadna)?

Lp.

se opravičujem..mineralna.

So to enožariščna, kaj stanjšana in imajo kakšen nanos (antireflks, zatemnitev, itd…), v vsakem primeru potrebujem več informacij….

New Report

Close